Denník N

Varíme s Medveďmi – Slaný cuketový koláč

Jednoduchý slaný koláč, v ktorom sme do cesta použili cuketu a celozrnnú špaldovú múku, stačí doplniť acidkom a máme vyvážené raňajky alebo desiatu. Môžeme ho použiť aj ako pohostenie na párty namiesto klasických chlebíčkov či jednohubiek.

  1. Na cesto si pripravíme stredne veľkú cuketu, šálku jogurtu, pol šálky oleja, tri vajcia, dve šálky celozrnnej špaldovej jemne mletej múky, lyžičku prášku do pečiva, lyžičku sódy bikarbóny a lyžičku soli.

Na plnku budeme potrebovať dve nátierkové maslá, jeden črievkový syr a jedno balenie nepravého lososa, z ktorého zlejeme prebytočný olej.

Najprv na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, mali by jej byť približne dve šálky. Jemne ju osolíme, necháme odležať a vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Pridáme jogurt, olej, vajcia a všetko premiešame metličkou na šľahanie.

V druhej mise premiešame spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Suché ingrediencie vysypeme k mokrým a všetko spolu poriadne premiešame. Možeme pridať aj bylinky a korenie, ale my sme chceli, aby mal koláč čistú chuť.

Cesto prelejeme do olejom vymazaného plechu a zarovnáme.

Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi dvadsať minút. Koláč necháme celkom vychladnúť a až potom ho natrieme plnkou.

Všetky ingrediencie na plnku spolu prešľaháme elektrickým šľahačom a natrieme na vychladnutý koláč. Túto plnku môžeme použiť aj ako nátierku a ak chceme, aby koláč zostal vegetariánsky, môžeme použiť syrovú, alebo bryndzovú plnku.

Necháme poriadne odstáť v chladničke, najlepšie cez noc do druhého dňa. Koláč som pripravoval pre kolegyne do práce, takže preto toto zátišie s faktúrami.

Cesto je jemné, vláčne, trošku vlhké a výrazná plnka ho skvele dopĺňa. Dobrú chuť.

Teraz najčítanejšie

Roman Dulgerov a Danko Beran

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.