Denník N

Ivo Nesrovnal a jeho vyprážanie na Trnavskom mýte

Trnavské mýto zaliate v asfalte. (foto: Jakub Mrva)
Trnavské mýto zaliate v asfalte. (foto: Jakub Mrva)

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Trnavské mýto. Bolo to miesto, kde sa asfalt lial a stromy sa sadili do kvetináčov. Ľudia prebiehavali cez rozpálený asfalt a márne hľadali kúsok tieňa, kam by sa mohli skryť. Seniori kolabovali a zatiaľ čo odborníci radili, ako najlepšie znižovať dopady horúčav v meste, primátor Ivo Nesroval prikuroval.

Prístup vedenia mesta k rekonštrukcii verejných priestranstiev v Bratislave je dlhodobo zlý, alebo žiadny (hlavná stanica, Kamenné námestie, Nám. SNP, Kollárovo námestie, …). Bez koncepcie, bez vízie, bez nápadu a bez zelene. Podobnú rekonštrukciu zažíva v týchto dňoch aj veľký priestor pred tržnicou na Trnavskom mýte. Na Komisií dopravy, verejného poriadku a životného prostredia MČ Nové Mesto sme opakovane upozorňovali na zlý stav Trnavského mýta a navrhovali riešenia na jeho skultivovanie. Mal by som sa preto tešiť, že sa (samozrejme pred voľbami) opravil zničený asfalt na aspoň časti tohto priestoru. Avšak spôsob, akým vedenie mesta pristúpilo k revitalizácií, je desivý.

Porovnanie teploty na rozpálenej ulici a na ulici so stromami.

Trnavské mýto je jedna z najrušnejších križovatiek v Bratislave. Zároveň patrí medzi najteplejší, najprašnejší a najznečistenejší priestor v meste. Je to miesto, kde je prioritným cieľom chodca rýchlo prebehnúť, prežiť pobyt na rozpálenej zastávke MHD bez štipky tieňa a rýchlo miesto opustiť. Rekonštrukcia podchodu a okolia dávala ideálnu príležitosť na koncepčné a zelené scivilizovanie priestoru.

Zavrite oči a predstavte si alej stromov, ktoré oddeľujú rušnú križovatku o námestia. Robia príjemný tieň a esteticky dotvárajú priestor pred tržnicou. Predstavte si príjemnú svetlú dlažbu a priestor bez reklám, bilboardov a prekážok v chôdzi. Predstavte si popínavé rastliny obopínajúce teraz len sivé špinavé východy z pochodu. Predstavte si pitnú fontánku, okrasnú zeleň, kvety. Možno ani tá zanedbaná tržnica by až tak nebila do očí. Nechajte oči radšej zatvorené a snívajte.

Trnavské mýto zaliate do asfaltu. (foto: Jakub Mrva)

Keď oči otvoríte, pochopíte, že Ivo Nesrovnal nemôže už ďalej riadiť toto mesto. Uvidíte obrovskú plochu tmavého asfaltu. Uvidíte do žerava rozpálený priestor, na ktorom síce nepadnete do jamy, ale neostanete tu ani o sekundu naviac. Uvidíte stromy v kvetináčoch, ktoré sotva prežijú do jari a prinajlepšom skončia ako popolníky a odpadkové koše. Uvidíte premárnenú príležitosť, ako koncepčne, strategicky a moderne rekonštruovať jedno z najfrekventovanejších miest v Bratislave a ako skutočne bojovať so zmenou klímy v mestskom prostredí.

Za poslanca za mestskú časť Nové Mesto idem kandidovať aj s jasnou prioritou kvalitných, zelených a koncepčných rekonštrukcií verejných priestorov. Tak ako v blogu zhrnul jednotlivé opatrenia Matúš Vallo. Stromy a zeleň totiž patria do mesta, treba sa však o ne vedieť a chcieť starať.

V zahraničí si význam stromov pre kvalitu života obyvateľov uvedomujú už dávno. (foto: Jakub Mrva)

Autor je kandidát na poslanca do mestského zastupiteľstva za MČ Nové Mesto za Team Vallo, predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty a člen Komisie dopravy, kontroly verejného poriadku a životného prostredia Bratislava – Nové Mesto.

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.