Denník N

Kto je Marián Kotleba, prečo je v parlamente a ako sa tam dostal

Zdroj : TASR
Zdroj : TASR

Náhody s čísielkami, obchodík s anglickou módou a mnoho ďalšieho, čo Marián Kotleba spravil.

Kto bol Marián Kotleba pred tým ako sa stal členom Slovenskej pospolitosti ?

Marián Kotleba bol jednoduchý človek, ktorý bol učiteľom v Banskej Bystrici. Učil prevažne Informatiku. Bol podnikateľom, a mal založený obchod s anglickou módou. Zatiaľ asi ani nesníval o politickej kariére, no o pár rokov sa niečo zmenilo. Bol prepustený z gymnázia, na ktorom učil, z dôvodov ktoré si povieme daľej v blogu.

Obchodík s anglickou módou

Pôjdeme od začiatku. Spomínali sme si že mal obchod. Tento spomínaný obchod mal názov “KKK – anglická móda”. Bol založený v roku 2006 a to 1. augusta. Ak sa pýtate, čo je zle, tak mám pre vás odpoveď. KKK (Ku Klux Klan) je názov rasistickej organizácie, ktorá je pôvodom z Ameriky. Predávali sa tam značky obľubované značne pravicovými extrémistami, ako napríklad : Eighty Eight (t.j. korešpondujúce písmená podľa čiselného poradia v abecede 88 – HH – Heil Hitler, Sláva Hitlerovi) a A.C.A.B. (t.j. All Cops Are Bastards). V júli 2011 dostal M. Kotleba pokutu 500 eur za to, že predával oblečenie, na ktorom boli symboly nacizmu. M. Kotleba tvrdil, že tieto symboly nepozná. Obchod v roku 2007 ponúkal aj rôzne akcie, ako napríklad : pri nákupe nad 8818 korún dostal zákazník teleskopický obušok alebo členom Slovenskej pospolitosti a banskobystrickým policajtom bola udelená zľava 8,8 percenta, a ak vás ani toto nepresvedčí že to nieje náhoda, tento obchod zákazníkovi daroval sprej so slzným plynom, za predpokladu, že ste nakúpili nad sumu 1488 korún.

Slovenská pospolitosť

Slovenská pospolitosť – Národná strana, je strana, ktorej predsedom bol Marián Kotleba. Táto strana fungovala iba od svojho vzniku, a to od 18. januára 2005, až do 1. marca 2006, kedy ju najvyšší súd Slovenskej republiky rozpustil. Marián Kotleba sa pomenoval vodcom, no boli aj iné, rôzne funkcie ktoré mohol člen plniť, ako napríklad : pobočník vodcu alebo staršina. Heslami ako napríklad „Slovensko si nedáme !” alebo „Sláva Tisovi !”, alebo „Nech žije vodca !” chodili skandovať do ulíc Banskej Bystrice, v gardistických uniformách s páskou Hlinkovej gardy, a s horiacimi fakľami. Ich cieľom bolo vystúpenie z NATO a vyhlásenie vojenskej neutrality. Je všeobecne známe že táto strana bola radikálne pravicová. Po jej rozpustení v 2006 zanikla, no pokračovala v pôsobení, od roku 1995, ako občianske zruženie. 12. novembra 2008 rozhodlo Ministerstvo vnútra o rozpustení tohto združenia, no v zápätí 1. júla 2009 bolo rozhodnutie Ministerstva vnútra zrušené, a bolo vrátené na opätovné konanie, keďže neboli splnené zákonné podmienky na rozpustienie Slovenskej pospolitosti. Slovenská pospolitosť funguje ešte dnes a stále pokračuje na princípoch radikálno-pravicovej Slovenskej pospolitosti – Národnej strany.

Vznik Ľudovej strany Naše Slovensko

Táto strana vznikla odkúpením a následým premenovaním strany Priateľov vína, ktorá existovala už v roku 2000, no pre Mariána Kotlebu bolo jednoduchšie odkúpiť už dávno existujúcu stranu, ako zakladať novú, kedy by sa muselo zozbierať niekoľko tisíc podpisov na uznanie strany. Takže v roku 2010 odkúpenú stranu Priateľov vína premenovali príslušníci Slovenskej pospolitosti na Ľudovú stranu Naše Slovensko. Vtedy sa strana iba aklimatizovala v novom prostredí, kde ak chcú uspieť, musia zadržať svoje extrémistické prejavy, no ani to sa nie vždy darilo.

Župné voľby

Marián Kotleba sa začal venovať komunálnej politike v Banskobystrickom kraji, po dlhej odmlke, až v roku 2013, kedy ĽSNS postúpila do druhého kola župných volieb. Volebná účasť, iba 24,61 percenta, bola malá a možno aj preto sa ĽSNS stala víťazmi župných volieb roku 2013. V prvom kole získala „iba” 21,3 percenta, no stačilo to aby sa dostala do druhého kola župných volieb, a tam už vyhrala s 55,54 percentami hlasov.

