Denník N

Rukoväť pacienta: Za správnosť receptu zodpovedá lekár, lekárnik len plní príkaz

E-recept nepodpísaný ePZP kartou a prístupný aj bez ePZP karty. (január 2018)
E-recept nepodpísaný ePZP kartou a prístupný aj bez ePZP karty. (január 2018)

Letný seriál o fungovaní elektronického zdravotníctva tak, aby svojmu vlastnému štátu aj priemerný stredoškolák rozumel.

V súvislosti s prechodom Slovenska pri predpisovaní liekov na elektronické recepty, vzniká mnoho nedorozumení. Tento seriál Rukoväť pacienta, si kladie za cieľ šíriť osvetu.

Základom je eRecept, papier je len nosič kódu

Ako sa vlastne lekárnik dopracoval k tomu, že papierový recept, ktorý pacient drží v rukách, je pre lekárnika až druhoradá vec?

Zákon o lieku – absolútne základná biblia lekárnika – hovorí:

§121 3) Osoba, ktorá vydáva humánny liek, zdravotnícku pomôcku a dietetickú potravinu pri výdaji:
e) je povinná vydať humánny liek… na základe preskripčného záznamu, ak bol humánny liek … predpísaná elektronicky vytvorením preskripčného záznamu,

Preto lekárnik, keď vás zočí za okienkom, tak okamžite pátra v zákutiach elektronického sveta po preskripčnom zázname.  To je oficiálny názov to teho eReceptu. 

Preto si od vás vypýta, alebo vy pacienti,  mu strčíte pod nos, váš papierový recept s čiarovým kódom. Z neho lekárnika už zaujíma len a len to besné 1387 miestne číslo pod čiarovým kódom. To, že také niečo existuje na papierovom recepte indikuje lekárnikovi, že existuje pre vás lekárom vystavený preskripčný záznam.

Lekár je povinný vás pri predpisovaní informovať, že ani ten papierový recept vlastne nepotrebujete.

Ak by ste papierový recept nemali, tak podáte lekárnikovi kartičku poistenca. Po zadaní vášho rodného čísla (platí do roku 2021) sa lekárnikovi z útrob elektronického sveta vytiahnu vaše recepty. 

„Recipe“ – „Hej magister, počúvaj! Vezmi Koho Čoho…“

Lekárnik expeduje pre vás, pacientov, lieky podľa toho preskripčného záznamu.

Lekárnik len potrebuje vedieť:

  • komu (nacionálie pacienta)
  • čo (aký liek, koľko balení a v akom dávkovaní)
  • kto to prikázal (nacionálie lekára)

Všetky formálne chyby idú za lekárom. Je to jeho zodpovednosť, ako hovorí naša biblia – zákon o lieku:

§120
2) Predpisujúci lekár je povinný riadne a čitateľne vyplniť lekársky predpis… podľa odseku 1. Za úplnosť a správnosť vyplnenia lekárskeho predpisu … zodpovedá lekár, ktorý lekársky predpis…. Predpisujúci lekár zodpovedá za správnosť a úplnosť údajov v preskripčnom zázname.

(22) Ustanovenia odsekov 1 až 4 a 6 sa primerane vzťahujú na preskripčný záznam.

Teda lekár je zodpovedný, aby to vypísal správne. Ak to vypíše zle a chyba je taká, že lekárnikovi neumožňuje liek vydať, pošle vás, pacienta, za lekárom.  Lekárnik to naozaj nerobí zo záujmu o zlepšenie vašej kondície. Jednoducho to váš lekár skonil pri predpisovaní a lekárnik sa z toho ani pri najlepšej vôli nevie vysomáriť.

Každý recept  je pre lekárnika biznis, naozaj sa dobrovoľne nebudeme pripravovať o hodnotu marže, ktorú ste nám na recepte priniesli len z nejakého rozmaru.  Tá chyba na strane lekára musí byť naozaj veľká.

Lekárnik sa naozaj nestará  či si lekár svoje špecifické povinnosti splnil. Na strane lekárnika a aj pacienta je naša biblia – zákon o lieku.

§121 6) Ak verejná lekáreň …vydala liek…na základe lekárskeho predpisu…, ktorého predpísaním predpisujúci lekár porušil povinnosť dodržiavať preskripčné a indikačné obmedzenia…. , zdravotná poisťovňa uvedená na lekárskom predpise…je povinná uhradiť zdravotnú starostlivosť poskytovateľovi lekárenskej starostlivosti. Zdravotná poisťovňa má právo na náhradu plnenia podľa predchádzajúcej vety voči

a) predpisujúcemu lekárovi, ktorý ako fyzická osoba poskytujúca zdravotnú starostlivosť … nesprávne vystavila lekársky predpis… alebo
b) voči poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, v mene ktorého predpisujúci lekár nesprávne vystavil lekársky predpis… .

Ak je lekársky predpis formálne správny (vieme komu, čo a od koho), lekárnik to pokojne vydá.  Zákon nám zaručuje, že nám to poisťovne preplatia. Áno, poisťovne to na nás lekárnikov dookola skúšajú a občas nám neoprávnene takéto recepty vrátia. Ale naučili sme sa byť odolní.

Nech si to potom rieši poisťovňa s lekárom. Je to len a len medzi nimi.

Zhrnutie:

Ak vás lekárnik pošle za lekárom kvôli zlému receptu, naozaj za to môže len a len ten lekár.

Lekár je povinný:

  • správne vyplniť preskripčný záznam (iniciále pacienta, iniciále lekára, iniciále lieku čo je asi tak 20 bodov)
  • správne ho elektronicky podpísať (v tom sa najviac chybuje)
  • správne ho odoslať do centrálneho úložišťa.

Lekárnik bazíruje len na tom:

  • aby bol preskripčný záznam  eRecept formálne správne vystavený a vyplnený,
  • aby bol schopný preskripčný záznam vôbec v zákutiach elektronického sveta nájsť.

Keď sú tieto  podmienky splnené, liek vám, pacientom, vydá.

Lekárnik je oprávnený zasiahnuť lekárovi len do počtu balení (maximálne na 3 mesiace pri jednom výdaji) a dávkovania (prekročenie dennej dávky, hlavne u detí), pričom musí informovať lekára.
Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. Má na starosti liekovú politiku.

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.


Teraz najčítanejšie