Denník N

Ostrovný štát Kiribati pravdepodobne zaplaví Tichý oceán. Budú z jeho obyvateľov klimatickí utečenci?

Anote Tong je prezidentom malého ostrovného štátu v Tichom oceáne, Kiribati. Ako mnoho ostrovov, aj Kiribati ohrozuje stúpajúca hladina oceánu a tajfúny. Svetové veľmoci na to reagujú diskusiami, vyhláseniami a dohodami. Stačí to? O tom je dokumentárny film Anoteho archa (Anote’s Ark), ktorý som prekladala.

Krásne biele pláže, dronové snímky tyrkysového oceánu a bezstarostný život obyvateľov striedajú zábery zaplavených domov. Teploty stúpajú, vzduch nad oceánmi sa zohrieva a to spôsobuje, že tajfúny sa tvoria aj v rovníkových oblastiach, kde predtým neboli vôbec bežné.

Napriek katastrofe, ktorá Kiribati zasiahla, sa obyvatelia usmievajú a so smiechom opisujú, ako im zatopilo domy. Asi si plne neuvedomujú, že o niekoľko desiatok rokov už na svojom ostrove môcť žiť nebudú.

Prezident Anote Tong chce nájsť z tejto situácie riešenie. Zatiaľ čo sa západné veľmoci dohadujú o limite zvyšovania globálnych teplôt o pár stupňov Celzia, obyvatelia malých ostrovných štátov majú oceán čoraz bližšie k domom. Anote ako prezident štátu Kiribati cestuje po svete a snaží sa upozorniť na ničivé dôsledky klimatických zmien na jeho malú krajinu.

Film Anoteho archa ukazuje, že priemyselné aktivity veľkých štátov, kde ľudia žijú v relatívnom blahu, sa najviac negatívne dotýkajú práve tých najzraniteľnejších. Negatívne dopady globálneho otepľovania si „užijú“ aj veľké štáty, ale ničivé tajfúny a nárast hladiny morí sa týka práve malých štátov v Tichomorí, pričom Kiribati je len jedným z nich.

Okrem adaptácie na nové podmienky sa ako ďalšia možnosť javí migrácia týchto obyvateľov na Nový Zéland, Fidži alebo iné okolité krajiny, pričom by sa z nich stali klimatickí utečenci. Nie sú si však istí, či ich v inej krajine prijmú, aké tam budú mať práva a či si zvyknú na život, ktorý by bol úplne odlišný od toho, ktorý vedú na malom ostrove uprostred oceána.

Premietanie dokumentárneho filmu Anoteho archa organizuje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v kine Lumiére v Bratislave 23. augusta 2018 o 19:00. Vstup je voľný. Po filme nasleduje diskusia. Tu nájdete link na event.

Teraz najčítanejšie

Zuzana Šplhová

Som freelance prekladateľka filmových titulkov z angličtiny a španielčiny. Prekladanie zaberá väčšinu môjho dňa, ale nájdem si čas aj na čítanie a hltanie nových informácií prakticky o všetkom (ktoré sa často pretaví do bezcieľneho skúmania internetových vôd). V lete sprevádzam interpretov festivalu Pohoda a snívam, že raz o tom nezabudnem napísať blog.