Denník N

Východná 2018 – na festivale s dieťaťom

Ak uvažujete nad tým či tento rok navštívite niektorý zo širokého spektra festivalov s deťmi a váhate, tu je malé zhrnutie výhod a nevýhod a na záver aj niekoľko tipov. Ja som tento rok navštívila folklórny festival Východná s manželom a 11 mesačnou dcérou. Ako to dopadlo sa dočítate nižšie.

Z môjho pohľadu sú kľúčové dva faktory. Po prvé je to výber festivalu, samozrejme pokiaľ sa nebavíme o vyslovene detských festivaloch, je výhodou, ak ste už na danom festivale boli predtým ako bezdetní. Ak sa vám také niečo nepošťastilo, no predsa len by ste chceli zakúsiť atmosféru festivalu, zistite si na internete aké sú tam možnosti pre rodiny s deťmi. Prípadne môžete kontaktovať organizátora a spýtať sa na detské kútiky, program pre deti, prednostné vstupy a pod.

Druhú základnú otázku, ktorú si musíte položiť ešte pred zakúpením lístkov je, či to vy sami zvládnete. Pretože veta „ako v pohode je rodič, tak v pohode je aj dieťa“ v tomto prípade platí na 100%. Predstavte si krajne nepríjemnú situáciu, ktorá by na festivale mohla nastať a úprimne sa spýtajte sami seba, nielen či to zvládnete, ale či to zvládnete ako rozumný človek, alebo budete panikáriť, kričať na deti a nezabudnete sa povadiť s partnerom, ktorý samozrejme bude všetkému na vine. Ak si na túto otázku neviete jednoznačne odpovedať, voľte na začiatok niečo jednodňové, odkiaľ sa v prípade núdze viete rýchlo vrátiť.

 

Pripravte sa na davy ľudí

Festivaly sú naozaj masová záležitosť, čím lepší festival, tým viac ľudí. Ak nie ste sami OK s tým, že sa niekam musíte tlačiť cez masu ľudí, čakať na jedlo v radoch a vychytávať si miesta na sedenie aby ste uvideli aspoň niečo z programu, tak festival nie je nič pre vás. Nie vždy a všade máte prednosť s dieťaťom a väčšinou aj veľa ďalších ľudí je na festivale deťmi. Plus rátajte s tým, že tam bude hluk, takže ak vaše dieťa potrebuje hermetické ticho na poobedný spánok v kočíku, choďte s ním mimo areálu. Ak máte šťastie ako my, dieťa zaspinká ako na obláčiku a vy stihnete aj dve vystúpenia z večerného programu. Väčšie deti môžete samozrejme nechať hore trochu dlhšie a pozrú si program s vami.

Väčšina festivalov ponúka cez deň aj detské vystúpenia a programy. Možno to vaše dieťa nadchne natoľko, že sa hneď po príchode domov bude chcieť prihlásiť na nejaký krúžok.

 

Klobáska alebo langoš

Aj keď sa ponuka gastro stánkov každým rokom na festivaloch rozširuje, na väčšine z nich nehľadajte detské nesolené jedlo, zdravé koláčiky a nechladenú nebublinkovú limonádu s bio mätou. Namiesto toho sa pripravte na detských pokušiteľov v podobe čapovanej kofoly, hranolčekov, langošov a palaciniek. Ak nie ste pripravení dať svojim deťom zelenú v raji nezdravých jedál, nezabudnite na to myslieť vopred a priniesť si jedlo z domu. Nečakajte ale, že vám to niekto v stánku ochotne zohreje, keď za vami je rad ľudí ochotných zaplatiť za ponúkané jedlo. Radšej voľte termosky s vopred zohriatym jedlom, alebo studené jedlá.

 

Stanovať či nestanovať

Ak ste dobrodružná povaha a vaše deti sú zocelené tábormi, rozhodne vás od toho nechcem odhovárať. Môže sa vám ale stať, že vám v noci nečakane pribudne do stanu neznámi strýko vo veľmi unavenom stave. Na informáciách sa preto spýtajte či s deťmi nemáte možnosť stanovať v pokojnejších, uzavretých častiach festivalu.

Ak ste trochu citlivejšia povaha vyberte si z možností ubytovania, ktoré ponúka blízke okolie festivalu. Pri tejto variante nezabúdajte na to, že ubytovanie si budete musieť rezervovať pol roka aj rok vopred, v závislosti od festivalu.

