Denník N

Prekvapenie

Bude aj lepšie…

Autá, plná ulica. Nezvyčajné, v tomto čase určite, keby prichádzala skôr, nediví sa. Smerovka, aspoň do pruhu sa dostala. Ešte tak zaradiť sa do ľavého, možno teraz. Vyšlo to, nájdu sa aj inteligentní vodiči. Ruka hore, poďakovanie, patrí sa. Ešte aj mobil sa ozýva, neberie, chce to plné sústredenie. Situácia viac ako komplikovaná, rozptýlenie rovná sa kolízii.

Už je ticho, konečne, hluku je tu aj tak dosť. Trúbenie vpredu i kdesi za ňou, nestará sa, zaradí rýchlosť a posúva auto vpred. Do cieľa ešte ďaleko, spoje hromadnej dopravy celú situáciu komplikujú. No nie, ešte aj o bezpečnú vzdialenosť ju pripravili. Spomalí, potrebuje nejaký priestor pred sebou. Zelená, semafor ešte drží, aspoň tento úsek už má za sebou.

Stojí, tentokrát to nevyšlo, červená nepustí. Bude aj lepšie, ďalej má cesta lepšiu priepustnosť. Môže byť, vchádza do uličky pri dome. Vpravo, vľavo, všade plno, oči spolupracujú, ale voľné miesto nikde. Parkovanie bude problém, stojí sa aj v druhom rade. Šťastie, tak predsa, jedno miestečko úplne na konci ulice. Ešte veci z kufra, ide sa domov.

V jednej i druhej ruke taška a keby len jedna, klasika pracujúcej ženy. Odomknúť dvere? Problém, ale poradí si. „Ahojte,“ dostane zo seba skôr, ako položí celý náklad. Nespamätá sa a už ho má okolo krku. Nevidela ho celý deň, odolať detskej radosti je nemožné, stíska ho v náručí. „Ahoj, mami, ocko varí.“ Zvláštne, aj nos jej čosi našepkával.

„Hm, ale to tu pekne vonia,“ poznamená, len čo vojde do svojho kráľovstva. „Manžel v kuchyni,“ povie stručne a privinie sa k nej. Pobozká ho, nazerá cez plece. „Už to bude,“ dáva jej na známosť. Neprotestuje, nechá sa obslúžiť. Mäsko je chutné, príloha tiež, večera na úrovni. „A po dobrom jedle futbal,“ mrkne na malého. Aha, takto sa veci majú, svitne jej. Plná cesta, manžel v kuchyni, za všetkým hľadaj majstrovstvá sveta vo futbale.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.