Denník N

Fenomén Fantasy Premier League

Šport a obzvlášť futbal patria už po mnoho desaťročí medzi najpopulárnejšie záľuby vôbec, ktoré už od nepamäti priťahovali obrovské množstvo divákov a fanúšikov. Vďaka technologickému pokroku a digitalizácii sa však v poslednom čase stretávame s akousi revolúciou nie len v sledovaní športových prenosov, ale aj v spôsobe, akým sa diváci do športu zapájajú. Postupne sa snažia stať stále väčšou súčasťou celého tohto kolosu a interaktívne do športu zasahovať. Dôkazom sú napríklad rozhovory s hráčmi priamo počas zápasu, sociálne siete, dokumenty, ktoré divákov zavedú priamo do šatne a príprav veľkých tímov, ale aj online hry napojené na reálne výsledky, tzv. fantasy ligy, ktoré v poslednom čase zažívajú značný boom. No a nepochybne najlepšou takouto hrou (minimálne pre našincov) je momentálne Fantasy Premier League.

O čom je vlastne Fantasy Premier League a ako funguje?

Fantasy ligy majú pomerne veľkú tradíciu predovšetkým v amerických pro súťažiach (NFL, NHL), kde sa tešia veľkej popularite už veľa rokov. My sme sa s nimi stretávali najmä vo filmoch, či na rôznych športových stránkach a magazínoch, no naplno sa v našich podmienkach nikdy nepresadili. Americké ligy nebolo jednoduché sledovať v hlavnom vysielacom čase, prístup k internetu alebo rôznym online službám bol v minulosti obmedzenejší (najmä keď bola samotná hra organizovaná americkými stránkami) a fantasy ligy boli zväčša platené. V neposlednom rade chýbali aj parťáci, s ktorými by sme konkrétnu ligu mohli hrať. Samotný koncept ale určite prišiel mnohým zaujímavý. Anglická futbalová liga je však organizovaná veľmi schopnými ľuďmi a niekde na marketingovom oddelení si určite uvedomovali potenciál fantasy súťaže aj pre najsledovanejšiu ligovú súťaž vrámci najpopulárnejšieho športu na svete.

Musím priznať, že neviem presne od kedy Fantasy Premier League funguje, no ja práve vstupujem do 11. sezóny a krásne vidno, ako popularita tejto hry rastie každým rokom. Celkový počet hráčov, ktorí sa prihlásili do začiatku sezóny 2018/19 presiahol 4 a pol milióna a na Slovensku ich počet možno rátať v tisícoch. O FPL sa už môžem jednoducho baviť v takmer každej futbalovej partii, do ktorej zavítam. Rôznych fantasy líg venujúcim sa futbalu už existuje nespočetne veľa, no Fantasy Premier League stojí jednoznačne na ich vrchole. Dôvodov, prečo tomu tak je, existuje niekoľko. Ako som už spomínal, v prvom rade sa týka vôbec najsledovanejšej futbalovej ligovej súťaže na svete. Premier League zažíva obrovský marketingový a komerčný boom a ten so sebou priniesol úžasnú popularitu na celom svete. Na rozdiel od rôznych fanúšikovských a facebookových hier je FPL organizovaná samotnou Premier League, a teda úroveň, administratíva, dizajn, ale hlavne prepojenie na reálne výsledky je na tej najvyššej možnej úrovni. Menej populárne hry doplácajú na rôzne detaily (nerovnomerne nastavené ceny hráčov, príliš komplikované bodovanie, user unfriendly aplikácie a stránky a pod.), ale FPL má toto všetko zvládnuté perfektne. Všetky tieto výhody so sebou následne prinášajú lákadlo najväčšie. Fantasy Premier League hrajú z okruhu kamarátov, futbalistov, fanúšikov takmer všetci, okrem hádam len tých, ktorí túto hru ešte nepoznajú a tak nie je žiaden problém pridať sa do súkromnej ligy k ľudom zo svojho okolia.

