Denník N

Vegánsky problém – časť prvá

Kritika mudrlantov, čo mútia hlavy ľuďom, ktorí sa chcú k planéte chovať o čosi krajšie…alebo tých, čo si o sebe príliš namýšľajú a mútia hlavy sami sebe.

Rátam s tým, že sa stále môžu nájsť ešte nejakí opozdilci, čo nevedia, kto to vlastne ten vegán je. Vegán je človek, (z tohto slovíčka sa zvykne tvoriť prídavné meno a to sa veselo ocitá pred akýmkoľvek podstatným menom -vegánska kapela, vegánsky pes, vegánska mačka, vegánske dieťa…) ktorý odmieta jesť mäso, mliečne výrobky, vajíčka, med alebo aditíva živočíšneho pôvodu. V skratke, všetko, čo by pochádzalo zo zvieraťa odmieta.

Myslím si, že praktizovanie takéhoto štýlu stravovania (života, alebo filozofie) môže byť problém a to hneď z niekoľkých dôvodov. V tomto príspevku spomeniem problém týkajúci sa priamo tej najzákladnejšej akcie smerujúcej k dlhodobému praktikovaniu a tou je nasadnutie na vegánsky vlak.

  1. Ľudia sú blbí. Veľmi ma mrzí, že to je v podstate urážka viacerých empatických ľudí, čo majú radi zvieratá, ale výstižnejšie to napísať nešlo. Jednoducho si obrovské množstvo ľudí začalo myslieť, že si dokážu všetko vygoogliť a nepotrebujú zadebnených, zaostalých, podplatených obchodníkov so zdravím (lekárov).

Predstavujem si to s nimi nejak takto: „Hmm..takže konvenčné stravovanie obsahuje toto, toto, hento a tamto..počkať..ale veď toto majú strukoviny, toto má zas tempeh, hento má listová zelenina a tamto..počkať tamto má zas avokádo! Mám to, a teraz môžem žiť až..až do smrti!“

Každý zarytý, alebo teda poctivý vegán vám vie vyrátať čo, koľko, v akom množstve máte denne prijať aby ste pokryli dennú dávku živín, bez ktorých by ste umreli. Až na to, že si neuvedomujú, že to nie je len o tom. Je to aj o tom, že nie každý človek vyžaduje to isté. Čo také batoľatá? Tehotné? Dojčiace ženy? Ľudia, čo trpia intoleranciami alebo inými chorobami, čo si vyžadujú špeciálny režim? No, čoby s nimi bolo, veď dotyčný vegán-vševedko za tých ľudí zodpovednosť nemá. Takže kde by mal byť akože problém.

Vegánstvo nie je pre každého, presne ako aj konvenčná strava.

Ak si nejaký človek myslí, že pri prechode na tento druh stravovania  sa zaobíde s videami youtuberov, nejakou vegánskou literatúrou od vegánskych autorov, je na omyle. Takisto by som sa podobne vyjadrila o tých, ktorí si myslia, že momentom nájdenia štúdií alebo odbornej literatúry okamžite vedia a rozumejú všetkému. Alebo ak absolvujú výživársky pár mesačný kurz. Všetci ľudia, čo si dovolia uverejňovať svoje názory na takéto zložité témy po „samoštúdiu“ sú nezodpovední.

Je nebezpečné riadiť sa názormi anonymami alebo samozvanými odborníkmi na internete, vzhľadom na to, že vás chyba v stravovaní môže vyjsť draho.

Nemusím byť doktorka, aby mi došlo, že iba ten človek je oprávnený poskytovať rady o výžive, ktorý vyštudoval vysokú školu, splnil všetky nároky na štúdium a hlavne – získal informácie pre aj proti, čiže nie ako keď sa „vzdelávajú“ vegáni, teda len zo zdrojov, ktoré podporujú ich názor. Totiž veľmi ľahko môže dôjsť k mylnej prezentácií faktov, čo sa títo mudrlanti dočítali v odborných článkoch. (sama som sa o to snažila a nerozumela som ani polovici tomu, čo sa v tom článku písalo práve kvôli tomu, že nie som odborníčka)

Niekto by mi mohol oponovať tým, že predsa nepotrebujem mať vyštudovanú školu na to, aby som niečo vedela. Veru…ako kedy, ako v čom. Verím, že človek nemusí mať vyštudované herectvo, aby bol úžasný herec. Takisto murár. Jednoducho sú tu aj také povolania. Ale čo sa týka vedy, takéto tvrdenie razantne odmietam. Viem sama a určite aj množstvo iných ľudí, že treba mať silné odhodlanie, motiváciu a snahu aby človek mohol doštudovať školu, takisto sa treba niekedy zaťať, aby sme preliezli aj cez tie niekedy ťažké a na prvý pohľad nepotrebné predmety. Párkrát do roka to obnáša mesiac a pol ustavičného drtenia a memorovania kníh. Bohužiaľ, alebo skôr chvalabohu, toto patrí k vzdelávaniu a rozhodne to neplatí pre samovzdelávanie na internete.

Nech zdvihne ruku ten, čo by si dovolil posadiť sa na súde vedľa človeka obvineného v vraždy ako jeho obhajca bez absolvovania právnického vzdelania. Samozrejme toto by v praxi nešlo, keďže obhajca nie je zapísaný v advokátskej komore, nemá titul a podobne. ALE takisto je opatrená aj medicína. Nik okrem doktora si nemôže zriadiť ambulanciu bez príslušného vzdelania a atestácií. Pretože len taký človek je oprávnený poskytovať rady. Dokonca tento doktor si je vedomý toho, že má zodpovednosť a vie, že pokiaľ je „srdciar“, nebude radiť človeku ohľadom zlyhávania obličiek. (Je mimoriadne fascinujúce ako si niekto dokáže namýšľať, že je oprávnený a schopný prezentovať vedecké zistenia aj keď tomu absolútne nerozumie a ešte k tomu si myslí opak) Takže sa pýtam.

Ako si laik dovolí poskytovať rady na internete ohľadom výživy?

RIEŠENIE PROBLÉMU: 1.  Vyštudujte lekársku fakultu, odbor zameraný na výživu a mudrujte si na internete koľko chcete.

2. Nasadnite na vegánsky vlak nie cez samoštúdium (informovanie sa) ale zbehnite k doktorke/nutričnému terapeutovi/špecialistovi a nechajte si poradiť.

Teraz najčítanejšie