Denník N

Najpopulárnejší politik v Spojenom Kráľovstve

Viktor mydlo
Viktor mydlo

Boris Johnson si po tohoročnej rezignácií na post ministra pre zahraničie pripísal jednu z najdôležitejších výhier tohto roka.

Skoro tretina členov britskej konzervatívnej strany určila za svôjho lídra Borisa Johnsona. Kontroverzný politik, ktorý sám seba označuje za pokračovateľa Churchillovej línie (myslené v politickom spektre) si tak pripísal na svoje konto jednu z najdôležitejších výhier za posledné obdobie. Stalo sa tak ani nie mesiac po tom, čo pre nezľúčiteľnosť svojej práce s požiadavkami premiérky Theresy Mayovej podal rezignáciu spolu s hlavným Brexit vyjednávačom Davidom Davisom.

Konzervatívna strana každý mesiac prostredníctvom svojich členov hlási spokojnosť či nespokojnosť so súčasnou hlavou strany. Borisovi Johnsonovi rezignácia pomôhla dostať sa na čelo najdôveryhodnejšieho politika v strane, pretože počas predošlého hlasovania bol ideálnym vodcom strany len pre 9% členov pričom dnes sa pohybuje na úrovni 29%.

Druhý najžiadanejší kandidát so skoro pätinou dôvery je Sajid Javid a trojicu uzatvára konzervatívec Jacob Rees-Mogg.

Zároveň viac než 45% členov strany si žiada okamžité odstúpenie súčasnej premiérky predovšetkým pre nespokojnosť s Brexitom. Problémy premiérky sa však ťahajú už od posledných volieb, kedy v posledných týždňoch kampane stratila veľký náskok a na vytvorenie vlády tak musela pristúpiť ku koaličnej dohode so Škótskou národnou stranou SNP.

 

Parafrázovaný zdroj: The Times 1/8/2018

Teraz najčítanejšie

Viktor Mydlo

Viktor Mydlo

Študoval som na Fakulte histórie a Fakulte zdravotníctva KU v Ružomberku. Pôsobil v médiách regionálneho typu predovšetkým v Rádiu Rebeca a Rádiu Liptov. Bol som členom komisie pre Kultúru a médiá v meste Ružomberok. Roky pracujem v Spojenom Kráľovstve, kde sa snažím okrem svojej práce sledovať aj spoločensko-politické dianie.