O čo vlastne v samotnej hre ide? Zjednodušene povedané, podľa určitých kritérií si treba vyskladať 15 členný tím spomedzi všetkých hráčov Premier League. Na vyskladanie tímu máte vopred stanovený budget (100 mil.) a každý hráč má svoju cenu. Pochopiteľne, čím je hráč produktívnejší, tým vyššia je aj jeho cena, čo zabezpečí, že nie je možné zobrať si do tímu všetky najväčšie hviezdy. Pre sezónu 2018/19 sú napríklad najdrahšími hráčmi Salah (13 mil.) a Kane (12.5 mil), ktorých nasleduje štvorica Sterling, Agüero, Aubameyang a Lukaku (11 mil.) Pre každé kolo si zo svojho tímu následne vyberiete základnú jedenástku vrátane kapitána (dvojnásobok bodov) a potom už len čakáte na reálne výsledky zápasov Premier League, v ktorých vaši hráči získavajú body. Body hráči získavajú za to, čo skutočne predvedú na futbalových trávnikoch. Hodnotia sa rôzne veci, a to v závislosti od hráčovho postu. Plusové body možno získať napr. za strelený gól, gólovú prihrávku, udržané čisté konto alebo brankárske zákroky. Naopak mínusové body sa pridelia napr. za žltú a červenú kartu, inkasované góly, či nepremenenú penaltu. V prípade, že niektorí z hráčov nenastúpi, prichádzajú na rad hráči z lavičky. Následne sa body za 11 hráčov sčítajú a zapíšu sa vám do tabuľky. Medzi jednotlivými hracími kolami prichádza možnosť na výmenu hráčov zo svojho tímu za ktoréhokoľvek iného hráča daného postu. Treba sa však stále zmestiť do budgetu a pred každým kolom je zdarma len 1 prestup. Za každý ďalší prestup treba „zaplatiť“ 4 bodmi. S vašim tímom môžete následne vstúpiť do rôznych líg, kde sa budete porovnávať so svojimi súpermi podľa dosiahnutého skóre. Tieto ligy môžu byť globálne (Slovensko, fanúšikovia Arsenal a pod.), verejné (rôzny počet náhodne vybraných hráčov) a súkromné (uzavretá liga pre partiu priateľov s prístupovým heslom). No a na záver bodovanie v jednotlivých súkromných ligách môže byť nastavené na „classic“ (rebríček podľa dosiahnutých bodov svojich hráčov) alebo „Head to head“ (v každom kole sa vytvoria súťažné dvojice a víťaz získava 3 body do tabuľky, porazený 0 a za remízu sa udelí 1 bod).

 

Na čo si treba dávať pozor a na čo sa zamerať?

Napriek tomu, že FPL je priamo prepojená s reálnymi výsledkami, od skutočného futbalu má samozrejme ďaleko. Pokiaľ vašim cieľom nie je len spestrenie sledovania zápasov a podpora obľúbených hráčov, ale aj úspešné kolá a umiestnenie v popredí vašich minilíg, treba sa zamerať výlučne na body. To sa však niekedy ľahšie povie, ako urobí a aj skúsenejší hráči sa dopúšťajú viacerých chýb. Samozrejme, aj táto hra je do veľkej miery ovplyvnená šťastím, no pravdepodobnosť tu funguje ukážkovo. Tu je niekoľko tipov, ako zvýšiť svoje šance na úspech:

