Denník N

Plánované ťaženie proti USA sa obratom zmenilo na atak na Čínu

Trump sa snaží metódou cukru a biča získať ekonomické výhody pre USA. Aj je preto je EÚ pri záveroch schôdzky Trump-Juncker opatrná.

Závery z minulotýždňového stretnutia amerického prezidenta Trumpa a predsedu Európskej komisie Junckera majú predbežných víťazov na oboch koncoch Atlantiku. Americké aj európske akciové indexy v nadväznosti na stretnutie výrazne posilnili a túto úroveň si zatiaľ držia. Trochu prekvapujúco  narástli aj akcie európskych automobiliek, aj keď pri autách ako jedinej komodite sa Trump zatiaľ drží svojho zámeru zaťažiť dovoz clom. Trhy však zatiaľ vidia aj túto otázku optimisticky.

Prezident Trump po stretnutí s Jean Claude Junckerom oznámil, že Spojené štáty sa v zásade dohodli s Európskou úniou na formálnom začatí procesu vyjednávania s cieľom spolupracovať na nulových clách a odstránení colných bariér ako takých a nulových dotáciách na nepotravinársky priemyselný tovar. Tým by sa nielen vyriešili sporné clá na oceľ a hliník, ale aj ďalšie odvetné opatrenia, ktoré hrozili. Obe strany znížením prekážok pre obchod so službami, chemikáliami, liečivami a poľnohospodárskymi produktmi chcú podľa vyjadrení zvýšiť vzájomnú obchodnú výmenu. Konkrétnym prvým krokom by mal byť vyšší dovoz sójových bôbov z USA spolu s vyšším importom skvapalneného zemného plynu LNG do Európy.

Tento výsledok stretnutia je nočnou morou pre Čínu. Tá po zavedení ciel na oceľ a hliník zo strany Spojených štátov a na základe vývoja v posledných týždňoch dúfala, že Európska únia bude po jej boku „bojovať“ proti americkým clám. To sa podľa výsledkov tohto stretnutia nestane. A čo je pre Čínu ešte horšie, USA a EÚ deklarujú silnejšie kroky proti nečistým obchodným praktikám Číny v oblasti obchodu a ochrany autorských práv a duševného vlastníctva.

Hovorí o tom formulácia o „úzkej spolupráci s podobne zmýšľajúcimi partnermi na reforme WTO a riešenie nekalých obchodných praktík vrátane krádeže duševného vlastníctva, zneužití technológií a dotácií priemyselným firmám vlastnených štátom.“ Tá jasne prstom ukazuje na Čínu. Všetky sporné oblasti v nej spomenuté totiž Trump používa v obvineniach voči Číne už dlhšiu dobu.

Čína v posledných týždňoch devalvovala jüan, čo je pravdepodobne protiopatrenie voči clám a objemovým kvótam zo strany USA. Ak by sa však americko-európske obchodné vyjednávania vyvíjali plánovaným smerom, pre Čínu by nastali skutočne zlé časy. Vtedy by devalvácia meny zďaleka nemusela stačiť.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.