Denník N

Do roka a do dňa s Jaroslavom Rezníkom

Jaroslav Rezník. Foto: RTVS
Jaroslav Rezník. Foto: RTVS

Prvý rok s Rezníkom nie je dobrou správou pre RTVS, divákov ani Slovensko.

Presne pred rokom nastupoval do funkcie generálneho riaditeľa RTVS Jaroslav Rezník. Väčšinu svojho profesionálneho života riadil verejnoprávne médiá, dalo by sa predpokladať, že to vie robiť. Napriek tomu tesne pred jeho zvolením som napísala blog s upozornením, že Rezník do RTVS nepatrí. „Médiám šéfuje s prestávkami takmer 20 rokov, napriek tomu ukazuje, že nechápe, že spravodajstvo má byť nezávislé.“

Žiaľ, moje slová sa potvrdili.

Rezník sa nezmenil.

Zo spravodajstva RTVS odišlo 22 ľudí dobrovoľne, alebo nedobrovoľne, ale hlavne kvôli konfliktu s vedením alebo nesúhlasu so smerovaním spravodajstva. Toľko výziev, ktoré riešili krízu v RTVS, nemal dlho žiaden jeho predchodca. Dokonca kvôli situácii v spravodajstve RTVS sa vybrali ľudia do ulíc.

Opakuje sa veľmi podobný scenár spred 20 rokov, keď za Vladimíra Mečiara STV riadil Igor Kubiš a SRo Rezník, ktorý si chodil po inštrukcie priamo do centrály HZDS. Jeho zásahy do spravodajstva vyústili v roku 1998 do protestného listu 26 redaktorov. Tvrdili, že „objektívnejšie a pluralitnejšie spravodajstvo rozhlasu oproti Kubišovej STV nebolo zásluhou, ale napriek vedeniu SRo.“

V roku 2018 je Rezník späť a späť je aj protestný list – od takmer 60 ľudí zo spravodajstva. „Bojujeme s nedôverou voči našim nadriadeným, voči ich úmyslom a schopnostiam. Väčšinou ide o ľudí, ktorí prekročili nepísané novinárske pravidlo a prišli z tlačových oddelení,“ napísali v otvorenom liste nespokojní redaktori. Dnes už časť týchto kritikov v RTVS nepracuje.

Rezník v projekte sľuboval, že RTVS sa stane dôveryhodným zdrojom informácií. Prioritou bolo preňho aj „dôveryhodnosť si navzájom.“

To, ako to v skutočnosti myslí s RTVS, dal Rezník najavo hneď na začiatku, keď dal vedenie spravodajstva do rúk ľuďom z tlačových oddelení vládnych strán. Ich nominácia sa ukázala ako oveľa horší krok, než sa pôvodne predpokladalo. Ľudia, ktorí posledné roky nepracovali v spravodajstve, si nedokázali vybudovať autoritu a výsledkom boli konflikty, neprofesionálne riadenie, odchody kľúčových ľudí zo spravodajstva.

Neprofesionality bolo viac ako dosť. Stačí si pozrieť vyhlásenie vedenia spravodajstva a Rezníka, v ktorom verejne zhadzujú prácu svojich redaktorov,  či absolútne zlyhanie krízovej komunikácie ako navonok, tak aj dovnútra inštitúcie. Napríklad, keď sa rozhodli využiť na riešenie konfliktu cez neprofesionálneho mediátora, čo skončilo fiaskom, keď nadával redaktorom na facebooku.

Rezník prispel k tomu, že Slovensko kleslo v celosvetovom rebríčku Slobody tlače, autori ho menovite v správe kritizujú. Podľa prieskumu Focusu klesla dôveryhodnosť RTVS v očiach verejnosti.

Rezník vo svojom projekte napísal aj toto: „RTVS musí v dnešnej dobe hoaxov a mediálneho smogu slúžiť ako zdroj overených a faktografických informácií.“ V praxi to vyzeralo tak, že zrušil jedinú investigatívnu reláciu a Gustáv Murín, jedna z hlavných tvárí dezinformačných médií, dostal v RTVS príležitosť pri tvorbe až troch relácií. RTVS dáva priestor na vyjadrovanie ľuďom z dezinformačnej scény. Lebo ako povedala riaditeľka spravodajstva rozhlasu Petra Stano Maťašovská: „verejnoprávne médium by malo prinášať spektrum názorov, lebo my vysielame pre všetkých občanov… Preto v rozhlase pozývame čo najviac ľudí, aby si poslucháč vybral, čomu verí.“ Stano Maťašovská je presvedčená, že ak RTVS nebude takýmto ľuďom dávať priestor „docielime, že si ich naši diváci a poslucháči budú vyhľadávať v alternatívnych médiách.“

Spravodajstvo riadia ľudia, ktorí nechápu princípy modernej demokratickej žurnalistiky. Takáto atmosféra znižuje prestíž pozície redaktora spravodajstva RTVS, aj preto sa do RTVS žiadne známe novinárske mená nehrnú.

Rezník opakovane sľuboval rozbehnutie dátovej žurnalistiky „so silným a robustným webom.“ Realita je taká, že RTVS ako jedná z mála televízií v 21. storočí nemá spravodajský web a z RTVS odišiel tím ľudí, ktorí mal na starosti sociálne siete.

Z RTVS okrem sľubov nepočuť žiadnu jasnú stratégiu, ako inštitúciu modernizovať alebo v čom ju posunúť. Jednoducho pláva v systéme, ktorý bol nastavený pred Rezníkom.

Teraz najčítanejšie