– Kvalitný futbalista nemusí byť aj výhodný FPL hráč. Treba si uvedomiť, že výsledky FPL sú tvorené výhradne bodovým ziskom jednotlivých hráčov. Po futbalových trávnikoch behá nespočet vynikajúcich futbalistov, ktorých schopnosť zbierať body je však veľmi slabá. Toto sa týka predovšetkým defenzívnych záložníkov alebo tzv. deep lying playmakers. Hráči ako Kanté, Fernandinho, či Dembelé sú určite neoceniteľní pre výsledky svojich mužstiev, no vrámci FPL nerobia prakticky žiadne body. Odpovedá tomu aj ich cena, ktorá sa väčšinou pohybuje na úrovni medzi 5 a 6 mil.. Góly a asistencie títo hráči neprodukujú a za čisté kontá sú ohodnotení len minimálne, keďže tam dostávajú body hlavne obrancovia a brankári. Na druhej strane máme potom hráčov, ktorí nepatria k tým najlepším, no body na ich konto pravidelne pribúdajú. Treba si teda uvedomiť, že hráčov by ste nemali vyberať podľa ich skutočných futbalových kvalít.

– Ďalším dôležitým bodom je vyťaženosť hráčov. Od každého hráča potrebujete, aby body zbieral pravidelne. To znamená, že sa treba vyvarovať hráčom, u ktorých je istá šanca, že do zápasov ani len nezasiahnu. Pokiaľ tím pravidelne rotuje dvoch útočníkov, hráč je náchylný na zranenia alebo sa napr. zapojil do prípravy neskoro kvôli majstrovstvám sveta a teda ho možno bude tréner z úvodu sezóny šetriť, je veľká šanca, že tento hráč do zápasu nenastúpi (alebo nastúpi na posledných 25 minút) a tým pádom sa samozrejme dramaticky znižuje šanca na príp. gól, či prihrávku. Takýto hráč môže byť akokoľvek kvalitný, no treba uprednostniť takého, ktorý pravidelne hráva. Do tejto kategórie patria napr. Bernardo Silva, Rashford, Martial alebo Giroud. Tu treba určite spomenúť aj neistotu v prípade nových posíl. Okolo nich veľmi rýchlo vzplanie eufória, no často im trvá niekoľko týždňov pokým sa naplno prepracujú do základnej zostavy alebo dokonca úplne vyhoria. Stále je otázne, ako sa v nových kluboch presadia Mahrez alebo Bernard.

– Štandardné situácie sú kľúčové. Pri ofenzívnych hráčoch sa hodnotia predovšetkým góly a asistencie, a teda hráči, ktorí excelujú pri rohových kopoch alebo napr. zahrávajú penalty majú pri získavaní bodov veľkú výhodu. Napr. taký Milivojevič si v minulej sezóne pripísal vďaka penaltám 10 gólov, čo je ešte o 1 viac ako Alexis Sanchéz. V Chelsea Londýn rozohrával veľa priamych kopov Marcos Alonso, ktorý si vďaka nim pripísal 7 úspešných zásahov a taký Lascelles strelil góly 3, ktoré, pokiaľ sa nemýlim, prišli všetky po rohových kopoch. Dôležité pritom je, že hráči rozohrávajúci rohové kopy, ako aj faulovaní hráči pri penaltových situáciach si v FPL tiež pripisujú asistenciu, takže si treba naštudovať úlohy jednotlivých hráčov.

– Treba byť trpezlivý. Pokiaľ ste o nejakom hráčovi (najmä ofenzívnom) presvedčení, nepodliehajte panike, ak neskóruje v dvoch zápasoch. Vymeníte ho a zrazu sa strelecky chytí a jeho náhrada môže ľahko po 4 úspešných zápasoch vyjsť bodovo naprázdno. Naopak, netreba tiež okamžite vziať lacného hráča, ktorý napr. skóroval. Nikde nie je napísané, že to nebol jeho jediný gól v sezóne. Máloktorý hráč dokáže skórovať v každom jednom zápase a preto treba zmeny robiť uvážene. Samozrejme, niekedy je potrebné reagovať rýchlo, no určite nikdy nie pod emóciami.

