Denník N

Varíme s Medveďmi – Mäsová roláda

Tento recept sa bežne pripravuje z mletého bravčového. To je teraz pre nás zakázané územie, ale veľmi dobre ho nahradí mleté morčacie stehno. Z jeho použitím si môžeme pripraviť veľmi chutné a zároveň zdravé mäsové jedlo. Len si mäso určite pomelieme sami.

Tu je link na bravčovú roládu a teraz ideme na tú zdravú morčaciu náhradu.

Pomelieme jeden kilogram vykosteného morčacieho stehna, k nemu pridáme jeden grahamový rožok, ktorý namočíme do vody a následne vyžmýkame, dve vajcia, soľ, cesnak, koreniny a sušené bylinky. Tie vyberajte podľa chuti, ale klasická kombinácia červená paprika, mletá racsa, mleté čierne korenie a sušená petržlenová vňať nikdy nesklame.

Mäsovú hmotu by sme mali niečim naplniť. My sme použili šunku, tvrdý syr nakrájaný na plátky, zelenú papriku a vajíčka uvarené na tvrdo. Pokojne použite čokoľvek, čo máte radi. Hodí sa napríklad aj kyslá uhorka, párok, alebo klobása, praženica, kápia v oleji, tavený syr…pozor však na dobré úmysly pripraviť pokrm zdravý.

Všetko spolu poriadne premiešame a premasírujeme. Najlepšie to ide rukami. Musíme vytvoriť čo najhomogénnejšiu hmotu, ktorá drží tvar, ale zároveň nie je príliš suchá.

Vezememe čistú utierku, namočíme ju do studenej vody a rozprostrieme na pracovnú dosku.

Mokrými rukami tvarujeme mäsovú hmotu do tenkých placiek, z ktorých na mokrej utierke vyformujeme obdľžnik.

Na roládu rozložíme plnku. Oproti obrázku by som odporučil drobnú zmenu. najprv rozložme plátky šunky a až potom na ňu syr.

Pomocou mokrej handry mäsový plát zrolujeme na roládu.

Opatrne prenesieme do pekáča a ešte celú roládu podlejeme vodou a poriadne natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov asi štyridsaťpäť minút.

My sme ako prílohu použili varené zemiaky s kôprovou vňaťou a varenú mrkvu pol na pol. Ale ak by som si mohol vybrať, tak by som si určite dal zemiakovú kašu.

Dobrú chuť

 

Teraz najčítanejšie