No neudržal sa dlho. Po jednom volebnom období prišlo druhé, a Kotleba si bol istý že vyhrá znova. No opak bol pravdou. Po škandáloch s predávaním poľnohospodárskych strojov za symbolické jedno euro a po zamestnaní svojej manželky a iných rodinných príslušníkov, a po sľuboch, ktoré sa sľubovali, ale neplnili, nastal pre Kotlebu koniec. Župné voľby v roku 2017, vyhral Ján Lunther, ktorý získal 48,5 percenta. M. Kotleba a jeho ĽSNS sa musela spokojiť s 23,2 percentami. Celková účasť bola takmer dvojnásobná, čo tiež nehralo do karát ĽSNS. To znamenalo pre ĽSNS na Banskobystrickej župe koniec. No pán Kotleba, namiesto toho aby sklopil zrak a priznal porážku obviňoval podnikateľa a zakladateľa Nadácie Otvorenej Spoločnosti Georgea Sorosa, a nezabudol spomenúť že voľby boli zmanipulované.

Parlament

ĽSNS mala našliapnuté do prlamentu, kam sa aj dostala, vďaka podpore svojich voličov. Skončila piata v poradí s počtom hlasov 209 779 a odniesla si 8,04 percenta. Pred ĽSNS bola SNS s 225 386 hlasmi a teda 8,64 percentami a za ĽSNS bola strana Sme rodina s 172 860 hlasmi a 6.62 percentami. ĽSNS si vybojovala 14 kresiel.

Náhody s písmenkami a číslami

Na demonštrácií v Kameňanoch moderátor pozdravil prostestujúcich pozdravom „Krásny biely deň, Kameňany !”. Alebo keď sa pán poslanec Mizík, za Kotlebovu ĽSNS rozpísal na Facebookovej stránke Volá Hlas Gemera / Ľudová strana – Naše Slovensko, a kritizoval udeľovanie štátnych vyznamenaní, ktoré boli udelené prezidentom A. Kiskom. Pán Mizík zdôrazňoval že : jedna z držiteliek vyznamenaní je in memoriam Daniela Šilanová, zakladateľka rómskeho divadla, ktorá je podľa pána Mizíka „fanatičkou do cigánskych zvykov”. Držiteľom ocenia je aj český režisér Juraj Herz, pán Mizík zdôraznil že je židovského pôvodu a že je „slniečkár, ochranca cigánov a moslimov. ” Medzi držiteľmi sa nachádza ešte veľa osôb, no pri každej ktorá mala byť podľa informácií pána Mizíka židovského pôvodu, zdôrazňoval že je židovského pôvodu. Sloboda vieroviznania pánovi Mizíkovi asi nič nehovorí. No nebolo to po prvý krát kedy mala ĽSNS problémy s poslancami na sociálnych sieťach. Pán Uhrík, tiež kandidát za ĽSNS, povedal že „Nevie, či zavraždenie 6-miliónov židov sú rozprávky”. Alebo pán Mazurek tak isto kandidát za ĽSNS napísal na sociálnej sieti toto : „História je úplne prekrútená víťazmi a Chazarmi. Neobhajujem žiadny režim, ale Tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá”. Toto tvrdenie neskôr poprel.

Počítame čísielka s ĽSNS

Čísla tiež nie sú na strane pána Kotlebu. 14. marca 2017, na oslavu slovenskej štátnosti, sa rozhodol Kotleba pomáhať. Tak sa rozhodol že pomôže trom slovenským rodinám a daruje im finančnú sumu. Určitý obnos peňazí, no čo čert nechcel, pán Kotleba daroval náhodne sumu 1488 eur. Buhužiaľ, takáto ”náhoda” sa nestala posledný krát. Pán Kotleba daroval sumu 1488 eur aj malým hokejistom z Veľkého Krtíša, aj napriek tomu, že prezident Veľkokrtíšskeho klubu žiadal o sumu 1500 eur. Zmluva však prišla na 1488 eur. Za dar z Marca minulého roku je už obvinený. „Môžeme potvrdiť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dňa 20. júla v uvedenom prípade vzniesol obvinenie osobe M. K. za prečin prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 ods. 1 Trestného zákona,“ uviedol v minulosti hovorca policajného prezídia.

Tieto čísla vyzerajú náhodne, no skladajú sa z dvoch čísiel. A to 14 a 88.

Číslo 14 odkazuje na štrnásť slov „We must secure the existence of our people and a future for white children.“ (Musíme zabezpečiť existenciu našim ľuďom a budúcnosť bielym deťom). A číslo 88 odkazuje na čísla korešpondujúce s ôsmym písmenom v abecede HH, čo je pozdrav „Heil Hitler !“ Tieto číselká sú si podobné aj s tými na začiatku. (Pozri časť : Obchodík s anglickou módou)

 

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Patrik Taliga

Som rodený Bratislavčan, študujem na strednej odbornej škole masmediálnych a informačných štúdií v odbore masmediálne štúdiá a úspešne som doštudoval základnú školu A. Dubčeka v Bratislave. Medzi moje záľuby patrí písanie a pripravovanie článkov, politika a beh. V budúcnosti sa chcem venovať politológií a médiám. Vitajte na mojom profile!