Varíme s Medveďmi – Slaný cuketový koláč
Jednoduchý slaný koláč, v ktorom sme do cesta použili cuketu a celozrnnú špaldovú múku, stačí doplniť acidkom a máme vyvážené raňajky alebo desiatu. Môžeme ho použiť aj ako pohostenie na párty namiesto klasických chlebíčkov či jednohubiek.
- Na cesto si pripravíme stredne veľkú cuketu, šálku jogurtu, pol šálky oleja, tri vajcia, dve šálky celozrnnej špaldovej jemne mletej múky, lyžičku prášku do pečiva, lyžičku sódy bikarbóny a lyžičku soli.
Na plnku budeme potrebovať dve nátierkové maslá, jeden črievkový syr a jedno balenie nepravého lososa, z ktorého zlejeme prebytočný olej.
Najprv na hrubom strúhadle nastrúhame cuketu, mali by jej byť približne dve šálky. Jemne ju osolíme, necháme odležať a vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Pridáme jogurt, olej, vajcia a všetko premiešame metličkou na šľahanie.
V druhej mise premiešame spolu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Suché ingrediencie vysypeme k mokrým a všetko spolu poriadne premiešame. Možeme pridať aj bylinky a korenie, ale my sme chceli, aby mal koláč čistú chuť.
Cesto prelejeme do olejom vymazaného plechu a zarovnáme.
Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi dvadsať minút. Koláč necháme celkom vychladnúť a až potom ho natrieme plnkou.
Všetky ingrediencie na plnku spolu prešľaháme elektrickým šľahačom a natrieme na vychladnutý koláč. Túto plnku môžeme použiť aj ako nátierku a ak chceme, aby koláč zostal vegetariánsky, môžeme použiť syrovú, alebo bryndzovú plnku.
Necháme poriadne odstáť v chladničke, najlepšie cez noc do druhého dňa. Koláč som pripravoval pre kolegyne do práce, takže preto toto zátišie s faktúrami.
Cesto je jemné, vláčne, trošku vlhké a výrazná plnka ho skvele dopĺňa. Dobrú chuť.