Denník N

Fico, Kiska a iné súvislosti.

Nástup Donalda Trumpa priniesol so sebou defláciu. Ako pláštik pre premyslený systém krokov a opatrení na usporiadanie sveta v štýle akciového trhu, ktorého účastníkmi sú (budú) šéfovia jednotlivých štátov (zoskupení?). Posunutie liberálnej demokracie o level vyššie. Preto sympatie k silným vodcom ako šéfom firiem, preto dorovnanie medzinárodnej úlohy a postavenia Ruska, preto sa momentálne čaká, či to pochopí Erdogan (Turecko), Irán … a zrejme aj ďalší. Či sa s tým zmieri George Soros, ako dvorný to nepriateľ amerického prezidenta.

Ten najnovšie stavil pol miliardy USD na pokles amerických akcií ako dôkaz nekompetentnosti Trumpovej hospodárskej politiky. Ak sa dorovná úročenie dlhopisov s rôznou dobou splatnosti, pričom úroková miera sa odvíja od tých vládnych, mal by to byť signál, že Trumpove opatrenia, ktorými naštartoval ekonomiku, majú len krátkodobý charakter. A už vyprchávajú. Paradoxne, ak by (opakovane) prestali Japonci a/alebo Číňania nakupovať americké vládne dlhopisy, tak zvýšenie úrokovej miery Trumpovi pri aktuálnom ekonomickom raste vlastne pomôže. A celkom inak sa môže javiť predaj tých ruských nedávno.

Časovo sa totiž (možno náhodou) prekrývajú so Sorosovými burzovými aktivitami, Kiskovým neprezidentovaním, Bugárovým (ne)odchodom z koalície v kombinácii s predčasnými voľbami. Od osudu ďalšieho Sorosovho počinu zrejme závisí aj odhodlanie Andreja Kisku na vstup do straníckej politiky a odvaha Bélu Bugára povaliť Ficovu vládu. A dokresľuje to okolnosti vzniku tej tretej Ficovej. S dôvetkom o (ne)spôsobilosti nesorosovskej opozície vládnuť.

Inak umiestnenie závodu BMW do Maďarska je len nemerateľným dôsledkom ocenenia sympatií Donalda Trumpa voči Viktorovi Orbánovi a potvrdenie hesla, že nepriateľ môjho nepriateľa je mojím spojencom.

Logika vecí hovorí, že Trump bude na jeseň úspešný, Nord Stream 2 bude v nejakom tempe pokračovať ďalej a pokiaľ Gazprom nenaskočí v nejakej forme na LNG, vyrastie mu konkurencia aj priamo doma v Rusku. Robert Fico sa pozviecha mierne nad 20%, Andrej Kiska neprogresívne uprednostní rodinný život a rozbehne sa kasting na prezidenta. A bude treba dať do poriadku pravicu. Tak trochu v trumpovskom štýle a prevedení.

P.S. Grécko dnes oficiálne opúšťa tretí a zároveň posledný záchranný program.

 

Teraz najčítanejšie