Denník N

Máme ďalší dôkaz, že nadzemná optika je protiprávna

Usmernenie Ministerstva dopravy a výstavby SR vnáša do témy budovania optických sietí vzduchom viac svetla. Stĺpy v mestách a obciach sa o nové nadzemné vedenia dopĺňať nesmú.

Nelegálna výstavba nových optických vedení v mestách a obciach je jedným z dlhodobých problémov slovenského telekomunikačného trhu. Ako sme v Asociácii lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI) už viackrát upozornili, niektorí operátori ignorujú vyhlášku ministerstva životného prostredia a optiku ťahajú vzduchom po existujúcich telekomunikačnýchelektrických stĺpoch.

Témou sa tento rok zaoberalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, a to na základe viacerých podnetov od stavebných úradov a firiem. Nelegálna výstavba optických sietí by bola totiž ďaleko zložitejšia (a tým aj menej rozšírená), keby ju neposväcovali úradníci – či už pre neznalosť zákona, pre snahu pripísať si body u voličov, alebo pre iné zištné dôvody.

Stavebné úrady často bez zbytočných okolkov a prieťahov povoľujú výstavby nadzemnej optiky, ktoré investori ohlásia ako drobné stavby. So zdôvodnením, že ide o udržiavacie práce, o rekonštrukcie závesných metalických vedení, alebo o výstavbu siete, ktorá má byť doplnkom káblov pre distribúciu elektriny. V ostatných rokoch sa to deje v desiatkach obcí po celom Slovensku, vrátane PopročaSene. Investori sa tým vyhýbajú predkladaniu projektov a zabraňujú konkurencii, aby voči investíciám niečo namietala a podávala odvolania.

Obdobné praktiky by mali byť o čosi ťažšie, ak budú miestne stavebné úrady rešpektovať usmernenie vydané Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Popri viacerých rozhodnutí prokuratúr a vyšších stavebných úradov ide o ďalší z radu dôkazov, ktoré potvrdzujú protiprávnosť budovania nových závesných vedení.

Ministerstvo v usmernení skonštatovalo, že v ostatných rokoch dochádza k nejednoznačnému uplatňovaniu vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu. Aby rezort zjednotil postupy stavebných úradov, pripomenul, že „nové elektronické komunikačné siete sú samostatnými stavbami, ktoré je potrebné posudzovať samostatne ako nové stavby a pri ich povoľovaní aplikovať všetky súvisiace ustanovenia stavebného zákona a jeho vykonávacích vyhlášok“. To podľa usmernenia znamená, že „nové stavby elektronických komunikačných sietí v zastavanom území je prípustné umiestňovať len pod povrch zeme“.

Budovanie nových optických sietí pod zámienkou opravy, rekonštrukcie alebo dopĺňania starých vzdušných vedení, je nielen v rozpore so zákonom, ale aj diskriminačné, keďže ho môže využívať iba úzka skupina firiem. Viesť nové vedenia vzduchom je výrazne lacnejšie ako pod zemou a operátor takto dokáže vybudovať optiku aj mnohonásobne rýchlejšie. Na trhu tak získava neférovú výhodu, ktorá oslabuje konkurenciu a môže vyústiť do vyšších cien pre zákazníkov.

Teraz najčítanejšie