Denník N

Milá RTVS, nevyvažuj odborníkov konšpirátormi a čudákmi

František Škvrnda. Reprofoto – YouTube/OV KSS
František Škvrnda. Reprofoto – YouTube/OV KSS

Je smutné vidieť, keď sa verejnoprávne médiá menia na pouličný trh.

V ére, keď facebook vyprodukuje každý deň stovky nových odborníkov na rakovinu, ktorí ju liečia citrónom, či dobrým slovom, expertov, ktorí poprú holokaust a vynálezcov, ktorí tvrdia, že Zem je rovná, sa zvyšuje úloha tradičných a hlavne verejnoprávnych médií. Mali by byť médiami, na ktoré sa môže divák či poslucháč spoľahnúť, že im v informačnom chaose ponúknu overené a relevantné informácie, nie bludy a dezinformácie.

Žiaľ, v RTVS to takto nevidia. Podľa vyjadrenia šéfky rozhlasového spravodajstva a publicistiky RTVS Petry Stano Maťašovskej „verejnoprávne médium by malo prinášať spektrum názorov, lebo my vysielame pre všetkých občanov… Preto v rozhlase pozývame čo najviac ľudí, aby si poslucháč vybral, čomu verí.“ Stano Maťašovská je presvedčená, že ak RTVS nebude takýmto ľuďom dávať priestor „docielime, že si ich naši diváci a poslucháči budú vyhľadávať v alternatívnych médiách.“

V RTVS (nielen v rozhlasovej časti, ale aj v televíznej) tak môžete vidieť či počuť niektoré hviezdy dezinformačnej scény.

Nedávny summit USA a Ruska tak analyzoval v televízii František Škvrnda, ktorý síce stále pôsobí na Fakulte medzinárodných vzťahov, no posledné roky má blízko k šíriteľom konšpirácií, extrémistom a komunistom. V roku 2014 bol na kandidátke KSS, tento rok sa zviditeľnil na tzv. Národnej konferencii po boku zakladateľa Zem a Vek, s ktorým podporuje kandidáta na „národného prezidenta“ Štefana Harabina. Škvrnda je vyštudovaný politruk – za socializmu študoval na Vojensko politických akadémiách v Bratislave, Brne ale aj v Moskve. Bol docentom marxistickej sociológie, čo aj vyučoval na školách. Po novembri kartu obrátil a stal sa docentom medzinárodných vzťahov.

Túto jar vystúpil na pochybnej konferencii o obrane a bezpečnosti po boku predsedu extrémistického Slovenského hnutia obrody Róberta Šveca a Vladimíra Mečiara a zároveň publikuje na dezinformačných a proruských weboch. Už to by malo RTVS stačiť, aby vedeli, že nie je kvalifikovaný analytik, ktorý prinesie fundovaný názor na zahraničnú politiku. Okrem RTVS ho ako „bezpečnostného analytika“ oslovuje aj TA3 a donedávna aj Pravda.

V dobe, keď EU a krajiny západného sveta hľadajú mechanizmy, ako upozorňovať na dezinformácie, manipulácie, hybridnú vojnu, RTVS vytvára priestor aj ďalším hviezdam dezinformačnej scény – donedávna to bol napríklad Gustáv Murín alebo Tereza Spencerová z Česka. Moderátorka Marta Jančkárová zasa v apríli do diskusie Z prvej ruky o Sýrii k analytikovi SSPI Jurajovi Krupovi zavolala šíriteľa proruskej propagandy Jana Schneidera. Výsledkom bola konfliktná debata, ktorá sa nevenovala analýze zahraničnej politiky, ale vyvracaniu Schneiderových dezinformácií. „V takejto diskusii sa jednoducho nedá dosiahnuť objektivita, pretože pod tlakom rôznych výmyslov a dezinformácií ste nútení ich neustále vyvracať … strašne ťažko sa diskutuje, pretože všetko sa relativizuje, všetko sa spochybní a tým pádom to nie je relevantná diskusia na odbornej úrovni,“ povedal mi po relácii analytik SSPI Krupa.

Aj Český rozhlas prekvapil, keď sa moderátorka rozhodla s plnou vážnosťou v 21. storočí venovať téme, či Zem je rovná alebo guľatá a zavolala si prevádzkovateľa serveru Placatá Země Vladimíra Baču. Uznávaný astronóm Jiří Grygar sa tak v štúdiu dostal do absurdnej situácie, keď musel dotyčného presviedčať, že Zem „nie je placatá“. Moderátorka tak odborníka dala na roveň konšpirátora.

Na rozdiel od Stano Maťašovskej je moderátor ČT Václav Moravec proti tomu, aby vo verejnoprávnom médiu mal priestor akýkoľvek názor. „Tradičná žurnalistika má chrániť nejaké hodnoty, ktoré vychádzajú z analógového sveta, sú dané dvomi svetovými vojnami,“ povedal Moravec, ktorý kritizuje ČRo: „Dostali sme sa do stavu, že Jiří Grygar, ktorý to celý život študuje, v absurdnej diskusii ČRo hovorí, že máme dôkazy – fotografie z toho vesmíru, ktoré ukazujú, že zem je guľatá a proti nemu sedí človek, ktorý tvrdí, že to môžu byť sfalšované fotografie. Dostávame sa paradoxne do štádia, že popierame výdobytky intelektu a vzdelanosti ľudstva ako takého, pretože so sociálnymi médiami sa nám všetky názory dostali na jednu úroveň – hlúposť proti pravdivému poznaniu,“ upozornil Moravec.

A ja s ním súhlasím.

Verejnoprávne médium nie je facebook alebo ulica, kde si môže ktokoľvek tvrdiť, čo chce. A hoci pri politickej debate by RTVS mala k vládnemu politikovi zavolať opozičného, pri odbornej diskusii nie je možné ku kvalifikovanému politológovi volať komunistu, k lekárovi šarlatána. Rovnako si nemyslím, že je pri komentovaní zahraničnej politiky nutné volať k politológovi konšpirátora či proruského trola.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie