Denník N

5 dní, ktoré zmenia Váš sexuálny život

Tak ako Gary Chapman je známy svojou koncepciou piatych jazykov, ktoré aplikuje na rôzne skupiny ľudí, tak Kevin Leman je zas známy koncepciou piatych dní, za ktoré je možné zmeniť svoj život… Je možné zmeniť sexuálny život za päť dní?

Popravde je to možné aj za deň. A ak každý deň zmeníme niečo, za päť dní už ide o celkom slušnú porciu zmien. Je možné zmeniť sexuálny život za päť dní? Leman prijal túto tému ako výzvu a pozrime sa spolu, ako sa s ňou vysporiadal…

Prečo ženy potrebujú sex?

Pre ženu sex znamená niečo iné, ako pre muža. Pre ženu je sex zavŕšením celého dňa. Kedy muž na ňu myslí a po nej túži. Sex sám o sebe, by pre ňu bol vytrhnutý z kontextu. Podobne je to aj s predohrou. Zavŕšením predohry môže byť sex a predohra by pritom nemala trvať pár minút. Predohra je naladením na sex…

A skôr než prejdeme k sexu, povieme si čo je dôležité pre ženu. Žena túži, aby muž po nej túžil. Túžiť po žene, znamená zaujímať sa o jej názor. Byť jej na blízku. A pomáhať  jej.

Ženy v práci a doma často robia veľa vecí, ale skoro nikto ich za to nepochváli. Práve tu je priestor, byť jej na blízku. Vedieť doceniť, čo všetko robí. Ženy sa dokážu tešiť z maličkostí.

Záujem sa začína rozhovorom

Sex sa u ženy netočí okolo jej tela, ale záujem o sex sa rodí v jej srdci. V mužovej náklonnosti. Pre ženu je dôležitý rozhovor. Muž nemusí byť v rozhovore rovnako zdatný, ako jej priateľky. Stačí aby pozorne načúval a tu a tam sa zapájal do rozhovoru pomocou otázok. Nepochybne sa dozvie aj pár vecí, ktoré budú pre neho zaujímavé. A ponechaný sám na seba by sa ich nedozvedel, pretože je tvor stručný a málo hovorí. Môže to byť užitočné pre oboch.

Príďte jej na pomoc

Pre muža je často záhadou, čo všetko žena stihne a stihne pritom toho viac, ako on. To čo môže muž urobiť, je ponúknuť  jej pomoc. Žena túži po silnom mužovi, ktorý jej príde na pomoc. Je jedno či v boji s drakom, alebo so smetím…  Ženy to nepovedia, ale každý deň majú v otázkach otázku: ľúbi ma? Záleží mu na mne? Preto tak radi a často potrebujú počuť tie slová… a nikdy to nebude otrepané. A najradšej sa o tom utvrdzujú konkrétnymi prejavmi.

Ženy nepotrebujú väčšie domy, autá, viac oblečenia, či viac peňazí. Potrebujú muža o ktorého sa môžu oprieť a pre ktorého sú prioritou. Potrebujú muža, ktorý je ochotný im pomôcť.

Doprajte jej relax

Nechajte ženu, byť ženou. Tu a tam ju vezmite na večeru. Robili ste to počas chodenia a treba v tom pokračovať celý život. Doprajte jej oddych a relax. Nechajte ju, nech si kúpi niečo pekné a nech sa krášli. Robí to kvôli Vám, chce sa Vám páčiť. A že sa Vám páči, potrebuje od Vás počuť.

Žena je stvorená pre vzťahy. Môže byť zamestnaná na plný úväzok, mať záľubu, starať sa o dom a domácnosť, venovať sa rodine, učiť sa s deťmi a tráviť čas s manželom… Ale keď jej položíte otázku, čo ju najviac stresuje, odpovie: málo času, deti a manžel. Trápi ich, že majú málo času na deti a manžela. A prečo ich stresujú, pretože sú v sieti ich vzťahov. Pre ženu je vzťah dôležitejší, než práca. A zo stresorov ktoré žena vymenovala, jediný kto jej môže pomôcť je muž – pomôcť jej, aby mala stresu menej.

Prečo muži potrebujú sex?

Muž myslí na sex často. Je to pre neho prirodzené. Myslí naň častejšie ako žena a nie je na tom nič zlé. Muži majú cit pre krásu a dokážu si pritom všimnúť detaily. Krásna žena ho očarí, preto si vybral ženu po svojom boku… A páčia sa mu na nej konkrétne črty.

Muž túži po sexe a tak ako žena, aj on túži po niektorých „prejavoch“. Muž túži, aby žena po ňom túžila, aby ho potrebovala a rešpektovala.

My muži máme súťaživosť v povahe. Túžime byť prvý a niečo dosiahnuť. Nedá sa to vysvetliť. Je to tak. A túžime po dobrodružstve. Treba to prijať ako fakt a nechcieť nás zmeniť…

Potreba byť hrdinom

Žena nepochybne zvláda viac vecí naraz, než muž. Muž sa na ženu len s úžasom díva. Trochu ho tým aj desí. Koľko toho zvládne. Ale za tým všetkým je naša túžba byť vašim hrdinom. Často netušíme ako na to. Občas nám nepoviete, že nás potrebujete. Desíme sa toho, že by ste nás nepotrebovali. Ak nás potrebujete, radi priložíme ruku k dielu. Radi totiž riešime problémy. Tak ako žena, aj muž túži byť pre toho druhého prioritou. Túži po uznaní. Nerobí síce toľko vecí ako žena, ale podieľa sa na fungovaní domu a domácnosti. Nakoniec muž ktorý je pre ženu prioritou, ktorý je pre ženu hrdinom a cíti že ho žena potrebuje, jej rád príde na pomoc. Ak ho zas od seba neodoženie. Koľkokrát žena povie mužovi, že jeho pomoc nepotrebuje a potom sa na neho hnevá, že nepomohol. Lepšie je prijať ponuku na pomoc, alebo sa rovno na neho obrátiť s prosbou o pomoc.

Keď žena túži po mužovi

A téma na ktorú čakáte. Ak muž túži po tom, aby ste po ňom túžili, myslí tým sex. Ak po Vás túži a jeho túžba dostane košom, hovoríte mu že nie je pre Vás dôležitý a nie je prioritou. Sú chvíle, kedy sa to nehodí, ale vtedy mu môžete dať víziu – muž dokáže počkať, ak vie kedy… Ak to odložíte a vie kedy, bude sa celý ten čas na Vás tešiť. Treba nájsť prienik, je jasné že muž túži po sexe častejšie, než žena. Zároveň platí, že netreba mu dávať očakávania, ktoré by ostali nenaplnené. Stal by sa mrzutým a frustrovaným mužom. Možno to Váš pohľad poopraví, ale pre muža je dôležité, aby si jeho žena sex užila a majú z toho radosť, ak ju k tomu priviedli. Sex nie je o sebastrednosti muža. Muž túži po sexe, ale ešte viac túži po tom, aby jeho žena po ňom túžila…

Komunikácia

Ako ste si isto všimli, my muži nie sme moc komunikatívny typ. Neprehovoríme toho veľa. Nie je to Vami. My vo všeobecnosti toho veľa nepovieme. A keď dostaneme chuť na rozhovor, najradšej by sme sa porozprávali so svojou ženou, ak nás chápe a zaujíma sa o nás :). Aj my potrebujeme byť vypočutí. Možno potom budete lepšie vnímať náš svet. Tá minca má dve strany. Rozprávajte sa s nami viac o témach, ktoré máme radi. Ps.: nemáte radi rutinu a máte radi prekvapenia. Nás zas poteší, keď nás práve prekvapíte vďaka tomu, že nás poznáte. Ruku na srdce, v mnohom sme pre Vás predvídateľní a nie je také ťažké vymenovať pár vecí, ktoré nás dokážu potešiť…

Čo nás v sexe limituje

Myslíte si, že sa milujete so svojou polovičkou? Omyl. V posteli je často viac osôb, než len dve.

Často sa o tom nehovorí, ale pri vstupe do manželstva si so sebou prinášate knihu toho, čo sa môže a má v sexualite. Sú to informácie, poznatky a skúsenosti získane z rôznych prameňov. Niektoré ste získali od rodičov, iné od kamarátov, o niektorých ste čítali a niektoré zažili. To všetko ovplyvňuje vaše očakávania, ale aj Váš prístup k intimite a k sexualite. A to ešte vôbec netušíte, čo má v knihe napísané ten druhý…

Váš milostný život by však mal závisieť len od Vás dvoch. Preto je dôležité, aby ste sa spolu rozprávali a spoznávali čo má rád ten druhý, čo by ho potešilo a ako okoreniť svoj život. Občas Vám niečo nepríde vhod a občas objavíte niečo nové. Objavujte spolu, ale nedovoľte skúsenostiam ktoré s vašim vzťahom nič nemajú, aby ho ovplyvnili.

Tak ako pre muža je nepríjemné zistenie, ak žena rieši ich intímny život s priateľkami, tak aj pre ženu je nepríjemné, ak muž hľadá potechu v obrázkoch a videách…

Čo ohrozuje sexuálny život

Viete ktorých päť vecí najviac ohrozuje Váš sexuálny život?

Sú to: nedoriešený konflikt, hygiena, únava, nedostatok lásky a romantiky a nedostatok slov. Rozmeňme si ich na drobné.

Existuje také príslovie: nedovoľte hnevu, aby zapadol nad Vašim obzorom. Jednoducho, ak sa objaví problém a konflikt, treba sa o tom porozprávať a spolu s koncom dňa uzavrieť tento problém. Ráno prináša nový deň a nové príležitosti. Prináša tiež možnosť začať akoby odznova a znovu zahŕňať toho druhého prejavmi lásky. Nedoriešení konflikt by to všetko negoval a skôr či neskôr by sa prihlásil k životu s ešte väčším dopadom.

Pre ženy je prirodzené tráviť viac času v kúpeľni. Chcú sa nám páčiť. A vedľajším produktom krášlenia je čistota. My muži tam trávime menej času a riadime sa preto pachom. Problém je, že ženy majú lepší čuch, takže nám neostáva nič iné, než častejšie navštevovať isté zariadenie. Ak muž žene nevoní, potom je po romantike a iných radostiach. Neverte reklamám. Pot, pach, dokonca pach prekrytí voňavkou, to všetko sú účinné spôsoby, ako sa viac vyspať…

Keď príde na pretras únava, viac sa táto téma dotýka žien. Je úplne jedno, či je to tým, že viac vezmú na svoje plecia, alebo im muž nepomáha. Výsledok je rovnaký. A tak pred mužom je výzva, aby viac pomáhal svojej žene, dokonca jej vytváral priestor, aby oddychovala.

Pre nás mužov je stereotyp v živote nudnou záležitosťou. Strašne veľa vecí je o stereotypoch. A z nich nás dokážu vytrhnúť: dobrodružstvo v divočine a chvíle s našou ženou. Pre ženu je romantika cestou, ako zahnať stereotyp života. Je paradoxom, že tieto dve veci sa dopĺňajú, len to tak nevnímame. Romantika často (nie vždy) vedie k spojeniu…

A nedostatok lásky a slov. Tie prvé dotyky sa často odohrávajú slovami a nikdy ich nie je dosť. Dotýkajte sa slovami. Rozprávajte sa spolu, zdieľajte sa, nebojte sa toho druhého pochváliť, používajte aj slová: ďakujem, prosím, nech sa páči, prepáč… slová udržujú život vo vzťahu, rozduchávajú oheň.

Vzájomné rozdiely

Muži denne povedia menej slov, ako ženy. Dokonca inklinujú k holým a neúplným vetám. Dokonca k citoslovciam. Ženy majú radi vety rozvinuté, dokonca celé odseky a bohaté na detaily a prídavné mená…

Žena nie vždy povie, čo si naozaj myslí. Problém je, že často očakáva, že muž si domyslí, ako je to naozaj. Často tak dochádza k nedorozumeniam.

Ženy sa o jedlo delia. Vďaka tomu ochutnajú viac druhov. Pre mužov je deľba jedla  nemysliteľná. Vnímajú to priam ako otázku prežitia.