– Pozorne si naplánujte „Bonus Chips“. Počas sezóny možno jednorázovo využiť niekoľko dôležitých bonusov, ako Wild Card (neobmedzený počet prestupov), Triple Captain (bodový zisk kapitána sa strojnásobí), Bench Boost (body získavajú aj hráči z lavičky) a Free Hit (možnosť zmeniť celý tím na jedno kolo). Tieto bonusy môžu kľudne priniesť aj 20 bodov navyše a preto si treba ich využitie pripraviť a správne načasovať.

– Vopred sa pripravte na kolá s väčším, ako aj menším počtov zápasov. Kvôli zmenám v rozpisoch a odloženým zápasom sa občas stane, že niektoré tímy v danom hracom kole nebudú mať žiaden zápas a inokedy zasa zápasy dva. Prestupy si treba preto pripravovať pár kôl dopredu, aby ste z takýchto situácií vyťažili maximum. Tieto kolá tiež ponúkajú zaujímavú príležitosť pre využitie vyššie spomínaných bonusov.

– Snažte sa vyhnúť extra prestupom. Bodové rozdiely v minilige môžu byť minimálne a cena 4 bodov za prestup nemusí byť až taká zanedbateľná, ako by sa mohlo zdať. Treba si tak dobre zvážiť, či je prestup skutočne nevyhnutný a či môže nový hráč reálne získať viac bodov. Pokiaľ neveríte, že obranca získa čisté konto a teda skóruje len 2 body, jeho náhradník by musel získať viac ako 6 bodov, aby sa oplatil. A teda ani čisté konto by v tomto prípade neprinieslo výhodu. Pokiaľ vám ale zrazu hrozí, že 4 hráči nenastúpia z dôvodu zranenia alebo kariet, tak extra prestup samozrejme môže mať zmysel.

 

Koho teda vybrať pre nasledujúcu sezónu?

V tejto časti sa jedná samozrejme o môj subjektívny názor, no možno niekomu pomôže s rozhodovaním alebo minimálne priblíži, ako pri výbere tímu rozmýšľam ja. Samozrejme, primárne záleží na zvolenej stratégii (či nakúpiť drahých útočníkov a vyvážiť ich lacnejšími obrancami zo slabších klubov alebo vyskladať tím rovnomerne) a do určitej miery aj osobnej preferencie.

Cena brankárov, ktorí pravidelne hrávajú sa pohybuje medzi 4.5 a 6 mil. a vybrať treba dvoch brankárov. V tomto prípade si treba zvoliť buď variant s jedným drahým brankárom, ktorý má v každom zápase šancu na čisté konto a jedným lacným, ktorého nasadíte len výnimočne (napr. De Gea, Kepa alebo Alisson a k nemu Fabianski, Ryan alebo Begovič) alebo variant s dvoma brankármi v priemernej cene, ktorých budete točiť podľa súpera (Schmeichel, Pickford alebo taký Dúbravka). Výber dvoch brankárov v cene 5.5 mil. a viac považujem za zbytočne vyhodené prostriedky, ktoré môžu byť využité inde. Moja osobná preferencia je De Gea, ktorý nastupuje do každého jedného zápasu a kvalita Manchestru United v kombinácii s pragmatickým prístupom Mourinha zabezpečí veľké množstvo vychytaných núl. Druhý brankár teda bude čo najlacnejší, ale zároveň pravidelne nastupujúci.

V obrane treba výber hráčov prispôsobovať počas sezóny podľa pravdepodobnosti čistého konta. Popredné tímy, ako Manchester United, Chelsea alebo Tottenham majú obranu veľmi kvalitnú, ale ich obrancovia patria medzi tých drahších. Produktívnych obrancov však môžeme nájsť aj v slabších kluboch, ktoré uprednostňujú defenzívnu taktiku a v ich zápasoch padá minimum gólov. Obrancovia Burnley, Newcastlu alebo Southamptonu tradične patria medzi populárne výbery. Okrem čistých kont však obrancovia samozrejme získavajú body aj za prihrávky a góly a preto by som odporúčal vyberať stopérov nebezpečných pri rohoch alebo krajných obrancov pravidelne podporujúcich útok, ideálne v kombinácii s pevnou obranou. Z drahších obrancov by som teda vyberal krajných bekov Chelsea a Tottenhamu (Alonso, Azpilicueta, Davies a Trippier) alebo ktoréhokoľvek obrancu City. V prípade Manchestru Utd. ešte nie je úplne jasné, kto bude hrávať v základnej zostave a defenzívy Arsenalu a Liverpoolu tradične nepatria k tým najsilnejším. Čo sa týka lacnejších obrancov, očakávam pevnú obranu Newcastlu alebo Fulhamu so stopérskou dvojicou Mawson, Chambers. Pri útočných štandardkách bude určite nebezpečný Yerri Mina.

