Denník N

Bratislavské lesy bez ťažby dreva? Už sa to blíži!

S každým vyťaženým stromom, s každým rozjazdeným chodníkom, s každým smradiacim nákladiakom uháňajúcim po lesnej ceste, rastie v Bratislavčanoch frustrácia. Namiesto oddychu či športu v príjemnom prírodnom prostredí sa častokrát vracajú z lesa nahnevaní. Aj preto každým rokom vnímam nárast záujmu o vytvorenie územia v bratislavských lesoch bez nešetrnej ťažby dreva, bez rušivého pohybu áut a bez zbytočných developerských projektov. Ako sa to dá dosiahnuť rýchlo a efektívne?

Bez veľkého haló, bez veľkých sľubov a prázdnych fráz, krok za krokom pracujeme na ochrane lesov v okolí Bratislavy. Mestské lesy v Bratislave (3100 hektárov lesa od Železnej studienky, cez Kačín až po Peknú cestu) sú majetkom hlavného mesta. Bratislava tak má vo vlastných rukách, ako sa k lesoparku zachová. V roku 2014, ešte za primátora Ftáčnika, sa prvýkrát vypočul názor verejnosti a po našej veľkej snahe sa výrazne znížila ťažba dreva (z cca 18 000 m3 ročne na úroveň cca 5000 m3) na celom území lesoparku.

Bol to prvý veľký krok k posilneniu rekreácie a ochrany prírody v mestských lesoch. Druhým krokom bolo schválenie Koncepcie rozvoja Mestských lesov na začiatku roku 2018, na ktorej som spolu s odborníkmi spolupracoval a ktorá je moderným koncepčným a strategickým dokumentom prinášajúcim poriadok, víziu a citlivý prístup k lesu. Je čas na finálny rozhodujúci krok!

Lesný život. (foto: Jakub Mrva)

Zóna bez ťažby dreva

Kľúčovou súčasťou koncepcie rozvoja je návrh zonácie územia. Čo je zonácia? Predstavte si svoju záhradu. V nej sa v jednej časti rozhodnete mať pekný trávnik s pieskoviskom a hojdačkou, v druhej časti si pestujete zeleninu alebo máte ovocné stromy, no a tretiu časť záhrady necháte tak, zarastenú pre motýle či ježkov a upravujete len chodníčky. Takto sa aj mesto môže rozhodnúť, ako bude pristupovať k svojim mestským lesom.

Zonácia je najefektívnejší spôsob, ako môže mesto vypočuť verejnosť a zlepšiť podmienky na rekreáciu a ochranu prírody rýchlo a bezbolestne. Návrh rozdeľuje územie do troch zón, aby si každý návštevník, či už ide o rodinu s deťmi, seniorov, rybárov, bežcov, cyklistov, hubárov alebo milovníkov pozorovania zveri prišiel na svoje. Aby nikto nikomu nič nezakazoval, aby si ľudia maximálne užívali les a prírodu, teda to hlavné, kvôli čomu do lesoparku chodia.

Bratislavské lesy majú prioritne slúžiť na rekreáciu a ochranu prírody. (foto: Jakub Mrva)

Aby najnavštevovanejšie rekreačné areály ako Partizánska lúka, Horáreň Krasňany či Kamzík mohli byť citlivo rozvíjané (verejné toalety, požičovňa bicyklov či cyklosedačiek, oddychové miesta pri rybníkoch), udržiavané, čisté a atraktívne. Zároveň, aby sa najkrajšie lesy pri toku Vydrice stali chránené, bez ťažby dreva tak, aby si tu návštevníci vedeli oddýchnuť v pokoji, bez hluku motorových píl a v čo najprirodzenejšom lese.

Zonácia zabezpečí výrazne vyššiu ochranu lesov. V rozsiahlej zóne kľudu sa budú viacmenej  len udržiavať chodníky a cyklotrasy. Zároveň usmerní ďalší rozvoj lesoparku na už existujúce rekreačné plochy, nestane sa teda, aby v zóne kľudu vznikol nový bufet, či iné projekty, na ktoré by sa viazal vjazd automobilov. S developerskými projektami ako sú výstavba hotelov či viladomov sa v zonácií neráta vôbec, tento typ “rozvoja” je v protiklade s účelom lesoparku. Lesopark nemá byť lunapark.

Citlivý rozvoj neznamená budovanie hotelov či vilových domov. Znamená kvalitnú udržbu, čistotu a poriadok pre rekreačné miesta a infraštruktúru a jasné pravidlá pre výstavbu či ťažbu dreva. (foto: Jakub Mrva, pri dolnej stanici lanovky – Snežienka)
Náš návrh, ako by mohlo vyzerať oddychové mólo na jednom z rybníkov na Železnej studienke, kde by si verejnosť mohla sadnúť, odychovať či pozorovať vodný život. Momentálne takéto miesta na Železnej studienke chýbajú. Pri budovaní ihrísk či drobnej infraštruktúry je doležité maximálne využívať prírodné materiály, ktoré citlivo zapadnú do okolitého prírodného prostredia. (vizualizácia: Iniciatíva Naše Karpaty)

Počas prípravy návrhu sme diskutovali s mnohými zástupcami návštevníkov, počúvali ich názory a pripomienky.  Výsledkom je kvalitný strategický dokument, prinášajúci jasné pravidlá a riešenia. Je dôležité zvýrazniť, že nepribudnú zákazy pre ľudí. Voľný pohyb po lese, zber húb, užívanie si prírody pešo či zo sedla bicykla ostane bezo zmeny (tak ako je teraz definovaná II. stupňom ochrany – Chránená krajinná oblasť). Chodníky či cyklotrasy budú starostlivo prečisťované od spadnutých či nebezpečných stromov.