Muž má sklon k jednotvárnosti. Žena túži po pestrosti a rozmanitosti. Nie vždy vieme oceniť,  keď vymeníte bielizeň. Na druhú stranu, vďaka tejto vlastnosti tu a tam obmeníte svoj šatník a tým ulahodíte nášmu oku…

Ako na muža

Neviem, ako je to u žien, ale u mužov dobiedzanie nepomáha. Keď žena nalieha na muža, muž sa uzavrie a nepohnete ním. Dokonca zraníte jeho city… Tadiaľto cesta nevedie. Občas to chce dávku trpezlivosti a tvorivosti, ale kto iný to dokáže, ak nie vy. Vedzte, že sklamať Vás nechceme, len radi riešime veci jednu za druhou…

Ak niečo od nás chcete, tak nám to povedzte. Ak chcete pomôcť vyriešiť problém, povedzte nám to. Ak chcete len vypočuť, povedzte nám to. Neradi si domýšľame a nemusí to dopadnúť dobre.

Ak na niečo zabudneme a niečo nedopadne dobre, skúste sa odosobniť od emócií. Nás to trápi aj bez toho. Túžime byť Vašim hrdinom. Ak sa zrieknete možnosti nám vyčistiť žalúdok, nezabudneme na to a na budúce si dáme pozor.

My muži nie sme Vaše kamarátky. Nemáme ich nohy, tak nám neobliekajte ich sukňu a povedzte nám krátku ale intenzívnu verziu toho, čo hovoríte im. Jednoducho fungujeme inak. Keď na nás spustíte dlhý monológ, po nejakom čase je náš mozog zahltený informáciami a potom prestane vnímať. Radšej nám povedzte pár, ale dôležitých informácií. Môžete si byť isté, že položíme aj doplňujúce otázky.

Aj pre nás sú slová dôležité. Slová povzbudenia a pochvaly od vlastnej ženy, dávajú mužovi krídla a vďaka nim získava silu a tú veľmi ochotne poskytne svojej žene :).

Ako udržať oheň

Nasledujúci odsek bude nepochybne veľmi rýchlo otestovaní.

Aj keď tí dvaja sa rozprávajú, skúšajú a objavia čo sa im páči… aj tak im hrozí stereotyp a časom nuda. A preto treba pravidelne zmeniť stereotyp…  Zmena je korením života.

Cesta k spokojnému sexuálnemu životu vedie cez romantiku a predohru. A vzájomné spoznávanie.

Muž dokáže byť pomerne rýchlo hotový, žena potrebuje viac času. Preto je vhodné, aby sa muž najprv venoval žene…

.

Nadpis článku hovorí o 5 dňoch, ale v texte chýba o tom zmienka. Tak ako to je? Leman rozprávanie o tom ako zlepšiť sexuálny život rozdelil do piatich tématických blokov a každý z nich vyhradil na konkrétny deň. Päť tém za päť dní. Svojím spracovaním Leman mení pohľad čitateľa a inšpiruje ho k zmenám…

Pre sex je dôležitý kontext. Preto je dôležité hľadať k sebe cestu, pomáhať si, rozprávať sa… pomáhať mužovi aby sa stal hrdinom a dopriať žene oddych…

Pokiaľ zahrniete toho druhého láskou, pokiaľ sa starostlivosť o neho prejaví vo Vašom prístupe k nemu, odzrkadlí sa to aj v láske. A teda aj v sexe.

Veľa ľudí nepochybne čakalo konkrétne podnety. Explicitné. Skutočnosť je taká, že ak chcete zlepšiť svoj sexuálny život, najlepšie Vám pomôže, ale aj poradí ten druhý. Skúmanie toho čo má rád a čo sa páči obom. V tom Vám žiadna príručka a článok nepomôže. Nič tak nezlepší Váš sexuálny život, ako Váš rozhovor o sexe s Vaším partnerom.

Ak chcete zlepšiť svoj sexuálny život, začnite tým, že zlepšíte svoju starostlivosť o partnera a budete hľadať spôsoby, ako mu byť viac oporou a potešiť ho… Nič tak nezlepší Váš sexuálny život ako skutočnosť, že toho druhého naozaj milujete a máte pekný vzťah…

Tomáš Hupka

Kevin Leman je psychológom a pracuje ako manželský a rodinný poradca. Patrí medzi uznávaných odborníkov v otázke vzťahov. Na túto tému napísal viacero kníh, medzi iným: Harmónia vo vzťahu, či Sex začína v kuchyni. Jeho kniha Päť dní, ktoré zmenia Váš sexuálny život, sa stala podkladom pre tento článok…

Zdroj fotografie:

www.ava7.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom