Denník N

Je Slovensko pripravené na prezidentku?

Robert Kaliňák už ustál toľko vecí, že celkom (ne)chápem, prečo by mal padnúť na takej blbosti ako zapožičanie vládneho špeciálu kamošššom z Vietnamu. Že bude bojovať do víťazného konca. A nakoniec aj tak prehrá. Nepriamo. Neviem si predstaviť, že by za súčasnej situácie súhlasil Miroslav Lajčák s kandidatúrou na prezidenta. A neviem si predstaviť ani iného víťazného kandidáta ako predsedu Fica. (S prezidentom Ficom sa bude Pellegrinimu predsa len dýchať ľahšie ako naopak.)

SMER dnes potrebuje nájsť niekoho, komu národ uverí, že je konzervatívny, ale zároveň progresívny, že dokáže obhájiť národné záujmy v európskom kontexte, že síce ctí ekonomický rast, ale nevyháňa ľudí z vidieka. A je tu navyše riziko, že ak padne nejaké meno, dopadne ako Rado Walker Procházka.

Alebo to ponúkne niekomu z druhej strany, kto je dostatočnou autoritou pre všetkých ostatných, vrátane Sulíka a voličov SMERu. Skrátka žiadna mušia váha. S takouto podporou to môžu byť jednokolové voľby, ktoré svetu ukážu, že v tomto štáte je ešte možná zhoda.

Je mi jasné, že tento návrh je twitterovo neprijateľný, nemarketingový a neobchodnícky, lebo ničí voľnú súťaž, emócie, evokuje úvahy o výsluhovom dôchodku a berie priestor tým menším, ktorí potrebujú rozvíriť mediálny priestor a zamiešať karty. Zároveň im ale ukazuje primerané miesto v tvare. S odkazom, že tromfy drží v rukách predsa len niekto iný.

Keď sa pozriem na vec rečou čísel, je aj nereálny. Fico neobháji pred svojimi taký ústup z pozícií lebo neuveria, že inak stratia ešte viac.

Prezident dozrieva výkonom funkcie. O tom nechcem pochybovať. Len si myslím, že Slovensko akoby nebolo vážnym partnerom pre tých druhých. Premiéra máme akoby v zastúpení, vláda sa drží zubami nechtami lebo riziko povolebných zmien je vysoké. A tí, ktorí tvrdia, že to bude o výbere z lepších možností to tu majú ako bokovku, lebo veď v pondelok ráno treba byť na Schwechate …

Nebudem ponúkať žiadne meno, hoci o jednom(?) viem. Minulé pomery a prostredie sa kývnutím na kandidatúru našťastie automaticky nevrátia. Niečo sa už predsa len zmenilo. To odmietanie však svedčí o tom, aké to bolo (a je?) zlé.

Páni, už nejde o paintballovú partičku, kde stopy zmyjeme tým, že sa preoblečieme do civilu. Viem si predstaviť, že Čaputová s Radičovou by sa pri postupe jednej z nich podporili navzájom úplne nezištne a bez váhania. Stávkové kurzy nechajme tentoraz bokom …

Teraz najčítanejšie