Denník N

Experti sa rozchádzajú v hodnotení americkej ekonomiky. Kým jedni vidia skorú recesiu, druhí varujú pred prudkým rastom dlhopisov

Americká ekonomika vysiela zmiešané signály. Názory na jej ďalší vývoj sa líšia.

Šéf jednej z najväčších bánk na Wall Street, Jamie Dimon, znova varoval pred rastom výnosov na amerických dlhopisoch. Len v máji prehlásil, že nás čakajú výnosy na desaťročných splatnostiach nad 4 % no a teraz, v auguste, svoje „hrozby“ ešte upravil a aktuálne odhaduje, že výnosy pri tejto splatnosti dosiahnu v blízkej dobe až 5 %.

Hlava JPMorgan Chase tvrdí, že výnosy by dnes reálne mali byť na úrovni 4 % alebo dokonca vyššie. Pravdepodobnosť takéhoto rastu je podľa Dimona väčšia, než si investori pripúšťajú. Preto je podľa jeho analýz najvyšší čas pripraviť sa na takýto scenár. Ak by sa jeho slová potvrdili, znamenalo by to najvyššiu úroveň výnosov od roku 2007.

Trh je však zatiaľ opačného názoru. 10-ročné výnosy majú veľký problém prekonať a udržať sa nad 3 % a všetky pokusy o útok na túto hladinu boli zatiaľ neúspešné. A to napriek tomu, že americká ekonomika rastie tempom cez 4 % ročne, inflácia dosahuje až 3 % a trh práce je v najlepšej kondícii za poslednú dekádu. Ako bonus sú špekulanti na dlhopisy už niekoľko mesiacov rekordne medvedí a stále pribúdajú stávky na ďalší pokles dlhopisov (teda rast ich výnosov). No ten sa zatiaľ nedostavuje.

Investori sa však pravdepodobne začínajú pozerať na dlhopisy z dlhodobejšieho hľadiska a začínajú kupovať dlhšie dlhopisy kvôli obavám z recesie. Veď nakoniec, súčasný rast ekonomiky v USA trvá už desať rokov a aj ten sa musí raz skončiť. Ekonomiku môžu zastaviť práve rastúce krátke úrokové sadzby, keďže americký Fed zvyšuje sadzby každý kvartál.

Jamie Dimon však ale zatiaľ zostáva býčí na americké akcie a myslí si, že rastový trend je stále v platnosti a americkú ekonomiku čakajú ešte dva až tri roky rastu.

Ku kryptomenám sa znova vyjadril negatívne a zopakoval minuloročné komentáre. Bitcoin považuje za podvod a stále nemá záujem o investovanie do týchto mien.  Zároveň navrhol, že vlády by mali kryptomeny ukončiť vzhľadom na nemožnosť ich kontroly.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.