Čo sa týka záložníkov, tu je výber asi najkomplikovanejší. Salah získal v minulej sezóne historicky najviac bodov, čomu odpovedá aj jeho súčasná cena. Liverpool však bude určite naďalej hlavne ofenzívnym tímom a Mané tak môže poskytnúť lacnejší variant. Po slabších výkonoch z minulej sezóny klesla cena Alexisovi Sanchézovi, a tak sa môže opäť stať populárnou voľbou aj on. Štandardne produktívni budú záložníci Man City, no v ich prípade možno očakávať veľkú rotáciu a môžete byť teda často nemilo prekvapení, keď uvidíte základnú zostavu. Bodovou istotou bude určite Hazard, no je zatiaľ otázne, ako sa Chelsea adaptuje na Sarriho futbal. Táto sezóna však podľa môjho názoru ponúka veľké množstvo lacných záložníkov, ktorí majú veľkú šancu spraviť rozdiel. Opäť budem veriť Milivojevičovi, keďže od Crystal Palace očakávam úspešnú sezónu a vďaka Zahovi bude mať určite mnoho jedenástkových príležitostí. Ešte úspešnejšia sezóna by mala čakať Everton a cena 6.5 mil. za Richarlisona, ktorý sa stal ich najdrahšou posilou sa tiež javí ako veľmi príjemná. Spomedzi nováčikov by som si posvietil na Brooksa z Bournemouthu, Sessegnona z Fulhamu, Jotu z Wolverhamptonu, Maddisona z Leicestru alebo Jahanbakhsha z Brightonu. Veľký otáznik visí nad produktivitou West Hamu, ktorí priviedol drahé posily ako Yarmolenko alebo Felipe Anderson.

V útoku sa treba pripraviť na nákup drahých hráčov, keďže väčšina tímov hrá len na jedného útočníka a vďaka plejáde kvalitných záložníkov nie sú všetci útočníci zaručene produktívni. Istotou by mali byť Aubameyang, Firmino, Kane a Lukaku. Podľa môjho názoru treba vybrať minimálne dvoch z tejto štvorice. Pokiaľ by ste chceli aj tretieho, treba sa už pripraviť na to, že na obrancov a záložníkov veľa prostriedkov neostane. V prípade City prevláda opäť neistota, kto bude zápasy začínať a kedy bude z ihriska sťahovaný. Spomedzi lacnejších útočníkov by som vyzdvihol dvojicu Arnautovič a Zaha, ktorí boli v tejto sezóne preklasifikovaní na útočníkov a Tosuna z Evertonu (pokiaľ mu bude nový tréner dôverovať). V prípade, že sa v nových kluboch uchytia, môžu zaujímavú alternatívu ponúknuť aj Mitrovič s Jimenézom.

Do môjho tímu som na úvodné kolo napokon vybral nasledovných hráčov: De Gea, Fabianski – Mendy, Robertson, Mina, Davies, Jonny – Sane, Sessegnon, Brooks, Richarlison, Milivojevič – Aubameyang, Firmino, Zaha. Začiatok sezóny je však tradične najkomplikovanejší a treba teda úvodné zostavy a výkony pozorne sledovať.

 

Teraz najčítanejšie