Denník N

Gašpar a sociálne vylúčené komunity? Robíte si srandu!

Bývalý policajný prezident Gašpar je ako bumerang. Nech ho hodíte ktorýmkoľvek smerom, on sa vráti. Stotisícový dav skandoval za jeho odstúpenie, no on si z toho hlavu nerobil. Neprinútil ho odstúpiť Fico, Kaliňák ani Drucker. Až keď už bola situácia neudržateľná, podarilo sa to napokon Pellegrinimu. 
No a teraz sa vracia ako poradca ministerky Sakovej v oblasti sociálne vylúčených komunít. Ak by na ministerstve vnútra vedeli pociťovať hanbu, tak by ich fackovala iba pri myšlienke na niečo také. Urobili totiž capa záhradníkom.

Verejná ochrankyňa práv pani Dubovcová mu v súvislosti so sociálne vylúčenými komunitami venovala dve mimoriadne správy, kde naliehavo žiadala, aby polícia pod jeho vedením upustila od protiprávneho konania. Týkalo sa to práve sociálne vylúčených komunít.
Podľa jej zistení polícia ľudí zatvára do protizákonne zriadených kobiek bez náležitého vybavenia, kde týchto ľudí drží bez akéhokoľvek úradného poverenia, zatykača či súdneho rozhodnutia. Kobka nie je vybavená toaletou ani kamerou tak, ako by mala byť CPZ. Človek býva pripútaný o hák v stene a to aj 24 hodín. Po prepustení z takejto kobky jednému zadržanému diagnostikoval lekár rozsiahle hematómy na pravej a ľavej ruke, na tvári, v oblasti ľadvín a zo zadnej strany stehien, zlomeniny viacerých rebier, zlomeninu priečnych výbežkov stavca a zlyhanie obličiek. Ombudsmanka konštatovala, že bol porušený čl. 3 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a čl. 16 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky, ktorého obsahom je zákaz mučiť alebo podrobiť krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu. Policajný prezident Gašpar protizákonný stav naďalej toleroval a na odporúčanie ombudsmanky nereagoval.
Podobná situácia nastala pri nezákonnom postupe polície, kde sa ombudsmanka rovnako musela obrátiť na parlament s ďalšou mimoriadnou správou, keďže policajný prezident na jej výzvy nereagoval. Išlo o zásah proti rómskej komunite v Moldave nad Bodvou, kde policajti nevybavení súdnym príkazom protizákonne vstupovali do obydlí občanov, vyťahovali odtiaľ ľudí a bili ich. Napriek vážnemu porušeniu zákonov a medzinárodných dohovorov policajná inšpekcia tento postup odobrila.
Len z týchto najvypuklejších prípadov je zrejmé, že činnosť bývalého policajného prezidenta Gašpara na poste poradcu ministerky pre sociálne vylúčené komunity je absolútny nonsens.
Človek, ktorý nerešpektuje zákony, ústavu ani medzinárodné dohovory a obzvlášť vo vzťahu k zraniteľnej skupine obyvateľstva mal byť už dávnu na smetisku dejín. Prinajmenšom. Na Slovensku z neho bude poradca pre sociálne vylúčené komunity. Absurdné divadlo pod vedením strany SMER-SD, zdá sa, nemá konca.

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)