Denník N

Patrí svet porazeným?

Pýta sa určite Donald Trump pri hodnotení výsledkov 2.svetovej vojny. Japonsko a Nemecko patrili predsa k porazeným. A k tomu tá nešťastná Čína …

Elon Musk zvýšil cenu z USA importovaných vozidiel Tesla na čínskom trhu o 40% (presnejšie aktuálne clo je 40%). V čase, keď Čína znižuje dovozné clá z 25 na 15%. Musk dostal dve ponuky s bonusom – produkovať v Číne autobatérie, montovať autá a založiť v Číne firmu bez účasti čínskeho partnera. Dokázal by takjto ponuke odolať samotný Donald? Harley –Davidson nechám bez komentára.

Kancelárka Merkelová podpísala s čínskym premiérom 22 obchodných dohôd, ktoré v pohode prekryjú výpadky trebárs nemeckých automobiliek na americkom trhu. BMW vloží 4 miliardy do fabriky na výrobu akumulátorov v Durínskom lese a BASF urobí historickú investíciu na čínskom území. Thyssen-Krupp sa nedávno dohodol s indickou Tatou.

Nie všetko je o raketách a zbrojných výdavkoch. Nepochybujem o tom, že Putin s Trumpom sa dohodnú, kam až pustia Irán ku Golanským výšinám, ale tu potichu prebieha boj o celú Afriku. Väčšina afrických krajín nedávno podpísala dohodu o voľnom obchode, ktorá uľahčí spoluprácu Číny a Nemecka na africkom kontinente. Marshallov plán pre Afriku je pripravený.

Ak Briti tak veľmi nechceli migrantov z východnej Európy, tak Brexitom dosiahli napr. to, že Rover/Jaguar spočítal straty z tvrdého Brexitu na 1,2 mld.libier. Frankfurt a Parížom dnes súťažia, kto nahradí Londýn ako finančné centrum. Ak si Boris Johnson romanticky predstavoval, že Británia uzavrie dohodu o voľnom obchode s Čínou, nová hodvábna cesta zdá sa počíta s inou trajektóriou.

Ak dnes potichu uznáme, že Rusko nie je vojenskou hrozbou pre Západ, stretáva sa tu dnes niekoľko svetov, ktoré navzájom oddeľujú desaťročia. Konzervatívny svet strácajúcich sa hodnôt a nástupom tých nových. Netvrdím, že lepších, ale tie staré musia reagovať. Clá a obchodné bariéry sú aj reakciou na to, že kým jedni strážili hodnoty a axiomy toho starého, vytvorili podmienky pre rast toho nového. Kto z nás si ešte spomemie, ako začínali čínski obchodníci na Starej Vajnorskej, keď prišli do Bratislavy?

Situácia okolo migrantov sa skôr, či neskôr utrasie na uspokojivú úroveň a politický kapitál bude treba získavať na iných témach. Brexit ukazuje (?), že sociálne balíčky a silné odbory sú síce dôležité, ale nemali by viesť proti smerovaniu tohto sveta.

Rakúšania nedávno zistili, že hoci Sebastian Kurz posunul Rakúsko výrazne doprava, uvoľnený priestor naľavo nikto nevyplnil. Politický stred sa posunul doprava. O čom je pravica, nájdeme v príručkách.

Pekný deň.

Teraz najčítanejšie