Denník N

Zmenená

Potom zmizla, nevedela kam…

Prejde dlhou ulicou. „Super, že si prišla,“ víta ju s radosťou v tvári. Keby tá vedela, vystupuje ako suverénka, ale ten boj. Miešalo sa jej to v hlave už niekoľko dní, možno aj celý týždeň. Dnes ráno ešte horšie, prepuklo to naplno, akoby bola rozpoltená.

Priateľka, áno, prežili toho skutočne dosť, študentské časy z hlavy len tak ľahko nevymažeš. Tie bláznivé nápady, niektoré boli skutočne na hrane. Škola, päť sladkých rokov, dlhé týždne prázdnin a všetko okolo toho. Internátna izba bola svedkom nepoznaného, keby tie steny vedeli rozprávať. Potom to prišlo, promócie, starosti iného druhu. Rozpŕchli sa všetkými smermi, každá niekam.

Ona sa vrátila domov, vraj ju tam potrebujú. Nefungovalo to, pracovné príležitosti si prstom nenakreslíš. Hľadala sa, ani návrat do mesta jej celkom nevyšiel, jedna pracovná príležitosť striedala druhú. Nevie o všetkých, sama mala toho dosť, bolo treba sa obracať, inak sa neuchytíš. Stretli sa niekoľkokrát, ale také intenzívne to už nebolo. Každá starosti na svojom fronte, jednej sa darilo, druhej nie, ťažko hľadať spoločnú reč.

Potom zmizla, nevedela kam, nedala vedieť. Mesiace splynuli, rok, dva, tri, možno viac, písala jej, hľadala možnosti komunikácie. Nič, snaha nebola opätovaná. Čas plynul, starosti pribúdali, zabudla. Nie celkom, to by nešlo, len sa prestala hľadať odpoveď. Až raz, elektronická forma, neverila vlastným očiam. Neklamali ju, bola to ona, chcela osobné stretnutie.

Neváhala, na priateľské nite sa nezabúda, možno jej aj dlhú odmlku vysvetlí. Čakala ju v meste na známom mieste. Prišla presne v dohodnutom čase, ale tá zmena. Pri tele, úplne iná žena a tá tvár. Čosi nesedelo, nepozdávala sa jej. Nedala nič znať, uraziť nie je ťažké, načúvala, chcela vedieť viac. Odišla, domovina jej nestačila, cítila sa tu stiesnene, mala iné plány. Rozhovorila sa, rozpletala svoj osud. Cestovala, nič trvalé, len tak z miesta na miesto. Partner, deti? Nič podobné, vrátila sa s priateľkou. Sú za tým veľké plány, spoločný život, partnerstvo.

„Ahoj,“ dostane zo seba opatrne. Nie je sama, vedľa nej stojí ona. Nepozerá po nej, nechce pôsobiť hlúpo, je to pre ňu také chúlostivé. Zoznamovať sa? Celkom presvedčená nie je.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.