Denník N

Nedotknuteľný tunel v Sečovciach?

Jedna z budov elokovaného pracoviska školy v Sečovciach | Zdroj fotografie: Marián Kizek, Korzár
Jedna z budov elokovaného pracoviska školy v Sečovciach | Zdroj fotografie: Marián Kizek, Korzár

Ako nazvať situáciu, keď za prenájom nehnuteľností platí niekto z verejných peňazí mnohonásobne viac, než by stála kúpa onej nehnuteľnosti? Evidentný tunel. A čo urobili príslušné orgány, aby túto zlodejinu zastavili? Za pol roka takmer nič.

V čase, keď som v novembri 2017 narazila na pochybné zmluvy v elokovanom pracovisku v Sečovciach, mi ešte neboli známe skutočné rozmery nechutného biznisu, ktorý si niekto vybudoval na rómskych žiakoch. Na začiatku kauzy, ktorú som vtedy otvorila, bolo jednoduché zistenie, že škola, ktorá elokované pracovisko zriadila, podpísala nevýhodné zmluvy za prenájom priestorov a že nehorázne vysoké sumy za nájom kamufluje v účtovných výkazoch, ktoré nevypĺňa pravdivo.

Ročné nájomné za priestory, v ktorých mala výučba prevažne rómskych žiakov prebiehať, bolo pôvodne dohodnuté vo výške 40 000 eur ročne, no akonáhle začalo pracovisko fungovať, zdvihlo sa za ten istý rodinný dom na 240 000 eur. Časom sa rozloha pozemku užívaného školou rozšírila a nájomné vzrástlo až na neuveriteľných 900 000 eur ročne. Za to by sa dali hravo kúpiť či rovno postaviť dva rodinné domy, v ktorých sa dnes elokované pracovisko prevádzkuje. Napriek tomu sa škola zmluvne zaviazala platiť toto astronomické nájomné do súkromných vreciek po dobu 15 rokov.

Prvé tri podnety boli podané už v novembri 2017

Táto nevýhodná zmluva bola pre mňa už pred pol rokom jasným signálom, že niekto na žiakoch elokovaného pracoviska „ryžuje“. Zo školy si niekto urobil tunel namiesto toho, aby vložil všetky verejné zdroje do úsilia pomôcť mladým Rómom z neďalekej osady nájsť si prácu a vymaniť sa z chudoby.

Preto som dala okamžite tri podnety na prešetrenie nehospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi, konkrétne na Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý je zriaďovateľom školy, pod ktorú elokované pracovisko v Sečovciach spadá, na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a na Najvyšší kontrolný úrad SR.

Do dnešného dňa však kauzu ani jeden z týchto orgánov riadne neprešetril. Naopak, po skončení tohto školského roka sa dozvedáme, že prípad čoraz viac smrdí a nebezpečne sa zamotáva.

Ministerka školstva Martina Lubyová: nás sa to netýka

Ministerstvo školstva vôbec nepátra po tom, kam sa strácajú verejné peniaze, určené na vzdelávanie. Pod tlakom médií a mojich opakovaných otázok urobilo iba to, že elokované pracovisko v Sečovciach formálne vyradilo k 31. januáru 2018 zo siete škôl a školských zariadení.

Tento krok však nič nevyriešil. Sečovská škola funguje naďalej, napriek rozhodnutiu ministerstva riadne ukončila aj druhý polrok v školskom roku 2017/2018 a pripravuje sa na začatie ďalšieho školského roka.

„My nemáme možnosť zastaviť financovanie, keď škola v skutočnosti nie je zrušená,“ odpovedala ministerka Lubyová na školskom výbore v máji 2018 na moju otázku, ako je možné, že tento nechutný biznis so žiakmi v Sečovciach stále pokračuje. Zastaviť ho vraj môže iba KSK z pozície zriaďovateľa, pretože jedine zriaďovateľ môže sečovskú školu reálne zrušiť.

Pravdou však je, že školu financuje zo štátneho rozpočtu ministerstvo školstva a nie KSK. Samosprávny kraj je síce zriaďovateľom školy, peniaze na výučbu mu však pritekajú z rezortu školstva. Na mieste sú preto otázky smerované na ministerku Martinu Lubyovú: Prečo nedala pokyn na vykonanie finančnej kontroly v škole, ktorá preukázateľne zavádza v účtovných výkazoch, aby zakryla pochybné kšeftovanie s premršteným nájomným? Prečo toto kšeftovanie s verejnými zdrojmi naďalej prebieha s tichým súhlasom ministerstva?

Nemohúcnosť Košického samosprávneho kraja

Nový predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka nariadil na môj podnet v škole, ktorá elokované pracovisko prevádzkuje, kontrolu ihneď, ako sa ujal úradu. Kontrola však do dnešného dňa nie je uzavretá. Podľa jeho slov z dôvodu pochybných prieťahov, ktoré výkon kontroly komplikovali, čím získali ľudia, ktorí sú v kauze zainteresovaní, potrebný čas na protiúder. O koho ide, prešetrujú orgány činné v trestnom konaní.

V prospech týchto zatiaľ neznámych „hráčov“ hrajú aj kroky vedenia školy, pod ktorou elokované pracovisko v Sečovciach stále funguje. Škola sa obrátila na súd so žiadosťou o odklad účinku ministerského rozhodnutia o vyradení zo siete. Na súde uspela, čo znamená, že KSK ako zriaďovateľ teraz nemôže sečovské pracovisko zrušiť ani v prípade, že by sa kontrola na kraji konečne uzavrela a že by jej výsledky pochybenia školy potvrdili.

Znepokojujúce je však najmä tvrdenie predsedu Trnku, že sa mu pre sečovskú kauzu niekto vyhráža a že mu za jej „neriešenie“  bola údajne ponúknutá suma jeden milión eur. On sám to označil za metódy chápadiel mafiánskej chobotnice.

Situácia po pol roku

Najvyšší kontrolný úrad SR stále čaká na uzavretie kontroly v KSK, bez toho konať nebude. Kontrola v KSK stále nie je ukončená a ak sa ju aj podarí v dohľadnom čase uzavrieť, sečovský biznis to nijako nenaruší, pretože elokované pracovisko sa vďaka rozhodnutiu súdu zatiaľ nedá zrušiť. A ministerka školstva iba krčí plecami a ďalej posiela peniaze na účet školy, ktorá ich nalieva namiesto do výučby do predraženého nájomného.

Beáta Pandová, formálny vlastník nehnuteľností v Sečovciach, v ktorých sa prevádzkuje elokované pracovisko,  naďalej kasíruje na účet svojej jednoosobovej S1 s.r.o. tučnú sumu za ich prenájom. Keď uvážime, že pôvodne pracovala v cukrárni a ešte v roku 2015 žiadala mesto o sociálny byt, musíme pripustiť, že ide o možno najšikovnejšiu podnikateľku na východe Slovenska. Alebo skôr o nastrčeného bieleho koňa, ktorý peniaze ďalej odovzdáva do „správnych“ rúk. To bude oveľa pravdepodobnejší scenár.

Zatiaľ sa môžem len domnievať, že predseda KSK Rastislav Trnka má pravdu, keď v sečovskej kauze hovorí o chobotnici s mafiánskymi praktikami. Viacero indícií, ktoré tu zatiaľ zámerne nespomínam, to naznačuje. Uvidíme, aké zistenia prinesie leto. Budem vás informovať.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Zimenová

V oblasti vzdelávacej politiky sa pohybujem už niekoľko rokov ako analytička portálu Nové školstvo a autorka viacerých koncepčných návrhov a školských právnych predpisov. Patrím medzi iniciátorov kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku. Od novembra 2016 som poslankyňou NR SR. V nadchádzajúcich voľbách sa uchádzam o hlasy voličov s číslom 28 na kandidátke SaS. Viac na www.zimenova.sk