Denník N

Nový Čas a Pluska už týždeň lovia duchov pri Galante

Ilustračné foto z filmu The Ring
Ilustračné foto z filmu The Ring

Paranormálne javy, exorcisti, strašenie, hľadanie duchov – to sú témy, ktoré aktuálne zamestnávajú naše najčítanejšie denníky.

Medzi najzdieľanejšie témy na slovenskom facebooku patril posledné dni užialený status babky Denisy  aj s videom 1,5 ročnej plačúcej vnučky. Babka sa v ňom sťažuje, že jej vnučku trápi zlý duch.
Na videu nič neobvyklé nie. Vyzerá to tak, ako keď unavené malé dieťa prešvihlo čas, keď malo ísť spať, a úpenlivo plače. Babka, ktorá dievčatko mohla ukľudniť, radšej vzala do ruky mobil, natáčala, video zverejnila na facebooku a radí jej celý okolitý facebookový svet.

Video malo státisíce zobrazení, tisícky komentárov a zdieľaní.  Bolo celkom zábavné sledovať, čo všetko dokázali ľudia žene poradiť: zavolajte exorcistu, treba vyhnať diabla či rozdrviť bobkový list.  Alebo že treba natrieť izbu bylinkami či zapáliť a sfúknuť sviečku. Na facebooku nič neobvyklé.

No témou sa začali úplne vážne zaoberať naše dva síce bulvárne no najčítanejšie denníky: Nový Čas a Plus Jeden deň. Nový Čas kauzu odštartoval s fotkou dievčatka a jej mamy na titulke a nadpisom Moje dievčatko straší duch!. Nasledovali dve strany textu a neskôr aj videoreportáž. Oba denníky s plnou vážnosťou už niekoľko dní píšu o duchoch, o tom, že v dome straší, doprevádzajú lovcov duchov a citujú ich ako odborníkov. Obávam sa, že budú asistovať aj exorcistovi či inému vyháňačovi diabla pri 1,5 ročnom dieťati.

Tvár dieťaťa som prekryla ja. Nový Čas bez problémov ukázal tvár dievčatka, ktorému sa, žiaľ, venujú exorcisti či „lovci duchov.“

Nový Čas napríklad píše: „Všetko nasvedčuje tomu, že tam voľačo bude. Sama majiteľka videa povedala, že keď sa pýtala malej, čo vidí, povedala, že starú ženu, ktorá na ňu cerí zuby. Ďalší jav, ktorý sa tam deje, že stále vypadáva elektrina. Napriek tomu, že elektrikár v dome bol a žiaden problém tam nenašiel. Je tu veľa otázok, preto tam pôjdeme a pozrieme to,“ vyjadrili sa Slovenskí lovci duchov.“

Pluska.sk píše: „Čo je však najdôležitejšie: prístroje zachytili, ako sa pri jednom z členov tímu pohybuje neznáma osoba. Podľa opisu ich média, ktoré vie komunikovať so svetom paranormálnych javov, išlo o ducha ženy, ktorý robí v dome zle a praje si, aby sa rodina odsťahovala.
,,Ide o ženu, ktorá v tomto dome žila a aj tu zomrela, je veľmi nahnevaná, že sa rodina snaží dom prerobiť. Vraj si praje iba jedno, aby všetci opustili priestory. Inak im nedá pokoj,“ tvrdí muž, ktorý stál v úlohe média. ,,Video jasne zachytáva, ako sa duch ženy snaží naťahovať ruky k nášmu kolegovi, ktorý v tom okamihu cítil silné zimomriavky na celom tele,“ vysvetľuje Matej.“

Nedávno som bola na stretnutí šéfov slovenských médií a rozprávali sme sa aj o tom, že v súčasnej dobe konšpirácií, dezinformácií by klasické médiá mali byť pilierom pre bežného čitateľa, na ktorý sa môže spoľahnúť, že v nich nájde racionálne a pravdivé informácie.

Bohužiaľ, to, čo s „odchytom duchov“ predvádza najväčšie slovenské vydavateľstvo News and Media Holding cez Plus Jeden deň a pluska.sk, a denník Nový Čas tromflo aj hlavné konšpiračné weby.

Lovci duchov vám priniesli vysokú čítanosť, no dôveru v zdravý rozum určite nie.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie