Denník N

Dobrý úradník je sebavedomý úradník

Dôkazy sú mocný nástroj, preto je našou úlohou strážiť, aby odzneli všetky a rovnako nahlas.

Milý Juraj,

všimla som si tvoj otvorený list venovaný obhajobe analýzy Útvaru hodnoty za peniaze, napísaný v reakcii na komentár Konštantína Čikovského v Denníku N.

Aj ja som úradníčka a tretí rok vediem iniciatívu, ktorej cieľom je posilniť kvalitu a spokojnosť zamestnancov v štátnej správe. Nebudem však hovoriť za našich vyše 500 členov a nebudem hovoriť ani za iných úradníkov dobrej vôle. Na to som nikdy nedostala mandát. Budem hovoriť za seba a za úradníkov, ktorí nechcú byť len niekoho nástrojom a rozumejú svojej úlohe.  A hoci tam dnes ešte Slovensko nie je, chcú štátnu správu, ktorá je sebavedomá.

Niekedy sa diabol skrýva v detaile, pri analýzach to býva v zadaní

Podmienky, za ktorých je analýza robená a v rámci ktorých sa musí pohybovať, do veľkej miery  definujú výstup. To, či posúdenie prebehne transparentne a bude ozaj materiálom k poctivej verejnej diskusii, rozhodne o tom, či analýza splní svoj účel.  Alebo môže byť okresanej forme zneužitá ako štít pred kritikou.

Zverejňovať dokumenty včas v mene informovanej verejnej diskusie o výdavkoch štátu je filozofickým základom Hodnoty za peniaze. Investície do obrany štátu pochopiteľne majú svoje informačné limity, ale aj sám útvar hodnoty za peniaze (UHP) v správe potrebu utajenia niektorých informácii spochybňuje.

Kľúčová výhrada preto nespočíva v tom, že sa UHP nechalo oklamať, ale v tom, či by štandardy, za ktorých je ochotné hodnotu posudzovať, nemali  nastaviť obozretnejšie.

“S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť”

Analýzy hodnoty za peniaze sú dnes niečo ako značka kvality. Aj z komunikačného hľadiska majú svoju silu, pretože sa stali dôveryhodným garantom výhodnosti nákupov či investícii. Verejnosť ich podrobne neštuduje, lebo verí ich úsudku. To však so sebou nesie riziká.

Keď raz existuje analýza, ktorá potvrdzuje výhodnosť nejakej voľby, žiaden disclaimer, poznámka ani facebookový status nevysvetlia, že ak by bola otázka položená inak alebo boli k dispozícii iné údaje, výsledok mohol byť iný. Dôkazy sú mocný nástroj, preto je našou úlohou strážiť, aby odzneli všetky a rovnako nahlas.

Do pozície sudcu výhodnosti štátnych výdavkov sa UHP dostalo dobrovoľne a rado, a preto sa tejto zodpovednosti nemôže len tak, zo dňa na deň, zriecť.

Ak má byť štátna správa sebavedomá, musí si v prvom rade vážiť seba samú

Azda mi kamaráti analytici odpustia môj úradnícky aktivizmus. Nemusí sa s ním stotožniť každý. Na Slovensku sa však ešte stále učíme, čo znamená zodpovednosť. Pre mňa je to aj zodpovednosť za nechcené dôsledky.  Preto verím, že tí, čo majú nástroje, si musia dávať pozor na to, čo ich použitie spôsobí.

V skutočnosti nevieme, či je nákup stíhačiek F-16 najlepšia hodnota za peniaze. Alebo najlepší z možných svetov. A aj keď je jasné, že úradník sa vždy pohybuje v mantineloch politicky priechodného, nemal by podliezať svoje štandardy.

Každý máme v rukách nejakú páku a moc. Úradník nie je len vykonávač príkazov, jeho alebo jej úlohou je uskutočňovať, chrániť alebo vymáhať určité pravidlá a hodnoty, ktoré sú nezávislé od politickej vôle.

UHP dnes nie je v pozícii, keď sa má prosiť o možnosť robiť analýzy ministerstvám za každú cenu. Ich pečiatka je politicky cenný artikel vo verejnej diskusii, a preto si môžu klásť podmienky. V tomto prípade, sa zdá, že sa tejto páky minimálne v určitom rozsahu vzdali.

Úradníci nemusia byť len sluhami politických zadaní 

Pracujem s úradníkmi a počúvam, čo ich trápi. Mnohí šikovní ľudia v štátnej správe majú pocit, že ich práca neslúži verejnému dobru, alebo sa doň nepretaví. Politické vedenie však ich talent a schopnosti potrebuje čoraz viac.

Úradník musí byť trpezlivý aj lojálny. Mal by však byť aj odvážny a uvedomovať si hodnotu svojej práce. Inak môže byť z jej použitia zas len sklamaný.

Aj preto, Juraj, som presvedčená, že len snažiť sa už dnes nestačí a ak na to novinár upozorní, robí nám všetkým v skutočnosti službu.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Vargová

Zameriavam sa na zdravotníctvo a súvisiace témy sociálnej starostlivosti. Na Slovensko som sa vrátila z presvedčenia, že krajina je obrazom ľudí, ktorí v nej žijú a toho, akú ju chcú mať. Ja by som chcela krajinu, ktorá je spravodlivá, tolerantná, moderná a ľudia si v nej pomáhajú. Vždy keď mám pocit, že to môže pomôcť, napíšem sem o tom, ako to dosiahnuť.