Denník N

Igor Kašper first, demokracia second

Rečou Kašpera, hľadá sa superman a Kašper to nie je. Hľadá sa slušný človek.
Rečou Kašpera, hľadá sa superman a Kašper to nie je. Hľadá sa slušný človek.

Igor Kašper je prvým ohláseným kandidátom na primátora Banskej Bystrice. Podporili ho strany SaS, OĽaNO, KDH, SME RODINA – Boris Kollár a Progresívne Slovensko.

Múdri politici odjakživa svoje ambície podriaďovali vyššiemu princípu. Tak ako vieme, že Slnko je žlté, mali by sme vedieť aj, že nie je slušné kradnúť, alebo podkopávať dôveru občanov v demokraciu. Zdá sa však, že v dnešnej dobe konšpirácií, inflácie hlúposti a hybridnej vojny z Kremľa (odkiaľ k nám prúdia gigabity konšpiračných paketov miesto snehových vločiek), je to nemožné. Každý, pre koho je osobné blaho viac ako blaho spoločnosti, nie je hodný zastupovania žiadnej verejnej funkcie. Pridať sa k studenému, konšpiračnému, východnému frontu znamená poprieť odkaz, ktorý nesú roky 1968, 1989, 1998 a 2018.

Mám vo zvyku prelistovať regionálne inzertné noviny ECHO a Priekopník (ten bohužiaľ nemá online archív). Igor Kašper kandidoval v posledných voľbách do VÚC v Banskobystrickom kraji (mal ambíciu stať sa županom).[1] Na začiatku kampane sa ,,prirovnal“ k francúzskemu prezidentovi Macronovi. Viac sa o tom dozviete na fotkách z archívu Banskobystrických novín ECHO z 15.6. 2017[2] – posledná strana:

Ak by mal Kašper s Macronom niečo spoločné, pochopiteľne, okrem toho, že je heterosexuálny ekonóm (chváli sa mladšou ženou), určite by o tom tieto regionálne noviny napísali aj bez toho, aby si tam musel zaplatiť inzertný článok.

Prejdime však k meritu veci. Martin Klus a Stanislav Mičev vo voľbách do VÚC odstúpili v prospech Jána Luntera, za čo im patrí veľká vďaka (dúfajme, že prezidentskí kandidáti budú postupovať podobne rozumne). Lunter vyhral a Kotleba odišiel. V čase, kedy spomínaní dvaja súperi odstúpili, mal Kašper v prieskumoch cca 3%. Neodstúpil, pokračoval v kampani, kedy sa voličov snažil presvedčiť, že Ján Lunter nie je svojprávny (podľa Kašpera: ,,je skôr marketingovým produktom, ako politikom“) a o tom, kto má a kto nemá odstúpiť rozhoduje bratislavská kaviareň a médiá. Viac ukážka z novín ECHO z 21.9. 2017[3] posledná strana a z 19.10. 2017[4] prvá strana:

Kašper o prieskumoch na svojom blogu[6]:

,,Je mi jedno, že ste mi namerali v tom vašom kúpenom prieskume dve percentá. Mňa neodradíte. Tak, ako ja, tak aj vy viete, že mám viac. Len sa vám to nehodí do karát.“

Kašper išiel do konca a vo voľbách vyskočil na 10,64 % – skončil tretí (zozbieral hlasy Klusa a Mičeva).[1] Nesprával sa ako bystrický Macron, ale ako bystrický Trump. Načo sa riadiť vyšším princípom, keď moja popularita môže rásť a svoj politický kapitál investujem do ďalšej politickej funkcie (po mne potopa). Čo ma je po tom, že moja kampaň ublíži demokracii, čo ma je po tom, že pomáham rúcať dôveru ľudí v médiá, prieskumy a lokálnych politikov vyhlasujem za nesvojprávne bábky bratislavskej kaviarne. Nie Macron, ale lokálny Trumpík.

Igor Kašper first, demokracia second.

Igor Kašper je prvým ohláseným kandidátom na primátora Banskej Bystrice. Podporili ho strany SaS, OĽaNO, KDH, SME RODINA – Boris Kollár a Progresívne Slovensko. Déjà vu? V Banskej Bystrici sa správne rozhodla strana SPOLU – Občianska demokracia, ktorá Kašpera nepodporila. Ostatné strany by mali zvážiť jeho podporu, lebo to, čo robil Kašper vo svojej kampani, je za čiarou.

V Lehôtke pod Brehmi bol ešte pred mesiacom zabudnutý bilboard z kampane do VÚC. Igor Kašper hovorí v inotajoch, človek nevie či o sebe alebo o Kotlebovi.

Rozlúčime sa so slovami Jana Wericha, ktorého Kašper citoval v inzercii z novín ECHO z 20.10.2016,[5] ešte pred začiatkom kampane:

,,Fanatizmus je určitý nedostatok statočnosti. Je to strach prijímať svet v jeho zložitosti. Fanatizmus je cesta k zjednodušeniu života. Je to útek pred zodpovednosťou, ktorú človek prijíma tým, že sa vždy rozhoduje.“

Je pre mňa záhadou, prečo začal Igor Kašper vysvetľovať svojim voličom zložitý svet lacným populizmom, konšpiráciami a klamstvami. Je možné, že zložitosti sveta fakt nerozumie a tým pádom by bolo lepšie, keby ostal ekonómom v súkromnom sektore (potom neklame). Alebo je oportunista, ktorý robí, čo mu momentálne vyhovuje, len aby naplnil svoje ambície bez ohľadu na dôsledky (Po nás potopa![7]). Politikov ako on máme na Slovensku viac než požehnane a doviedli Slovensko tam, kde sme ho nechceli mať. Banská Bystrica má na viac. Politické strany nemusia za každú cenu niekoho podporiť, je v poriadku nemať kandidáta, no politika nemôže ostať bez hodnôt.

 

 

Referencie:

1.https://sk.wikipedia.org/wiki/Voľby_do_orgánov_samosprávnych_krajov_na_Slovensku_v_roku_2017
2. Banskobystrické ECHO 15.6. 2017 – posledná strana
https://echo.sme.sk/echo/banska-bystrica/20170615/
3. Banskobystrické ECHO 21.9. 2017 – posledná strana
https://echo.sme.sk/echo/banska-bystrica/20170921/
4. Banskobystrické ECHO 19.10.2017 – prvá strana
https://echo.sme.sk/echo/banska-bystrica/20171019/
5. Banskobystrické ECHO 20.10.2016 – prvá strana
https://echo.sme.sk/echo/banska-bystrica/20161020/
6. http://www.priekopnik.sk/kto-si-kupi-prieskum-najblizsie/
7. https://cs.wikipedia.org/wiki/Po_nás_potopa

Teraz najčítanejšie