Denník N

Odmena

Tento rok aj s čerešničkou na torte…

Voľno, už dlho nie, ale ešte niekoľko dní má k dobru. Dovolenka paráda, nejaké chybičky krásy by sa našli, ale to každý rok. V ideálnom režime je to len doma, preto tie sladké návraty. Miluje ich, odchod z domu je super, ale príchod, to je príchuť domova. Silné lákadlo a tento rok aj s čerešničkou na torte.

„Babi, už ma to nebaví,“ šúcha nohami po podlahe a tvári sa znudene. „Ako starý chlap,“ poznamená, ale venuje sa jej. Možno nedostatok pasteliek, napadne jej. Kdeže, všetky sa váľajú po stole, niektoré sa už dávno stihli skotúľať. „Nakreslila si niečo?“ Posadí sa, prehrabuje kôpku papierov. „To sme my,“ podáva jej niekoľko z nich. Nasadí si okuliare, prezerá ich so záujmom. Pekné, obrázky hovoria jasnou rečou, páčilo sa jej. Je zvyknutá chodiť k moru, ale po niekoľkých dňoch si ju hory získali. Vysadnúť dedkovi na plecia malo pre ňu svoje čaro. Často nie, len keď ju prestali poslúchať nohy.

„Budeme spolu variť?“ priletí otázka, len čo sa zjaví v kuchyni. Pozrie do detskej tváričky, veľmi jej to nevyhovuje, ale tie rozžiarené oči. Typická vnučka, najviac sa jej páči motať sa pri nej. „Skúsime koláčik,“ dáva návrh. Úspešný, hneď ju dostala. Vajcia, cukor, trocha oleja, cesto bude za chvíľu hotové. Jednoduchá plnka sa bude hodiť, aj detské ruky sa dostanú k činnosti. „Teraz to musíme uvariť, dávaj pozor, bude to horúce,“ naviguje ju.

Farebný hrniec stojí na kuchynskej linke. Vystrčí prštek, šup ho tam. „Au!“ zjojkne a rýchlo ho stiahne. Hrešiť ju nechce, venuje jej len niekoľko pripomienok, najlepšia je vlastná skúsenosť. „A teba to nebolí?“ „Ani nie, už som zvyknutá, takých koláčikov som už napiekla veľa. Nepozdáva sa jej to, ale nestratí sa, začína vyjednávanie. „A keď bude hotový budeme ho aj papať?“ „Bude to naša odmena,“ poteší ju a pokračuje v príprave plnky.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.