Denník N

Do tretice nič dobré – Knižné antiodporúčania, epizóda III

Zatiaľ čo si od plesne celkom spráchnivelý rezník spokojne hovie na svojom miestečku a postupne demontuje telerozhlas v ústrety východnému smerovaniu, ani knižný trh veru nezaháľal.

Zdroj: YouTube

 

Improvizovaný disclaimer: Tento článok reprezentuje názory autora, ktorý sa dlhodobo venuje nielen knižnému trhu, ale aj témam ako dezinformácie, hoaxy, fake news či pseudoveda. Nemusí sa zhodovať s názorovým spektrom jeho zamestnávateľa, súčasného či budúceho.

 

Eko Konzult vypustil niekoľko skvostov typu “Slovania, Slovania everywhere” pre veriacich v nadradenosť slaviänskej rasy a Rostas zas niekoľkú dotlač neviditeľného najlepšieho zeleru, ale našli sa veru aj echtovnejšie blivajsy. Nech sa páči.

 

Světelná výživa – Werner / Stöckli – Fontána

Zdroj: fontana.ws

Istá čast “alternatívy” sa stále nevie naučiť, že človek nie je rastlina či strom, a teda nie je schopný fotosyntézy ani iného procesu súvisiaceho s výrobou energie vďaka Slnku, keď nerátame tvorbu vitamínu D.

Podobné bizáry však zjavne neskončili ani sériou kníh od Jasmuheen (vyd. Eugenika), usvedčenej šarlatánky, ktorá fyzicky nezvládla ani len vlastnú terapiu, dokonca ani neslávne známym vystúpením “energetického slniečkara” (™) u Adely Banánovej.

Otvárajte na vlastné riziko. Na druhej strane, smiech má vraj liečebné účinky :)

 

Lži o masu – Grimm – Omega

Zdroj: martinus.sk

Ako sa vraví, nemusím byť jadrový fyzik, aby mi došlo, že v každom odvetví priemyslu sa nájdu subjekty alebo osoby, ktoré idú za rýchlym ziskom a mocou a je im jedno, za akú cenu to dosiahnu.

Lži o masu by sme mohli zaradiť medzi literatúru vhodnú predovšetkým pre militantnejších vegánov. Viete, takých, čo v prípade, že ich máte na sociálnych sieťach medzi priateľmi, vás spamujú videami o tom, ako je mäso vražda, vy ste teda tiež vrahovia, a k tomu pridajú zopár pseudovedeckých argumentov, napr. ako trávenie človeka nie je uspôsobené na jedenie mäsa.

Ó, aby som nezabudol, hneď na zadnej obálke sa spomína mäsová mafia. Ako rád vravieva Gordon Ramsay vo svojich show, f*** me!

 

Velmi osobní kniha o zdraví – Slimáková – BizBooks

Zdroj: blog.aktualne.cz

Doba jedová išla svojho času na dračku. Eleková, Strunecká, Patočka, Filla či Tuhársky si ešte relatívne bez opozície užívali voľné zneužívanie svojich titulov na šírenie antivaxerských bludov a iných pseudovedeckých myšlienok (Klimová, jej vymyslené atestácie a “zdravotné stredisko”, ktorého personál tvoril a tvorí all-star výber, aký väčšinou publikuje cez Fontánu, prišla až v ďalšej vlne).

Margit Slimáková ani vtedy, ani dnes nešla až takú hardcore antivax líniu. Dávala to skôr na “obavy z rizík očkovania”. K homeopatii časom pridala aj podporu domácich pôrodov (poďte do mňa) a ďalšie drobné fajnovosti.

Presne tak je vystavaná aj jej kniha. Niektoré časti sa viacmenej držia faktov, inde zas ulietava do spomínaných teritórií (vrátane klasického evergreenu o škodlivej chémii).

 

Prolomení hradeb – Hampl – Naštvané matky

Zdroj: databazeknih.cz

Prídu imigranti, zoberú nám prácu a zároveň budú vyciciavať sociálny systém, ale najprv poznásilňujú, čo sa pohne, to predovšetkým. Aspoň tak si priebeh najbližších rokov či dekád predstavujú individuá z hnedého, červeného alebo skrátka vymletého spektra.

