Denník N

#AllForJan: NAKA rieši biznis na obrane s firmou blízkou Výbohovi

Utajené armádne obchody za 1,37 milióna eur už dávno zmapoval zavraždený novinár Ján Kuciak. Kontrolóri teraz o nich získali také závažne informácie, že ich rovno posunuli vyšetrovateľom.

Armádne kontrakty na nákup zbraní alebo vojenského materiálu nemusí štát zverejňovať. Utajené zmluvy, o ktorých sa verejnosť nemá ako dozvedieť a teda kontrolovať ich hospodárnosť, sa však využívajú aj pri obchodoch, kde na to nemusí byť zjavný dôvod. Jednu takú zmluvu práve rieši polícia, konkrétne protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Obrátil sa na ňu Najvyšší kontrolný úrad. Prípad sa týka dodávky systému za vyše milión eur, ktorý ministerstvu obrany predala spoločnosť Willing. Podnet na NAKA postúpil úrad pre podozrenia z “nezákonného obchádzania zákona o verejnom obstarávaní zo strany predstaviteľov ministerstva s možnou trestnoprávnou zodpovednosťou.”

Akciovú spoločnosť Willing založil známy zbrojár, priateľ expremiéra Roberta Fica, podnikateľ Miroslav Výboh. Dávnejšie vyhlásil, že akcie Willingu už nevlastní, médiá však ďalej špekulovali o jeho vplyve a využívaní kontaktov v prospech zbrojárskej firmy.

Willing bol známy najmä tým, že armáde zabezpečoval servis pre stíhačky, keďže bol výhradným zástupcom ruského výrobcu RSK Mig na Slovensku. V rezorte obrany však mal aj ďalší biznis, podrobne ho v roku 2016 v spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu opísal zavraždený novinár Ján Kuciak pre Aktuality.sk a taktiež TREND. Okrem iného získali dokumenty k zmluve, ktorú teraz Najvyšší kontrolný úrad postúpil polícii.

Trojnásobne viac?

Zmluva sa týkala systému “záznam činnosti operátorov”, ktorú uzavrel rezort s Willingom začiatkom druhého volebného obdobia Ficovej vlády. Systém monitoruje informácie ohľadom riadenia letovej prevádzky a zabezpečuje ich archiváciu po určitú dobu, napríklad kvôli vyšetrovaniu prípadnej leteckej nehody.

Na obrane sa do roku 2012 využíval záznam, ktorý mal určité rezervy, preto sa robilo dodatočné obstarávanie na nový. Podobne to riešili aj Letové prevádzkové služby, ktoré zabezpečovali civilné lety a mali podobný problém.

Systémy v tom čase vyrábali dve firmy, Ales a R- Sys. Ministerstvo však kontrakt uzavrelo s Willingom, o ktorom nebolo známe, že by takéto technológie vyvíjal. A hoci ide o systémy využívané aj v civilnom letectve, boli klasifikované ako vojenský materiál, na základe čoho zmluvu s Willingom utajili.

Novinári si napriek tomu všimli, že ako zodpovedné osoby boli za zhotoviteľov na objednávkach uvedení ľudia z firmy R-Sys. Jeden z nich im potvrdil, že ich Willing oslovil ako subdodávateľov. Prečo ministerstvo nekupovalo priamo systém od R-Sys a či by bez sprostredkovateľa neušetrilo, novinárom neodpovedalo.

Zmluva z Willingom mala byť podľa podnetu, ktorý NKÚ odoslal na políciu, uzatvorená na sumu 1,37 milióna eur. Pričom podľa priloženej tabuľky bol v tom čase R-Sys schopný dodať tieto technológie za 599-tisíc eur a firma Ales za ešte menej.

Polícia mlčí

Najvyšší kontrolný úrad dostal na utajené armádne obchody podnet z vonkajšieho prostredia len nedávno, v máji 2018. Informácie, ktoré obsahoval, však NKÚ vyhodnotil ako natoľko závažné a preukázané, že ich ani nezačal sám preverovať, lebo by ich “kontrola úradu mohla len potvrdiť. “ Preto ich hneď oznámil vyšetrovateľom. Výrazný časový odstup by totiž mohol mať negatívny dopad na vyšetrovanie, uvádza sa v liste NKÚ polícii. Obstarávanie sa totiž uskutočnilo pred rokmi a hoci na neho oznamovateľ aj novinári upozornili už v roku 2016, nič sa nedialo.

 

 


Či sa niečo zásadné deje teraz, keď do celej veci vstúpil kontrolný orgán, nie je jasné. Polícia Nadácii Zastavme korupciu zatiaľ neodpovedala na otázky, či už vo veci začala trestné stíhanie. K dispozícii mal úrad aj právnu analýzu, že pri obstarávaní nemalo ministerstvo obrany použiť rokovacie konanie bez zverejnenia, nebol dôvod ani na utajenie zmluvy a keby konalo inak, mohlo by ušetriť milión eur.    

O obchodoch s Willingom mlčalo aj ministerstvo obrany a samotná firma, keď o nich písal J. Kuciak. Bolo ich viac, než len systém na letové záznamy a servis stíhačiek.

Podľa zápisnice z valného zhromaždenia uloženej v zbierke listín, vlastnil firmu Výboh a jeho syn Matúš najmenej do roku 2011. Podľa vyhlásenia, ktoré bolo uložené o rok neskôr, sa jediným majiteľom stala spoločnosť Quadril. Šéfom predstavenstva bol Miroslav Červenka. V roku 1999 písali médiá o tom, ako Willing získal v konkurze Hontianske strojárne Krupina, výrobcu odmínovacích strojov Božena. Konkurzným správcom bol právnik Miroslav Červenka.    

Zuzana Petková

 

 

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.