Denník N

Dovolenka elitného policajta bola úplatok, tvrdila inšpekcia. Prokurátor obvinenie zrušil

Mal to byť ukážkový trest pre ľudí z vlastných radov polície. Vyšetrovateľ NAKA, kvôli ktorému v júni zasahovali v agentúre kukláči, je momentálne nevinný. Podľa prokurátora chýbali dôkazy.

Bola to jedna z prvých veľkých policajných akcií po nástupe nového prezidenta Milana Lučanského. Policajná inšpekcia zasahovala v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), ktorá je považovaná za elitnú zložku políce. Konkrétne na jednotke, ktorá rieši korupčnú činnosť. Kukláči vyviedli v putách vyšetrovateľa Jána M. a obvinili ho zo zločinu prijímania úplatku.

Uplácať ho malo vedenie firmy Vassal Eko, ktorá sa zaoberá obchodovaním s nebezpečným odpadom.

Akcia bola rozsiahle medializovaná aj s menami podozrivých osôb, vrátane policajta, ktorý na NAKA pôsobil ako operatívec, ktorý pracuje v teréne.

Polícia jeho zadržanie prezentovala ako čistenie vo vlastných radoch.

Korupčná aféra mala súvisieť s konkurenčným bojom v odpadovom biznise. Spodná hranica trestu, ktorá Jánovi M. hrozila, bola päť rokov väzenia, keďže sa mal skutku dopustiť ako verejný činiteľ.

Nadácii Zastavme korupciu sa podarilo zistiť, že Ján M. už obvinený nie je. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Jenčík len mesiac po celej kauze vyhovel jeho sťažnosti a konštatoval, že uznesenie, ktorým ho začali trestne stíhať, je nezákonné.

„Skutok, ktorým mu bolo vznesené obvinenie je naformulovaný veľmi vágne, nepresne a nevystihuje protiprávnosť konania Jána M.,“ uviedol v rozhodnutí, ktoré má nadácia k dispozícii. Podľa prokurátora nie je jasné, akú výhodu či službu mal policajt za údajné úplatky poskytnúť. 

O čo vlastne išlo

O aké úplatky išlo? Jánovi M. mali podľa inšpekcie ľudia z firmy Vassal Eko zaplatiť dovolenku na jachte v Chorvátsku a pohostenie na strelnici Hunter Club. Za tieto nefinančné dary mal ako policajt účelovo pôsobiť proti konkurečným firmám Vassal Eko.

Spoločnosť Vassal Eko už v tom čase bola známa vďaka škandálu so skládkou v Podunajských Biskupiciach, ktorú označovali za nelegálnu. Do Podunajských Biskupíc sa mali voziť haldy odpadu. Spoločnosť Vassal Eko tam spracúvala odpad z hlavného mesta. Tvrdila, že kontroverzná skládka neležala na ich pozemkoch.

Policajt Ján M. nepoprel, že pozná ľudí z Vassal Eko a trávi s nimi voľný čas. Na výsluchu uviedol, že dovolenku si hradil sám a v hotovosti. Čo sa týka akcie na strelnici, vysvetľoval, že je členom Hunter Clubu. Firma Vassal Eko tam mala oslavu, a aby nemuseli zháňať inštruktora, ako držiteľ zbrojného pasu vzal tých, ktorí si chceli vyskúšať streľbu, na palebnú čiaru. Trvdil, že za pohostenie si platil sám.

Prokurátor najskôr navrhoval vziať Jána M. do väzby. Sudca Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman to zamietol. V zdôvodnení konštatoval, že sa inšpekcii neporadilo preukázať uplácanie. „Aj keby tieto nefinančné plnenia prijal, z vykonaného dokazovania nevyplýva, že sa tak stalo s plnením služobných úloh,“ dodal. Jeho rozhodnutie potvrdil aj Najvyšší súd, konkrétne senát v zložení Gabriela Šimonová, František Mozner a Peter Paluda.

Čo vyšetroval      

Vedenie polície na zrušenie obvinenia Jánovi M. nereagovalo. „V predmetnej veci odporúčame obrátiť sa na Sekciu kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra,“ odpísal hovorca Martin Wäldl. Inšpekcia vyšetruje trestnú činnosť policajtov. Potvrdila zrušenie obvinenia v prípade Jána M. s tým, že vyšetrovanie ďalej pokračuje.

Policajta obhajoval advokát Milan Mandzák, ktorý je v súčasnosti známy najmä tým, že zastupuje kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. „Obvinenie bolo nezákonné, čo bolo zrejmé už od začiatku. Nebolo preukázané, že by ako verejný činiteľ konal v prospech Vassal Eko,“ zdôraznil.

Poukázal pritom na to, že obvinenie úzko súviselo s prípadom, na ktorom Ján M. pracoval. Zdokumentoval korupciu úradníčky, ktorá vydávala povolenia v súvislosti s odpadmi. Práve podnikateľ, ktorý ju mal podplácať, bol konkurentom Vassal Eko a svedčil proti podozrivým.

Inšpekcia spolu s Jánom M. obvinila aj ďalšieho policajta z oddelenia v bratislavskom Ružinove, ktorý sa zaoberá environmentálnou kriminalitou. Policajti mali s ľuďmi z Vassal Eko priateľské vzťahy. Na jachte v Chorvátsku mal byť okrem nich aj riaditeľ mestskej spoločnosti OLO, od ktorej firma Vassal Eko dostala zakázky.

Polícia z korupcie obvinila taktiež šéfa firmy Vassal Eko a jeho zamestnanca. Prokurátor v júli vyhovel nielen sťažnosti elitného vyšetrovateľa NAKA, ale aj pracovníka Vassal Eko. A tak zo štyroch obvinených sú trestne stíhaní momentálne už len dvaja.

Autor: Zuzana Petková

 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.