Denník N

Dobrá detektívka sa dá napísať aj bez výstrelu

Katharinin kód je výborná oddychovka, ktorá ulahodí každému fanúšikovi klasickej detektívky a nesklame ani čitateľa, ktorý si obľúbil škandinávske reálie a mentalitu postáv severských kriminálok.

Jo Nesbø si možno ešte stále užíva najväčšiu pozornosť fanúšikov žánru severské krimi, no medzitým sa hviezdou škandinávskej detektívky stal aj Jørn Lier Horst. Jeho desaťdielna séria o inšpektorovi Williamovi Wistingovi bola taká úspešná, že sa autor rozhodol dať svojmu hrdinovi ešte ďalšiu šancu. Vznikla tak nová séria s názvom „Odložený prípad“.

Už názov série napovedá, že vyšetrovateľ Wisting sa venuje nevyriešeným prípadom z minulosti. Tým prvým je zložka s názvom „Katharinin kód“ a obsahuje materiály týkajúce sa prípadu 24 rokov nezvestnej Katharini Haugenovej. Tá zmizla bez stopy a prvotné vyšetrovanie zistilo veľa o tom, čo sa nestalo, čo nezvestná neurobila a kde nebola, ale nič o tom, prečo zmizla.

Prvým podozrivým bol samozrejme jej manžel. Dôkazy však hovorili priamou rečou. Časové a geografické línie manželov boli v deň skutku od seba natoľko vzdialené, že aj inšpektor Wisting začal s podozrivým sympatizovať ako vdovec s vdovcom. Počas primárneho vyšetrovania strávili spolu toľko času, že sa nakoniec stali priateľmi.

Horst otvoril odložený prípad originálnym spôsobom, a to tak, že ho prekrížil s iným nevyriešeným prípadom z minulosti. S odstupom času sa tak aj Wistingovi otvárajú nové pohľady. Okrem toho svet po dvoch desaťročiach vstúpil do digitálnej doby, a tak sa rozširujú aj nové možnosti kriminalistiky.

Na Horstových detektívkach je asi najsympatickejšie to, že počas deja nemusí padnúť ani jeden výstrel. Wisting nie je typom presileného a premotivovaného policajta. Je to muž pred zaslúženým dôchodkom a jeho profil sa veľmi približuje obrazu reálneho kriminalistu.

V popredí jeho práce je dedukcia a najmä úplne obyčajný rozhovor s podozrivými a svedkami. Jeho prednosťou je empatia. Wisting počas výsluchov a aj obyčajných dialógov sleduje komunikáciu, identifikuje nenápadné zaváhania, argumentačné a logické chyby. Indíciou sa v jeho prípade stávajú aj letmé úsmevy a neadekvátne reakcie.

Katharinin kód je výborná oddychovka, ktorá ulahodí každému fanúšikovi klasickej detektívky a nesklame ani čitateľa, ktorý si obľúbil škandinávske reálie a mentalitu postáv severských kriminálok.

 

Jørn Lier Horst: Katharinin kód, Premedia 2018, Preklad: Zuzana Demjánová

Teraz najčítanejšie