Denník N

Môj druhý návrat do normálneho života

Bad Gastein
Bad Gastein

Po dobrej správe o remisii rakoviny som si dal ešte pár týždňov pauzu. Koncom júla som sa rozhodol ukončiť PNku a začať s postupným návratom do práce.

Nakoľko som mal ešte veľa dovolenky, tak sme šli začiatkom augusta na dovolenku do Salzburska v Rakúsku. Bola to prvá dovolenka, na ktorú sme šli len my traja ako rodina. Počasie a celá dovolenka nám vyšla veľmi dobre a takmer každý deň sme zvládli ísť na výlet. Jeden deň sme zbierali huby v lese, raz sme boli v rokline pri Kaprune, oddychovali sme aj na brehu Zell am See a prešli sa kúpeľným mestečkom Bad Gastein. Pršalo nám len prvý a predposledný deň a úspešne sa nám podarilo vyhnúť sa niekoľkým tropickým dňom, keďže na náhornej plošine boli teploty o 3-4 stupne nižšie ako v Bratislave.
Po návrate domov som spočiatku pracoval hlavne z domu. Do práce som začal pravidelnejšie chodiť až na konci augusta, pár krát som si opäť vyskúšal aj cestu na bicykli. V práci toho bolo pomerne veľa, pretože ešte stále sme nenašli náhradu za kolegu, ktorý odišiel pred rokom. Moje telo bohužiaľ ešte nebolo pripravené na plnú záťaž a tak sa v polke septembra začali objavovať komplikácie. Spočiatku to boli hlavne gastrointestinálne ťažkosti, ktoré vyústili do trojdňovej hospitalizácie na NOÚ. Nič zásadné nezistili (okrem bakteriálnej infekcie, ktorú sa podarilo pomerne rýchlo preliečiť) a detailné výsledky biopsie z čriev ešte neboli k dispozícii, a tak som šiel domov.
O pár dní po prepustení z nemocnice som skolaboval na ceste z obchodu domov, udrel som si pri páde hlavu a tak ma hospitalizovali na neurológii na Kramároch. CT aj MR mozgu naštastie nič nepreukázalo, ale pre istotu som ešte absolvoval pár ďalších vyšetrení. Pri sedení s logopedičkou som mal problém s čítaním nahlas a písaním, čo ma zaskočilo a veľmi vystrašilo. Po tejto skúsenosti si ma ešte na pár dní nechali a absolvoval som ďalšie vyšetrenia. Pomedzi to som sa rozhodol, že budem skúšať sám iniciatívne písať, aby som potvrdil resp. vyvrátil skutočnosť, že mám nejaký problém. Naštastie ten výpadok bol len dočasný a pravdepodobne súvisel s úrazom hlavy pri mojom kolapse. Negatívom počas tohto pobytu v nemocnici bolo, že sa o mňa moja rodina až príliš strachovala. Najhorší scenár (že ten kolaps a neurologické problémy bezprostredne súvisia s imunologickou liečbou, ktorú som v tomto čase dostával) sa naštastie nepotvrdil. Časť rodiny však mala obavy, či lekári vedia čo robia a či mi štandardná liečba viac neškodí než pomáha. Popritom boli aj niektoré pozitíva a to najmä to, že som mal možnosť spoznať niekoľko zaujímavých spolupacientov. Niektorí síce boli uhundraní starší páni, ktorým vadilo všetko, počnúc s jedlom, ale niektorí boli naopak optimisti aj v svojej nie príliš lichotivej situácii. V neposlednom rade som mal čas spomaliť a oddýchnuť si, čo po nápore zo začiatku septembra asi bolo ešte potrebné.
Koncom októbra ma pustili domov, moje ťažkosti naštastie ustupovali, pričom mi určite prospel aj pobyt doma a na čerstvom vzduchu. So šéfom som sa dohodol na práci z domu, a až koncom novembra som začal nepravidelne chodiť aj fyzicky do práce. Pomedzi to ma začal trochu trápiť kašel, ktorý trápil aj dcérku a vliekol sa s nami asi mesiac, ale naštastie po Vianociach ustúpil. Mohlo k tomu trochu pomôcť aj užívanie cesnakového extraktu, ktorý ma pomáhal chrániť pred chorobami počas celej zimy. To, že sme celú zimu prežili bez ochorenia, sme považovali za veľkú milosť, keď sme pravidelne počúvali o chorých v našom okolí, počnúc s deťmi v škôlke, ale aj kolegami v práci.

Nakoľko už od novembra 2017 nemám vážne zdravotné ťažkosti tak tento blog bude asi mojím posledným na tému liečby rakoviny a spamätávania sa z nej. Síce sa po liečbe a tom všetkom, čo som za posledné dva roky absolvoval, ešte necítim na 100% fit, a rozhodne nezvládam, to čo som zvládal pred troma rokmi. Na druhej strane som vďačný, že som dostal 2 roky života navyše, a mal možnosť stráviť veľa pekných dní s dcérkou a manželkou. Snáď sa čoskoro vrátim aj k písaniu na iné témy. 

Teraz najčítanejšie