Denník N

S Dagom Danišom nielen o Grécku.

Podiel Číňanov straších ako 60 rokov je dnes 17,3% (241 miliónov). V roku 2050 sa má zdvojnásobiť na 35%. Na konci storočia má mať Čína iba 800 miliónov obyvateľov. Z pohľadu aktuálnych čísel a trendov – hotová katastrofa. A je na Číňanoch, ako okrídlia bocianov.

Apropo, o ktorých Číňanoch hovoríme? O Tengovcoch, ktorí budujú Čínu podľa západného vzoru, alebo o Maovcoch, ktorí chcú zachovať vedúcu úlohu KS Číny za každú cenu? Lebo dnes je to o 300-400 miliónových zoskupeniach, ktoré diktujú tempo a smerovanie tohto sveta. A keď to pritiahnem za vlasy, Nemci potrebujú Úniu v záujme vlastnej prosperity … lebo ich je málo. (Skúsme nechať históriu bokom.) A v supermarkete duševného vlastníctva dnes Číňania intenzívne poškuľujú už aj po nemeckom systéme starostlivosti o svojich dôchodcov.

Nemci si musia dnes dať pozor, aby im firmy nezačali utekať do Ameriky, Macronovi sa nedarí nakopnúť ekonomiku. Turecké dlhy v USD dosahujú 55% HDP. Pri 40%-nej devalvácii vlastnej meny. A je kopa ďalších, ktorí pritakávajú Trumpovi, ak vyčíta FEDu, že zvyšuje úroky. A začínajú tušiť, že na konci príbehu bude niečo ako strata nezávislosti FEDu.

Na otázku CNN, ako chce Trump obsluhovať rastúci dlh, odpovedal lakonicky – FED bude tlačiť peniaze. Globálna peňažná helikoptéra pripravená na štart. Financovanie dnešnej dlhovej záťaže je možné len za podmienky lacnejších a lacnejších peňazí. Domyslené do konca to znamená monetarizáciu všetkých dlhov a ich vyvedenie? cez bilancie emisných bánk. Iné varianty sú buď nemožné – sporenie a splácanie alebo brutálne – úpadky, bankroty a hlboká recesia. A po vzore Japonska budú musieť emisné banky okrem financovania štátu pristúpiť aj na financovanie problémových dlhov privátneho sektora. Ešte lepšie, ich úplne anulovanie. (Daniel Stelter – Manager Magazin). Donald Trump je len priamočiarejší a rýchlejší, ako tí ostatní.

Zvykol som si na to, že ak pravidlá nevyhovujú mocným, skôr či neskôr ich zmenia. Trhová (geopolitická) cena Grécka je zrejme vyššia ako cena meraná výškou poskytnutých pôžičiek. A nie som si ani istý, či by Gréci po riadenom čiastočnom banktore, pridali na tempe a invencii v snahe dohoniť resty voči Únii. Bude zaujímavé sledovať, kde tie grécke nakoniec skončia. Ak sa nakoniec presadí zmýšľanie podobné tomu Trumpovmu (a zrejme na výber veľmi nie je), potom ten pád vlády naozaj, ale skutočne naozaj, nestál za to.

P.S. Predvčerom (údajne) odchytili policajti v Nemecku dodávku so slovenským šoférom. Vo vnútri bolo 26 Vietnamcov. Ilegálnych.

Teraz najčítanejšie