Denník N

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o hodnotení NATO

Prečo ministerstvo obrany nechcelo pustiť na verejnosť dokument, o ktorom aj Aliancia tvrdí, že nie je tajný?

NATO pravidelne hodnotí stav armád a ich plánov v každej členskej krajiny. Takéto hodnotenie prebehlo na Slovensku tento rok. NATO a Ministerstvo obrany na jar tvrdilo, že hodnotenie zverejní. Nemajú sa za čo hanbiť. Potom však náhle zmenili názor.

Hoc dokument nie je formálne tajný, verejnosť k nemu nemôže mať prístup, len úradníci pre “oficiálne účely”. Z prostredia bezpečnostných zložiek, od ľudí, ktorí sa na toto už nevedia pozerať, som tento dokument dostal a zverejnil.

Hodnotenie našej obrany je veľmi kritické. Preto som presvedčený, že je jasným verejným záujmom, aby sa o hodnotení viedla široká diskusia. Musíme sa od neho odraziť a začať problémy konečne riešiť. Situácia okolo nás nie je zďaleka pokojná.

Ak nemáte čas čítať celé hodnotenie, toto je 5 vecí, ktoré by ste si určite mali zapamätať:

1. NATO pochybuje o našej celkovej stratégii a plánoch

V dokumente sa viackrát opakuje, že plány a priority sú nejasné. Je to výsledok toho, že za posledné roky bola téma vždy na okraji pozornosti. Nič sme poriadne nedotiahli do konca, rok po roku sa menili plány a s novým ministrom prišlo vždy veľké zemetrasenie.

Slovenský bezpečnostný systém a jeho obrana stojí a padá na spolupráci so spojencami. Hocijaká väčšia investícia do obrany musí dávať zmysel aj v aliančnom kontexte. Preto aj každá krajina deklaruje svoje aliančné ciele a spôsobilosti, ktorými prispejeme do spoločnej obrany. Tie musia do seba zapadať a dávať zmysel. Tu sa začínajú veľké problémy.

2. Nie je jasné či náš najväčší nákup v pozemných silách má zmysel

Nákupy 8×8 a 4×4 vozidiel za 1,2mld podľa NATO nesmerujú k naplneniu základného cieľa, ktorý máme voči aliancii, vybudovania ťažkej brigády. Dôvodom je, že od ťažkého vozidla sa očakáva určitá palebná sila či obranné vlastnosti. Aliancia sa obáva, že vozidlá, ktoré ideme nakupovať, to nespĺňajú. Ak sa to definitívne na jeseň potvrdí, bude to veľmi veľa peňazí vyhodených veľmi neefektívnym spôsobom.

3. Nalejeme veľa do stíhačiek, zabudneme na hlavnú prioritu.

NATO sa obáva, že nákup nadzvukových lietadiel v rozmere, aký sme si stanovili, spôsobí, že zabudneme na náš hlavný cieľ, spomenutý vyššie. Preto vláde doporučuje, aby časť prostriedkov plánovaných na nákup lietadiel radšej použila na dobudovanie ťažkej brigády. Preto bola tak dôležitá diskusia o tom, ako presne nakupovať nadzvukové lietadlá. Máme totiž obmedzené množstvo finančných prostriedkov.

4. Naša armáda má problém spolupracovať so spojencami

NATO má z dôvodu neexistencie pokroku v interoperabilite (schopnosť spolupracovať so spojencami), logistike, prepojenosti IT a počtoch vojakov pochybnosť, že budeme schopní participovať na misiách, vrátane, a tu citujem na misiách na našom území ako krajiny na hranici NATO a potencionálnom front-line štáte. Tejto téme sa venuje oveľa menej pozornosti, než by si zaslúžila.

5. Nejsou lidi

Naša armáda je okrem špeciálnych síl naplnená na cca. 80%. To je už problém, lebo sú úlohy, ktoré dnes nedokáže splniť. Vidia to už aj v Bruseli. Problém je, že diskusia sa v posledných rokoch sústredila výhradne na nákup “železa”. O ľuďoch, ktorí ho budú používať, sa hovorí menej. Kvalitné kádre odchádzajú, s náborom máme problém. Platy už dávno nie sú tak lákavé. Aktívne zálohy vyvolali veľmi malú pozornosť.

Je škoda, že ministerstvo nevyužilo túto príležitosť, aby začalo diskusiu o tom, čo so súčasným neutešeným stavom. Namiesto toho pchá hlavu do piesku a spúšťa osobné útoky. Obávam sa, že pod týmto vedením sa nie sme schopní nikam pohnúť. Vôbec ma to neteší, lebo ako vidíte aj vyššie, nie je to už žiadna sranda.

Nestačí len kritizovať. Čo by mal minister spraviť? Ako sa odraziť od dna? Prečítajte si pokračovanie blogu.

Ak vás téma zaujíma, sledujte ma tu. Dávam sem svoje krátke postrehy z bezpečnostnej politiky a príbuzných svetov.

Teraz najčítanejšie