Niežeby imigrácia, resp. pohyb veľkého množstva ľudí (zdôrazňujem, ĽUDÍ, nie anonymných kôp mäsa, či záplavy, alebo iných dehumanizujúcich označení) nemala svoje riziká. Takisto ale nemôžeme dávať všetkých do jedného vreca a dopredu ich označiť za budúcich teroristov (o to sa môžeme “pričiniť” aj tým, že s nimi nebudeme zachádzať ako s ľudskými bytosťami a pod.).

Už pri samotnom názve vydavateľstva, ktoré sa doteraz “zaskvelo” akurát knihou o známom českom islamofóbovi (s antisemitskými tendenciami, s Adamom Bartošom by si mohli podať ruky) Martinovi Konvičkovi (s predhovorom Kláry Samkovej), by sa mali rozsvietiť všetky červené kontrolky.

Len v skratke, Naštvané matky sú cháska chrliaca síru na čokoľvek odlišného najmä na Facebooku, spôsobom nie veľmi odlišným od kotlebovcov, okamurovcov, Blahu a ďalších plesnivých chuťoviek.

Pokojne vyskúšajte, ale za poškodenie mozgu ma potom nežalujte :)

 

Mediálne krysy – Huďo – EZEN

Zdroj: E-shop InfoVojna

Ach jo, Huďo. Nácek skrz-naskrz, stále sa hrá na experta na médiá a politiku slovenskú aj zahraničnú. Ak ste sa stretli s jeho predošlými traktátmi, tento sa od nich líši akurát nápadnejšou obálkou a mierou nechutnosti.

Vyšla totiž nie tak dlho po poprave Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Spolu s titulom Koupení novináři od Uda Ulfkotteho (s prepáčením magor, podobného, ak nie väčšieho rangu ako Huďo) vytvorili kombo, aké je schopné zo žalúdka každého slušného človeka bubon automatickej práčky.

Na druhej strane, formát knihy je vhodný na zabíjanie otravného hmyzu, takže aspoň niečo.

 

Whistleblower – Van Helsing / Erdmann – Anch-Books

Zdroj: martinus.sk

Ilumináti, reptiliáni, nech si už spomeniete na akúkoľvek skupinu alebo rodinu, ktorá údajne ovláda svet, Helsing o tom vie, aj keď je to supertajné. Jeden z jeho “najlepších prameňov” je aj neslávne známy podvrh Protokoly sionských mudrcov (jedna z mnohých “úžasných vecí”, ktoré dali ruské tajné služby svetu).

Vo Whistleblowerovi pokračuje v nastúpenom trende z predchádzajúcich titulov, akurát sa v duchu podobných autorov (Ulfkotte a pod.) tentokrát snaží jemne mierniť rétoriku. Stále však cítiť naratív, ako všetko možné vo svete ovládajú temné sily z pozadia, veci sa nedejú nikdy, ako odznejú v médiách, ale vždy majú nejakú ďalšiu vágnu príčinu.

Vhodné najmä pre chronických paranoikov, ktorí aj za vlastným potknutím na ulici vidia tajomnú externú príčinu, akú iní nevidia.

 

My Big Vision Book / Moja veľká kniha snov, vízií a cieľov – Rau – Plutos Company

Zdroj: visionbook.sk

Kým prejdeme na najťažsie kalibre tohto knižného antivýberu, dajme si niečo na odľahčenie. Veľká časť motivačnej literatúry je čistý biznis, čo si budeme nahovárať.

Čmajzávanie rôznych citátov, často s neurčitým alebo neistým autorom či pôvodom, a ich kompilovanie do darčekových zberačov prachu, sa stalo biznis modelom pre viacero subjektov (napr. Som Idealista *cough cough*), My Big Vision Book je ale kandidátom na cash grab roka.

Je plná štandardného guláša motivačných citátov, obklopeného prevzatými obrázkami, ako keby na papier vysypali polovičku fotobanky. Palec hore pre grafikov, spraviť z toľkého bordelu niečo, na čo sa dá vcelku kukať, muselo dať práce.

Nič to ale nemení na fakte, že ide o predraženú zbierku citátov, akých je plný internet, zamiešaný s fotobankami v miere, ako keby ste si hranolky utopili v mori kečupu .

 

Antiglobalista – Blaha – Veda

Len aby ste mali predstavu, v akej spoločnosti sa Antiglobalista ocitol. Knihu vychválili do nebies tak Hlavné správy, ako aj blog Pán Občan.
Zdroj: hlavnespravy.sk

Na Antiglobalistu, zbierku červeno-hnedých výlučkov, vám štandardné sáčky na zvratky stačiť nebudú, pripravte si rovno sakle do veľkých kontajnerov. Ak potrebujete dostať z tela hocičo a rýchlo, je len málo vecí, ktoré pošlú jedlo späť, odkiaľ prišlo, ako práve verbálne výrony Ľuboša Blahu.

Najväčšou záhadou nie je ani tak predajnosť tohto titulu, ako skôr vydavateľ. VEDA vo veľkej väčšine vypúšťa presne to, čo napovedá jej názov – vedecké monografie a inú odbornú literatúru. Má teda istú serióznosť. Naozaj netuším, čo spôsobilo, že sa v jej portfóliu ocitol takýto odpad.

Predpokladám, že nie som jediný, kto sa zamýšľa nad touto otázkou. Veľká škrvna na renomé vydavateľstva, ktoré som považoval za jedno z lepších.

 

Očkování: Bezohledná lež – Wakefield – Jota

Táto kniha je zatiaľ len v edičnom pláne vydavateľstva Jota, už teraz ju však môžeme označiť za jednu zo špinavých bômb roka.

Pre menej informovaných, Andrew Wakefield je usvedčený klamár a popredná osobnosť antivax scény, ktorý sa cez falšovanie dát a dôkazov dopracoval k teórii, že očkovanie spôsobuje autizmus. Ako to pri podobných mýtoch býva, našli si svojich priaznivcov a v rámci antivax komunity sa tento viackrát vyvrátený blud drží ako kliešť.

Jota síce nie je žiaden Vyšehrad, toto ale už neobhája “prezentáciou iného názoru”. Viacnásobné a opakované šírenie preukázaných fálz nemožno označiť za iný názor, len vedomé znovuoživovanie mŕtvych a vyvrátených teórií, čiže po slovensky cielené klamstvo.

 

Bonus: Richard Vašečka a jeho OZ Milovať a ctiť

Poslanec KDH Vašečka sa do povedomia slovenského internetu zapísal všeličím, najmä však textom o traume z prerušovanej súlože, ktorý ešte dlho po svojom vydaní živil početné meme a vtípky. Preto aj jeho knihy čítajte na jeden zásah, neslobodno ich prerušovať, aby ste nepáchali hriech, bú.

 

Ak ste udržali obsah svojho žalúdka až do tohto bodu, gratulujem, ak nie, neprekvapuje ma to. Každopádne zopakujem myšlienku zo svojich predošlých článkov – nič nejdem zakazovať, nikoho neupálim na hranici a podobne. Máte samozrejme plné právo si dané knihy kúpiť, nebudem vám ich trhať z rúk.

Snažim sa len poukázať na pochybné až vyslovene toxické tituly, ktoré naozaj nestoja za vaše ťažko vydreté peniaze.

Knižný trh je dostatočné bohatý, aby ste si spomedzi háld titulov dokázali vybrať nespočetnekrát hodnotejšie knižky.

Príklad jedného z titulov na súčasnom knižnom trhu, ktorý stojí za vaše eurá.
Zdroj:
absynt.sk

 

Čítanie je super, ale tak ako pri jedení nie je úplne jedno, čo si vpúšťate do tela.

Plody nenávisti a pomýlených myšlienok nemusia ostať len pri prskaní síry na internete, môžu spôsobiť skutočnú ujmu na zdraví či živote pri reálnych ľuďoch.

 

Teraz najčítanejšie

Miroslav Kizák

Metalista, ktorému nie je jedno, čo sa deje vo svete i doma :)))