Denník N

RTVS hľadá ľudí na prestížne pozície pofidérnym spôsobom

Ilustr.foto: Gabriela Kajtárová, bývalá redaktorka RTVS. Zdroj: Facebook G.K.
Ilustr.foto: Gabriela Kajtárová, bývalá redaktorka RTVS. Zdroj: Facebook G.K.

RTVS zverejnila neobvyklý inzerát. Ľudí, ktorí sa hodia na ponúkané pozície, vedenie RTVS vyhodilo alebo donútilo odísť. Vystačí si aj s amatérmi.

Na facebooku zverejnila RTVS takýto inzerát:

Byť zahraničným redaktorom verejnoprávneho média je prestížna pozícia. V ČT, v zahraničí, ale aj v RTVS tieto pozície obsadzovali skúsení redaktori, ktorí majú nielen dobré jazykové znalosti, ale aj dlhoročnú novinársku prax.

V minulosti bola zahraničnou korešpondentkou Oľga Baková, ktorú RTVS prepustila. V súčasnosti má RTVS v Bruseli zahraničného korešpondenta Petra Majera a Danielu Hajčákovú, ktorá v RTVS kvôli nespokojnosti končí. V minulosti na externej báze informovala z Washingtonu Alena Taranová, tá je dlhodobo práceneschopná, rozhlasové príspevky z USA prináša Martin Rajec. Taranová, Hajčáková aj Majer podpísali otvorený list, v ktorom kritizovali vedenie. Zahraničných korešpondentov má RTVS v Prahe a aj v Budapešti.

Pre ktoré štáty RTVS hľadá korešpondentov nie je z inzerátu jasné. Na moje otázky zatiaľ hovorkyňa neodpovedala.

Vedenie RTVS avizovalo, že bude mať zahraničných korešpondentov aj v Berlíne, Varšave a v Moskve. Od júna z Londýna informuje Dominika Susková, dcéra hovorcu MZV a najnovšie veľvyslanca SR v Chorvátsku Petra Suska.

Pozícia zahraničného korešpondenta je v kariérnej hierarchii novinára na jednom z najvyšších rebríčkov. Nestačí na to len vedieť jazyk krajiny a jej reálie. Novinár sa musí vedieť orientovať v zložitých spoločenských a politických vzťahoch, musí ovládať novinárske pravidlá miestne aj slovenské, často si musí vedieť poradiť sám v rôznych nebezpečných situáciách, ale musí vedieť aj odolávať rôznym tlakom, napríklad dezinformáciám, ktoré sa bežne šíria aj zo štátnych médií napríklad v Rusku.

Je preto absurdné, že RTVS na pozície zahraničných korešpondentov nehľadá skúsených novinárov, ktorých mala donedávna aj vo vlastných radoch celkom dosť.

Skúsenú zahraničiarku Bakovú vedenie prepustilo, rovnako prepustilo aj zahraničiara Matúša Dávida, ktorý má skúseností s informovaním z rôznych dôležitých zahraničných udalostí, roky sa pripravoval na pozíciu korešpondenta a učil jazyky. „Učil som sa po poľsky, že raz možno budem pôsobiť vo Varšave, po vzore Pazderku či Karasa. Zbytočne,“ napísal Dávid, ktorého RTVS bez jasnejších dôvodov prepustila a teraz je redaktorom .týždňa.  Zahraničnou korešpondentkou bola aj redaktorka Grabriela Kajtárová. Potom, ako podpísala kritický list, ju však šéfka rozhlasového spravodajstva odsunula do úzadia tak, že nakoniec znechutená z RTVS odišla. Dnes pracuje pre Markízu. Ďalší skúsení zahraničiari sú medzi nespokojnými redaktormi, ktorí kvôli nesplneným podmienkam zo strany vedenia dali v RTVS výpoveď: napríklad Alexandra Minich, ktorá sa venovala britskej politike, či Filip Minich, ktorý sa vyznal v Grécku.

Je smutné, že v súčasnej turbulentnej dobe vedeniu RTVS stačí, že kandidát na zahraničného korešpondenta žije v danej krajine, pozná ju a láka ho práca reportéra.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.