Denník N

Ste majiteľom jednoosobovej eseročky? Mám pre vás rozuzlenie pripravovanej byrokratickej šikany

Návrh zákona o inšpekcii práce a nelegálnom zamestnávaní uzrel svetlo sveta v paragrafoch.

Možno sa pamätáte na blog, ktorý som tu pred mesiacom zverejnila, a ktorý sa týkal pripravovanej byrokratickej šikany na majiteľov jednoosobových eseročiek v oblasti BOZP. Ak nie, môžete si ho pripomenúť.

Podľa predbežnej informácie, ktorú poskytlo ministerstvo práce, mala novela zákona o inšpekcii práce a nelegálnom zamestnávaní priniesť zmeny v prenesení dôkazného bremena na zamestnávateľa, strate právnej subjektivity inšpektorátov práce a hlavne, mala urobiť z jednoosobových eseročiek, ktoré zamestnávateľmi nie sú, zamestnávateľov pre účely BOZP v nevyhnutnom rozsahu. Poďme si teda povedať pár slov ku každému z okruhu navrhovaných hlavných zmien, a to, v akej podobe sa dostal do paragrafov.

  1. Strata právnej subjektivity inšpektorátov práce a prenesenie dôkazného bremena na zamestnávateľa

Vyhrážky, v rámci ktorých by malo byť prenesené dôkazné bremeno na zamestnávateľa alebo podnikateľa, sa nenaplnili. Do paragrafov sa dostala len zmena, že inšpektor práce je oprávnený používať technické prostriedky na zhotovenie audiovizuálnych a zvukových záznamov a sťahovať digitálne údaje zo záznamových zariadení motorových vozidiel a z kariet vodičov. Čo v preklade znamená, že naďalej je to ten inšpektor práce, ktorý vám musí preukázať porušenie zákona, akurát že je oprávnený mať prístup k väčšiemu rozsahu zariadení a výstupov z nich, ktoré by mohli svedčiť vo váš prospech alebo neprospech. Toto mi príde legitímne.

  1. Zamestnávateľom sa stane aj ten, kto inak zamestnávateľom nie je

Tak táto hrozba sa našťastie nenaplnila vôbec. Zamestnávateľom na účely zákona o inšpekcii práce a nelegálnom zamestnávaní nebude právnická osoba, ktorá nemá zamestnancov, aj keď pôvodný úmysel taký bol, čo mi teda vôbec nedávalo zmysel. Našťastie!

  1. Ak pracujete doma, inšpektorovi neotvárajte v šmykľavých papučiach a so zvyškovým alkoholom

Čerešničkou na torte pôvodnej predbežnej informácie bol fakt, že ak ste jednoosobová eseročka a nebodaj ako miesto výkonu nemáte žiadnu prevádzku, ale pracujete napríklad z domu, vaše pracovisko sa stane zároveň miestom, ktoré bude na účely dodržiavania pravidiel bezpečnosti pri práci podliehať výkonu inšpekcie práce. Našťastie, ani táto hrozba sa nenaplnila a nič takéto sa do predbežného návrhu nedostalo. Takže, ak pracujete z domu, pokojne môžete naďalej pracovať v šmykľavých papučiach a župane a pokiaľ ste práve po dobrej oslave, nemusíte mať strach otvoriť po zazvonení dvere v obave, že je to inšpektor práce, ktorý vám dá fúkať.

Tak, ako som sľúbila a aj prvým blogom urobila, som presvedčená o tom, že mediálny tlak, ktorý vznikol v tejto veci, donútil tvorcov návrhu zamyslieť sa nad tým, že nie všetky predstavy štátnych úradníkov sú splniteľné od stola a možno až predstava podnikateľa v župane po dobrej „opici“ ich prinútila sa zamyslieť, ako by ich navrhované nezmysly vyzerali v praxi.

Považujem to tak trochu za svoje malé víťazstvo a víťazstvo svojich kolegov v SPOLU – občianska demokracia, pretože naše predstavy o odbúraní nezmyselnej byrokracie sú úplne iné ako predstavy súčasnej vlády a jej predstaviteľov. Samozrejme, v rámci zaužívaného legislatívneho folklóru strany SMER je potrebné byť v strehu, pretože návrh čaká ešte cesta cez výbory a pokojne sa doň môže na poslednú chvíľu zmestiť nejaký pozmeňovací návrh. Takže monitorujem pre vás tento návrh aj naďalej!

Aktuálne informácie o podnikateľskom prostredí, daniach a odvodoch môžete sledovať na mojom Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.