Denník N

Akciové trhy: letná súťaž o nové maximá beží

Aj napriek novým clám a hroziacej obchodnej vojne trhy optimisticky rastú

Aj keď už vyše dva týždne platia clá na import čínskych výrobkov do USA v objeme 35 miliard dolárov, trhy ich zatiaľ „ignorujú“ a akcie pokračujú v raste.
Optimizmus na akciových trhoch, zdá sa, nemá konca. Investori reagujú na pozitívne signály, napríklad posledné dáta z amerického trhu práce, keď rast miezd zostal na 2,7 percenta a ekonomika vytvorila ďalších 213-tisíc pracovných miest.
Prvá várka ciel v objeme 35 miliard dolárov – a teda faktický začiatok obchodnej vojny – trhmi nepohol. Bola už započítaná v cenách a indexy tak naďalej zostali na historických maximách. Svedkami rekordných čísiel sme aj preto, že trhy neveria, že Trump prenesie do reality aj ďalšie clá. Inak povedané, celá svet vsádza na to, že Trumpove signály o ďalších krokoch sú len prázdne slová.
Optimizmus potvrdzuje aj čínsky index Shanghai, ktorý bol zasiahnutý obchodnou vojnou najviac a od svojich vrcholov doteraz klesol o viac než 20 percent. Tento index odvtedy zaznamenal viac skokových posilnení. Investori si uvedomujú, že straty v posledných týždňoch boli asi prehnané, a preto zatvárajú krátke pozície.
Situácia na trhu samozrejme vyhovuje Donaldovi Trumpovi. Americký prezident môže „pokojne“ pokračovať v hrotení situácie a v oznamovaní stále nových protekcionistických opatrení. Súčasná situácia je zároveň veľmi pozitívna aj pre americký FED. Centrálna banka môže pokračovať v utesňovaní monetárnej politiky, keďže na akciový trh to nemá absolútne žiadny dopad. FED preto zvýši sadzby tento rok ešte dvakrát, pravdepodobne v septembri a decembri, a tým pádom sa dostane dlhopisová krivka do inverzného stavu – krátke sadzby predbehnú tie dlhšie.
Navyše, technologické firmy ako Amazon, Facebook a Apple súťažia o to, ktorá firma sa stane prvou americkou firmou s trhovou kapitalizáciou jeden bilión dolárov. To dodáva investorom optimizmus a každý prepad na akciách je skupovaný.
Ak to zhrniem, letné obchodovanie sa tak možno bude niesť v rastovom duchu a indexy budú pokojne rásť ďalej na nové maximá.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.