Pri tvorbe koncepcie bola aktívne zapojená odborná aj laická verejnosť. V ankete medzi Bratislavčanmi o lesoparku sa drvivá väčšina opýtaných vyjadrila v prospech územia, v ktorom bude ťažba dreva minimalizovaná na prerezávanie chodníkov a cyklotrás, odstraňovanie nebezpečných stromov pri rekreačných miestach a chodníkoch. (foto: Zora Paulíniová)

 

Chráňme si bratislavskú prírodu

V našom združení Iniciatíva Naše Karpaty sme presvedčení o tom, že podpora rekreácie, športu a ochrana prírody nie len v Bratislave majú spoločné ciele a vzájomne sa dopĺňajú. Nestoja proti sebe, ako sa to snažia niektorí ľudia prezentovať. Minimalizované dopady ťažby dreva zlepšia podmienky pre rekreantov (menej rozbahnených chodníkov od traktorov, estetickejší les, krajšie prostredie) a zároveň zlepšia podmienky pre ochranu týchto lesov z pohľadu ochrany prírody, vzácnych druhov živočíchov či hmyzu. Aj my, ktorí sem chodíme s deťmi, na bicykli, alebo si zabehať po práci, sa tešíme, keď si zašportujeme a oddýchneme v nezničenom lese.

Ochrana prírody a podpora rekreačnej funkcie sa ideálne dopĺňajú. Krajšie lesy bez nešetrnej ťažby dreva ocenia turisti, cyklisti či rodiny s deťmi ale aj lesná zver. (foto: Jakub Mrva)

Aj preto sme s odborníkmi na územné plánovanie, ochranármi či zamestnancami mestských lesov intenzívne hľadali riešenia, ako si bratislavské lesy chrániť lepšie. Výsledkom je náš návrh zonácie. Je to opatrenie, ktoré vie mesto realizovať rýchlo, nepotrebuje dlhé konania a súhlasy od ministerstiev či vlády, je bez zbytočných zákazov pre návštevníkov, ale s jasnými pravidlami pre ťažbu dreva či rozvojové aktivity. Je to pekný príklad, keď ochranári a verejnosť vedia ťahať za jeden povraz.

Momentálne pracujeme na návrhu zonácie. Následne ho dostanú mestskí poslanci, ktorí ho musia schváliť a organizácia Mestské lesy v Bratislave zaviesť do praxe.

Pánova lúka. Jedno z najkrajších miest v lesoparku. Aj toto  úžasné miesto navrhujeme do zóny bez ťažby dreva. (foto: Jakub Mrva)
Vydrica. Jej povodie je plné života, nádherných prírodných zákutí a oddychových miest. Rozsiahla časť povodia Vydrice a okolitých lesov je v našom návrhu v zóne bez ťažby dreva, zbytočnej výstavby a pohybu motorových vozidiel. Toto územie si zaslúži ochranu. (foto: Jakub Mrva)

 

Som Jakub Mrva a kandidujem na poslanca za MČ Nové Mesto. Narodil som sa v Bratislave a s manželkou tu vychovávame naše 2 deti. Na Bratislave mi záleží. Aj preto sa dlhodobo angažujem ako občiansky aktivista v oblasti ochrany prírody.

Snahe obmedziť nešetrnú a nadmernú ťažbu dreva a nevhodné developerské projekty sa úspešne venujem niekoľko rokov ako predseda združenia Iniciatíva Naše Karpaty. Pôsobím ako odborník v Komisií dopravy, verejného poriadku a životného prostredia MČ Nové Mesto, pripomienkujem návrhy v oblasti dopravy, údržby verejného priestoru či ochrany mestskej zelene. Spolu s množstvom odborníkov som spolupracoval na tvorbe Plánu Bratislava architekta a kandidáta na primátora Matúša Valla. Aktívne podieľam na tvorbe Koncepcie rozvoja mestských lesov.

Bohužiaľ, pri svojej snahe častokrát narážam na neochotu a nezáujem kompetentných. Aj preto som sa rozhodol kandidovať v novembrových komunálnych voľbách na poslanca za mestskú časť Nové Mesto.

„Keď nechcú politici chrániť prírodu, musia ochranári vstúpiť do politiky.“

foto: Jakub Mrva

Teraz najčítanejšie

Jakub Mrva

Som ochranár, cyklista, turista, otec 2 detí a predseda občianskeho združenia Iniciatíva Naše Karpaty, ktoré sa dlhodobo venuje boju proti nadmernej a nešetrnej ťažbe dreva, nevhodným developerským projektom a zároveň snahe podporovať rekreáciu v súlade s princípmi ochrany prírody. Som spoluautorom Koncepcie rozvoja bratislavských mestských lesov, Zonácie mestských lesov a Dohody medzi hlavným mestom a LESMI SR ohľadom zníženia ťažby dreva. Od roku 2018 pôsobím ako poslanec mestského zastupiteľstva hl. mesta SR Bratislavy za Team Bratislava (Team Vallo) a miestneho zastupiteľstva mestskej časti Nové Mesto.