Denník N

Odložením slamky nad plastom nevyhráme. No môžeme tým začať

Toto leto som vycestovala na Filipíny, išla som navštíviť syna. Momentálne žije na ostrove Siargao. Je to nádherný  ostrov, na ktorého plážach sa lámu veľké vlny Tichého oceánu. Aj preto si ho obľúbili najmä milovníci surfovania.

Nebola som klasickou turistikou, cestovala som za synom, ktorého inak vídam raz za rok a jeho filipínskymi priateľmi. Bola som zvedavá v akom prostredí žijú, ako sa im tam býva, aká je miesta strava a keďže sa venujem životnému prostrediu – aj ako nakladajú s odpadom.

Na začiatku som bola v šoku. Z konzumného sveta plného dostatku som vošla do sveta kontrastov. Chudoba a jednoduchosť sa tu stretla s modernými výdobytkami západnej civilizácie. Prekvapilo ma, že v prístupe k životnému prostrediu nás v mnohom predbehli.

Ostrov Siargao obmýva Tichý oceán a ako aj mnohým iným, hrozí mu veľké riziko znečistenia plastovým odpadom. Nečudo, za 100 rokov používania plastu sme ním zamorili celú planétu, v oceáne končia tony plastu, toľko, ako keby každú minútu vysypal plast do mora plne naložený nákladiak. Plasty  sa vyplavujú aj na malebné pláže tohto ostrova. Každý týždeň preto organizujú dobrovoľníci čistiace akcie a pláže lemujú tabuľky s nápismi: „Nefoť si odpad, radšej ho zdvihni.“

jednoduchý odkaz – stop plastom

Informačnú kampaň zaviedli aj v prípade používania pastových fliaš. Z vodovodných kohútikov na ostrove tečie iba úžitková voda; tá pitná sa špeciálne upravuje z dažďovej vody a vďaka premyslenej distribúcií sa dodáva do každej domácnosti. Tým, že voda je vzácna a pitný režim dôležitý, beží na ostrove intenzívna kampaň, aby sa predišlo zbytočnej produkcii plastu.

Kým u nás sa skôr motivuje k recyklácii, tu myslia ešte o jeden krok vpred – najlepšie je, keď odpad nevznikne vôbec. Turistov sprevádzajú upozornenia, aby si všade so sebou nosili vlastné fľašky a zbytočne nekupovali plastové. Ak jeden turista denne vypije 5 fliaš vody, za týždeň sa na ostrove nahromadí 35 plastových fliaš odpadu. Rovnako bojujú proti plastovým taškám. Väčšinou  používajú papierové vrecká, alebo textilné tašky.

v predajni Deli Street v mestečku General Luna majú vlastné antiplastic plátené tašky

V reštauráciách a prevádzkach s občerstvením by ste nenašli žiadne plastové riady. Ba ani slamky na nápoje. Drinky aj smoothies sme pili cez kovové či bambusové slamky.

namiesto plastovej slamky-kovová

Okrem krásnych pohodových chvíľ so synom a jeho priateľkou som si z Filipín doniesla aj odhodlanie sa ešte viac angažovať za čistotu nášho životného prostredia. Znečistenie plastami je problém aj náš, nielen ďalekých oceánskych ostrovov. Dobrá správa je, že každý z nás môže začať sám od seba. Hoci aj maličkosťou, ako je výmena slamky v nápoji.

pred zero waste obchodíkom Lokal v mestečku Burgos

Teraz najčítanejšie

Anna Zemanová

Zelená čistej a zdravej krajine aj pre naše deti Poslankyňa NR SR, členka Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie; tímlíderka pre životné prostredie strany SaS