Denník N

Danko a Biľakove deti z parlamentu ohrozujú územnú integritu Slovenska

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Avizovaná návšteva slovenských poslancov na anektovanom Kryme za podpory hlavy parlamentu je nielen arogantnou urážkou susednej Ukrajiny, ale práve v čase výročia augustovej okupácie samotného Československa spochybňuje hranice a suverenitu všetkých krajín v Európe, vrátane Slovenska.

 

V auguste 2009 chcel vtedajší maďarský prezident László Solyom súkromne navštíviť slovenské Komárno, kde sa mal zúčastniť odhalenia sochy svätého Štefana. Vtedajší vládny kabinet Roberta Fica spolu so slovenskou diplomaciou ostro protestovali a napokon aj priamo zasiahli, keď zabránili maďarskej hlave štátu fyzicky vstúpiť na územie Slovenska. Svoj ostrý postoj Bratislava odôvodnila tým, že návšteva hlavy susedného štátu, napriek osobnému charakteru , musí byť odsúhlasená suverénnymi štátnymi orgánmi navštevovanej krajiny. Pretože prezident je prezidentom aj v súkromí. Navyše sa jeho návšteva mala uskutočniť presne na výročie augustovej okupácie Československa, na ktorej sa pod vedením Moskvy zúčastnili aj maďarské vojská, čo spolu s charakterom podujatia považovala Bratislava oprávnene za urážku.

Teraz sa nám blíži okrúhle výročie augustovej okupácie. A práve v auguste sa vraj chystá skupina poslancov Národnej rady SR na Krym. Vraj tiež na súkromnú návštevu. Na Krym, ktorý od roku 2014, aj podľa oficiálneho stanoviska Slovenska, Rusko nezákonne okupuje a anektuje. Keď veľvyslanec susednej Ukrajiny v Bratislave proti tomuto dopredu protestuje a upozorňuje na konzekvencie nielen pre samotných poslancov, ale aj pre vzájomné dobré susedské vzťahy, tak sa predseda Slovenskej národnej strany a parlamentu Andrej Danko, teda druhý najvyšší ústavný činiteľ štátu, ostro ohradí a veľvyslanca nechutne a arogantne napadne. K tomu sa nešťastne pridá ministerstvo zahraničia, ktoré poučuje pána veľvyslanca, ako má postupovať pri obhajobe základného záujmu svojej vlasti: územnej integrity a celistvosti v hraniciach, ktoré medzinárodne uznáva celý svet, vrátane Slovenska.

Postup Danka a slovenskej diplomacie, nehovoriac už o poslancoch slovenského parlamentu, je nielen obrovskou hanbou pre Slovensko a porušuje princípy správania, ktoré samotné Slovensko oprávnene požadovalo a požaduje od svojho južného suseda.  Postoj najvyšších predstaviteľov Slovenska, na čele s hlavou parlamentu Dankom, priamo ohrozuje taktiež elementárne bezpečnostno-politické záujmy vlastnej krajiny! Slovensko správne neuznalo a neuznáva samostatnosť Kosova bez urovnania tejto otázky so Srbskom. Rovnako zaujalo správny odmietavý postoj k okupácii Krymu a Donbasu zo strany Ruska, čo je oveľa horší akt, ako vyhlásenie samostatného Kosova. Porušovanie hraníc v Európe, ba dokonca násilná anexia alebo okupácia územia susednej krajiny, je neospravedlniteľná a ohrozuje v konečnom dôsledku aj stabilitu všetkých hraníc v Európe – vrátane hraníc Slovenska! Kam to vedie, sme mali možnosť vidieť v 20.storočí.

Povedzme si to priamo: návšteva akéhokoľvek predstaviteľa ústavnej moci zo Slovenska na Kryme, hoci v plavkách počas dovolenky – avšak bez súhlasu Kyjeva – je aktom zrady elementárnych záujmov našej krajiny a jej občanov. Navyše je hrubou urážkou nášho bezprostredného suseda. Ak predseda Danko a ďalší tzv.národoveckí poslanci majú plné ústa rečí o slovanskej vzájomnosti, tak ju týmto postupom k nášmu najväčšiemu slovanskému susedovi hrubo porušujú a arogantne kašlú aj na tisíce civilných obetí ruskej agresie voči Ukrajine.

Okupácia Československa v auguste 1968 nebola tragédiou len pre milióny jeho občanov. Tento čin primitívnej hrubej sily v konečnom dôsledku veľmi ublížil samotnému okupantovi a viedol až do kolapsu moci Kremľa a rozpadu Sovietskeho zväzu. Ak Vladimir Putin považuje rozpad ZSSR za najväčšiu geopolitickú tragédiu, tak tá sa práve začala okupáciou Maďarska a Československa! Rozhodnutie jeho predchodcu Brežneva poslať tanky do Prahy a Bratislavy definitívne zdiskreditovalo Moskvu a nadlho poškodilo aj občanom Ruska. Rovnako aj terajšie rozhodnutie Putinovho Kremľa napadnúť a okupovať časť susednej Ukrajiny neprináša Rusku a ruskému ľudu nič dobrého.

Ak Slovensko a jeho najvyšší ústavní a politickí činitelia nebudú vo svojom postoji k tejto tragédii na Kryme a Donbase dôrazní, tak tým nielen ohrozujú bezpečnosť svojich občanov, urážajú svojich ukrajinských susedov, ale robia medvediu službu aj samotným Rusom.

Biľakove prokremľovské (nie proruské!! prosím nezamieňať!!)„politické deti“ z parlamentu, vlády, diplomacie, rôznych obskúrnych motorkárskych či paramilitantných zoskupení, alebo zo sféry kultúry nás všetkých vedú do pekla sveta podľa Kremľa. Toho istého pekla, aké naše krajina zažívala v auguste 1968 a aké zažíva Ukrajina, ale v oveľa oveľa krvavejšom prevedení posledné štyri roky.

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.