BLOG
Roman Dulgerov a Danko Beran
Roman Dulgerov a Danko Beran
3 183

Varíme s Medveďmi – Torta v chorvátskom apartmáne

Áno, mám tú smolu, že narodeniny oslavujem v lete v období prázdnin a dovoleniek. Prečo smolu? No lebo rodičia si vždy povedali, že to, že môžem byť pri mori, na horách, na stanovačke, na poznávacom zájazde, kdekoľvek, je vlastne dostatočný darček a o nejakej tej narodeninovej torte sa toho veľa nenahovorilo. Pamätám si napríklad buchtu so sviečkou. Uź pár rokov chodíme na dovolenku do apartmánu v Dalmácii a ja sa snažím v pomerne zjednodušených podmienkach vyrobiť niečo, čo by pripomenulo narodeninovú tortu. Väčšinou veľmi neúspešne. Až tento rok to vyšlo.

Vznikla narodeninová torta, ktorá všetkým chutila a navyše je bezlepková. Fotili sme starým mobilom a bez všetkých tých vylepšovacích efektov, ale aspoň vidíte, že je to autentické.

Pomer ingrediencii na cesto je nasledovný: Jedno vajce, dve lyžice mlieka, dve lyžice oleja, dve lyžice cukru (my sme použili jednu lyžicu zero cukru), tri lyžice mandlovej múky, štvrť lyžičky sódy bikarbóny a štvrť lyžičky prášku do pečiva. (Toto množstvo použite, ak chcete malý, zdravý a rýchly dezertík do šálky.)

Okrem toho budeme potrebovať silkónovú formu na tortu, alebo koláč a mikrovlnku.

Množstvo ingrediencii upravíme podľa veľkosti silikónovej formy. My sme na jeden plát cesta potrebovali dvojitú dávku oproti rozpisu.

Do misy rozklepneme vajcia, pridáme mlieko, olej a cukor.

Vyšĺaháme metličkou. Nie je potrebné šľahať zmes tak, ako sa šľahá piškóta. Jednoducho len potrebujeme spojiť všetko do jednotnej masy. Pridáme mandľovú múku, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.

Ešte raz všetko poriadne premiešame metličkou a zmes prelejeme do silikónovej formy.

„Pečieme“ v mikrovlnnej rúre nastavenej na 750 wattov štyri minúty. Ak by sme pripravovali dávku len z jedného vajíčka, ktorá sa dá spraviť napríklad v klasickej šálke, budú stačiť len tri minúty. Necháme trochu vychladnúť a opatrne vyklopíme s formy.

Pripravíme ešte jeden rovnaký plát cesta (to už sú štyri dávky :)) a oba necháme poriadne vychladnúť.

Na plnenie si môžeme pripraviť akýkoľvek obľúbený krém, džem, čerstvé alebo zavárané ovocie, orechy, kokos…

My sme uvarili vanilkový puding v troch decilitroch mlieka, takže vznikla hustá kaša a tú sme vyšľahali s cukrom (zero cukrom) a sedemstopäťdesiatimi gramami tvarohu. A bolo to fantastické.

Krém nanesieme na jeden plát cesta a môžeme do neho povtláčať kúsky ovocia.

Prikryjeme druhým plátom a necháme poriadne zatuhnúť v chladničke.

Na vrch torty sme sa ešte pokúsili pripraviť ganáž. Stopäťdesiat gramov šľahačkovej smotany privedieme až temer k bodu varu a zalejeme ňou dvesto gramov kvalitnej horkej čokolády. Vymiešame, pokiaľ sa čokoláda celkom nerozpustí, vylejeme do rovnakej formy, v ktorej sme pripravovali cesto a necháme celkom stuhnúť v chladničke. Potom obsah formy opatrne vyklopíme na tortu. Veľmi sa mi to nepodarilo a čoláda sa potrhala, ale na vyslednú chuť to samozrejme nemalo žiadny vplyv.

Mandľový korpus je úžasne šťavnatý a má veľmi príjemnú chuť. Stačí ho len doplniť svojou obľúbenou plnkou a sladké prekvapenie je hotové.

Dobrú chuť.

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Aj priestor pre blogerov Denníka N vznikol vďaka vám. Predplaťte si nás a podporte našu snahu o kvalitnú žurnalistiku.

Pridajte sa k predplatiteľom

Dnes na DenníkN.sk

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.

Blogy

|