BLOG
Roman Dulgerov a Danko Beran
Roman Dulgerov a Danko Beran
3 254

Varíme s Medveďmi – Pečená zelenina

Dnes si dáme niečo na vegetariánsky spôsob. Pečená zelenina či skôr zeleninový džuveč je podľa mňa jeden zo základných receptov, ktorý môžeme pripravovať celý rok. Výber zeleniny prispôsobíme ročnému obdobiu a zmenou korenia a byliniek, vždy dosiahneme trochu iný výsledný štýl.

V dnešnom recepte sme použili, veľký patizón, dve papriky, dve paradajky, jednu väčšiu cibuľu, viazaničku jarnej cibuľky, väčší batát a tri zemiaky. K tomu pridáme ešte asi pol kilogramu uvarenej bielej fazule, olej, koreniacu zmes na grilovanú zeleninu, soľ, cesnak, petržlenovú vňať a balkánsky syr.  Samozrejme môžeme použiť aj inú zeleninu, ale vždy je dobré dať niečo z tekvicovitých, nejakú koreňovú, plody pariky a paradajky, pár zemiakov, alebo aj brokolicu, karfiol, červenú repu…

Všetku čerstvú zeleninu očistíme, ošúpeme a nakrájame na kúsky „na vidličku“. Polejeme olejom a zmiešame so soľou, nasekaným cesnakom a koreninami. Premiestnime do pekáča a dáme piecť do rúry vyhriatej na dvesto stupňov.

Ak sa nám nechce variť fazuľu, môžeme použiť konzervovanú, mali by sme ju však poriadne opláchnuť. Môžeme použiť aj akúkoľvek inú strukovinu, či už uvarenú v jemne osolenej vode, alebo z konzervy.

Po tridsiatich minútach vytiahneme zeleninu z rúry a pridáme fazuľu.

Všetko spolu premiešame a ešte na desať až pätnásť minút vložíme späť do rúry.

Najlepšie je, keď sú niektoré kúsky zeleniny trochu skaramelizované, jednoducho pripečené.

Zeleninu naložíme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a navrch ešte rozdrobíme trochu balkánskeho syra.

Vynikajúce, jednoduché a plné chuti leta.

Dobrú chuť.

Text je súčasťou blogov Denníka N, nie je redakčným obsahom.
Administrátorov blogov môžete kontaktovať na adrese blog@dennikn.sk.

Aj priestor pre blogerov Denníka N vznikol vďaka vám. Predplaťte si nás a podporte našu snahu o kvalitnú žurnalistiku.

Pridajte sa k predplatiteľom

Dnes na DenníkN.sk

Viac rokov sme varili a písali na blogu SME. Dnes sa po období oddychu vraciame na blogy s novými receptami. Asi nám to chýbalo. Najviac sa budeme venovať receptom podla zdravého životného štýlu. Ale z času načas určite zaradíme aj nejaké to obžerstvo.

Blogy

|