My sme zvolili ubytovanie v Štrbe a boli sme nad mieru spokojní. Nielen dieťa, ale aj my sme sa do sýtosti vyspali v krásnom prostredí a na festival sme nemali ďaleko. Popri tom sme stihli ešte výlety na Štrbské pleso a do skanzenu v Pribyline.

 

Nekričte na deti

 Ak ste prišli na festival s deťmi, zabudnite na to, že ste sa prišli baviť so starými kamarátmi pri pive a vaše deti budú celý deň ticho sedieť pri cukrovej vate a potom sa raz odvezú na kolotoči. Vaše deti sa prišli na festival baviť, takže aj keď doma strúhajú dobrotu, tu sú v novom voľnejšom a atraktívnejšom prostredí a môže sa veľmi ľahko stať, že ich predstava o zábave bude iná ako tá vaša. To neznamená, že si pokazíte autoritu, ak im občas dáte trochu voľnosti. Kričiaca matka neuroticky behajúca za svojou ratolesťou raz s bundou, raz s vreckovkou a potom zas s banánom je každému na smiech a dobrú náladu určite nenavodí. Relaxujte aj vy a keď vám to nejde, aspoň sa tak tvárte. Nechajte deti užiť si zábavu a zasahujte iba ak je to nevyhnutné.

Naša dcéra sa na Východnej prvýkrát viezla na kolotoči. Bol to krásny drevený kolotoč, namiesto sedačiek mal prútené koše vystlané kožušinou, takže tam môžete dať aj relatívne malé dieťa. Keďže to bolo prvýkrát, my s manželom sme tŕpli na kraji „Nevyskočí?“, „Neogrcká to?“, „Nebude plakať?“. Svoje obavy sme ale umne skryli nadšeným kývaním, tlieskaním a trochu kŕčovitým „Hurá!“

Všetky naše obavy sa ukázali ako neopodstatnené a malá si to fantasticky užila.

 

Tipy na záver:

  • Rátajte s nepriazňou počasia – obzvlášť ak idete na festival v okolí Tatier. Aj napriek horúcemu dňu vás môže prekvapiť dážď či nepríjemne chladný večer. Pršiplášte a rezervné teplé oblečenie vám pomôžu prekonať aj tieto strasti.
  • Niečo na sedenie – deku, karimatku, alebo vankúš využijete na posedenie na tráve i na tvrdé lavice amfiteátra.
  • Označte deti – pri chodiacich, resp. behajúcich deťoch sa vám ľahko stane, že sa stratia, myslite preto na bezpečnostné prvky. Dieťaťu zaveste na prívesok vaše tel. číslo, odfoťte si do mobilu ako vyzerá dieťa v ten deň, prípadne ho podľa jeho možností naučte presne vyslovovať jeho celé meno, vysvetlite mu ako má postupovať ak zablúdi a uistite ho, že sa nemusí báť. Výrazné prvky oblečenia vám pomôžu rozlíšiť ho v dave.
  • Voda vo fľaši – radšej sa nespoliehajte na to, že vodu zoženiete kdekoľvek. Väčšina festivalov poskytuje návštevníkom pitnú vodu zadarmo, ale môže byť odstávka, alebo vodovod príliš ďaleko. Dieťa potrebuje pravidelnú hydratáciu a tú mu kola neposkytne.

 

Hlavne si nezabudnite dobrú náladu a radosť. Problémy nechajte na neskôr, tie vyriešite potom doma. Užívajte si atmosféru a nenechajte sa odradiť tými, čo tvrdia, že s deťmi to na festivaloch nie je ono. Naopak s deťmi je to dvojnásobná radosť.

 

Krásne leto a veľa zážitkov!

 

Foto: Rudolf Letko

Teraz najčítanejšie

Sandra Letko

Momentálne pracujem a stále sa vzdelávam v oblasti marketingu. Založila som iniciatívu Ženy podnikajte!, ktorá pomáha ženám prekonať strach z podnikania. Žijem v malebnej dedinke pri Bratislave s manželom, dcérou a psom. Píšem o tom, čo sa sama prežívam, alebo vidím okolo seba, žiadne erudované myšlienky, iba bežné poznatky jednej bežnej ženy-matky.