Denník N

Pre všetkých slušných ľudí, alebo morálka Richarda Vašečku.

Človek rozmýšľajúci, človek hľadajúci. Človek snažiaci sa osobnostne dozrievať. To je ten človek, ktorý sa zaujíma o dianie okolo seba a na základe vlastných skúseností, ale i sprostredkovaných skúseností iných jedincov si dáva dohromady fakty a na ich základe si vytvára postoj.
Nie tak demagóg. Ten má postup obrátený. On má svoj výsledok pevne stanovený a nie je ochotný na ňom nič meniť. Vtedy mu neostáva iné iba manipulovať faktami.
Toto je definícia, ktorá nie je nikde vyčítaná, ani naštudovaná. Respektíve študijný materiál k nej mi poskytol život sám.

Pred dvomi dňami prilepil poslanec NR SR Richard Vašečka na stenu FB toto:

Chcel by som vypichnúť najmä tú časť výzvy Richarda Vašečku, ktorou ‚apeluje‘ na svojich priaznivcov, aby sa nerozhorčovali a nedávali priestor negatívnym myšlienkam a slovám. Teda najprv  otvorene uraziť organizátorov a všetkých účastníkov Dúhového Pride. Kopnúť si do ich dôstojnosti podsúvaním manipulatívnych tvrdení, ktoré majú zdôrazniť nemorálnosť gayov a lesbičiek v kontraste s blahorečením mučeníčky a následne nabádať k šíreniu ‚lásky a pozitívnych myšlienok‘. Rád by som touto cestou pochválil organizátorov Dúhového Pridu v Košiciach za pokojný a vecný prístup.

A naozaj skvelý článok s jasným vysvetlením a odkazmi napísal Martin Kováč, kňaz Starokatolíckej cirkvi. Martin i organizátori Pride Košice boli zároveň veľmi láskaví a celú túto záležitosť posunuli skôr do roviny nedorozumenia a omylu. Ja taký láskavý nebudem.

Manipulácia demagógom s faktami tak aby vopred stanovený výsledok bol vždy ten istý, má svoje hranice. Demagóg sa stále viac a viac zaplieta do svojich tvrdení. Konštrukcia, ktorú stavia, má svoje trhliny a kazy, ktoré sú ľahko preukázateľné. Vtedy už demagógovi neostáva iné, len používať vlastný intelekt nato, aby čo najviac ponížil a urazil druhú stranu. Otvorené klamstvá a výmysly sú povolené. Veď predsa ide o veľkú vec, v mene ktorej sú všetky prostriedky legitímne. Jeho priaznivci to vždy ocenia. Nehľadia na to, že je to nefér. Nevšímajú si, že je to chrapúnske a hlavne zbabelé. Lebo len zbabelec si kopne do tých, od ktorých mu nič nehrozí.

Vážení občania. Bez ohľadu na Vašu vieru či sexuálne zameranie. Dištancujte sa od ľudí, ktorí vedome šíria zlobu a nenávisť. A to aj v prípade že s cieľom na ktorý sú namierené nenávistné snahy, nie ste názorovo stotožnení a máte voči ľuďom, ktorí sú jeho súčasťou svoje výhrady. Tieto pokusy sú pokusmi pokrytcov s predstieranou falošnou morálkou. Ľudí, ktorí nemajú vo svojich srdciach nič, čo by ich akýmkoľvek spôsobom spájalo s láskou k blížnemu. Nedávajte šancu vedomému zlu, aby do Vás zasievalo ďalšie zárodky zloby. My tu musíme spolu žiť. A spolu vychádzať tak, aby bol priestor pre všetkých. Dá sa to, verte…

 

Roman Dulgerov

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie