Denník N

Čo hovorí únos vietnamského podnikateľa o našej krajine?

Závažné podozrenia z úlohy, ktorú Slovensko zohralo pri únose vietnamského podnikateľa, sú ďalšou zo série káuz, čo v našej krajine podrývajú základné európske hodnoty.

Len v priebehu júla šéf parlamentu spochybnil ukrajinskú suverenitu, nový šéf polície bagatelizoval základňu Nočných vlkov v Dolnej Krupej a premiérov úrad v prvej reakcii k slovenskej účasti na únose cudzieho občana z Nemecka napísal, že sa nevyjadrí – keďže prípad rieši ministerstvo vnútra. Je čoraz zjavnejšie, že nedávne reči Roberta Fica o našom mieste v jadre EÚ, boli úplne prázdne. Veď politika, ktorá sa opiera o ruské či vietnamské argumenty, by mala problém uspieť v mnohých periférnych častiach Európskej únie.

Chýba základná spravodlivosť a bezpečnosť

O tom, či skutočne raz budeme hrať prvú európsku politickú ligu – teda či budeme mať partnerský a dôveryhodný vzťah s krajinami ako Nemecko – totiž rozhodujeme hlavne našimi postojmi a skutkami doma. Toto je dôležité opakovať stále a naliehavo zvlášť v momente, keď existuje dôvodné podozrenie, že únos vietnamského občana z Nemecka mal politické krytie na Slovensku.

V aktuálnej kauze nám chýbajú fungujúce a nezávislé inštitúcie, ktoré dôsledne vyšetria účasť slovenských politikov a bezpečnostných zložiek na únose vietnamského podnikateľa. Najnovší prieskum Eurobarometra ukázal, že až 55 % opýtaných na Slovensku nedôveruje našej polícii – je to najviac v celej EÚ. A vládu táto informácia očividne netrápi, keďže doteraz neponúkla ucelený plán, ako zvýšiť dôveru občanov v policajný zbor.

Kvalita domácich inštitúcií a náš úspech v európskej politike sú spojené nádoby. Pocítili sme to na vlastnej koži v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, keď bývalý premiér Mečiar svetu rozprával, ako sa usiluje o členstvo v EÚ, a doma ničil základné princípy demokracie. Ficova vláda sa podobne hlásila k európskemu jadru bez korešpondujúcich hodnôt vo svojej domácej politike. Dnes preto akútne potrebujeme políciu, ktorej ľudia veria, a bezpečnostnú a zahraničnú politiku, ktorá nezostane len pri slovách, ale bude dôsledne hájiť verejný záujem krajiny a brať na zodpovednosť tých, ktorí ho podkopávajú. To, že nemeckí vyšetrovatelia už nepochybujú o únose vietnamského občana slovenským špeciálom, je nielen politickou hanbou – ako povedal náš prezident – ale aj ďalším pádnym dôvodom na hĺbkovú rekonštrukciu štátu, ktorú v strane SPOLU považujeme za kľúčový nástroj obnovy spravodlivej a bezpečnej krajiny na Slovensku.

Pobijeme sa aspoň o zvyšky dôvery?

Dôvera európskych partnerov sa buduje roky, no vlastným ničnerobením môžeme o ňu prísť už za niekoľko dní. Nemám ilúzie, že súčasná vláda zlepší fungovanie bezpečnostných zložiek. Môže sa však ešte stále odlíšiť od svojej predchodkyne, ak sa rázne a iniciatívne zasadí za dôslednú a praktickú súčinnosť s nemeckými bezpečnostnými zložkami pri objasnení toho, čo sa dialo na palube nášho špeciálu s vietnamskou delegáciou.

Inak si v Berlíne i v Bruseli pomyslia svoje, keď im najbližšie náš premiér i naši diplomati budú vysvetľovať, že ambíciou Slovenska, ktoré momentálne predsedá Vyšehradskej štvorke, je zabrániť tvorbe deliacich čiar v EÚ. Slovensko svojou júlovou komunikáciou s európskymi spojencami robí totiž presný opak a zákopy v Európskej únii prehlbuje. To minimum, čo dnes môžeme urobiť, je vyložiť Nemcom na stôl všetky karty o únose vietnamského podnikateľa cez naše územie a dohodnúť s Berlínom spoločný politický postup pri finalizácii obchodnej dohody EÚ s Vietnamom, ktorá sa, mimochodom, chystá už v najbližších mesiacoch. Ak napríklad Berlín podmieni svoj podpis pod novou dohodou s Hanojom vydaním uneseného podnikateľa Trinh Xuan Thanha do Nemecka, podporí Slovensko nemecký postoj?

Ďalšie komentáre o európskej a zahraničnej politike môžete sledovať na mojej stránke https://www.facebook.com/Bilcik.Vladimir/

Teraz najčítanejšie