Denník N

Jeden svet venujeme spomienke na Jána a Martinu

19. ročník Medzinárodného filmového festivalu Jeden svet reaguje aj na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nový vizuál festivalu predstavujeme pol roka od udalosti. Autorom je ukrajinský dizajnér Mykola Kovalenko a reklamná agentúra Respect APP, v ktorej pôsobí.

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, archeologičky Martiny Kušnírovej, ubehlo pol roka. Tá vražda a reakcia spoločnosti na ňu sa stali momentom, ktorý definuje dnešné dni. O vrahovi Jána a Martiny vieme po šiestich mesiacoch rovnako málo, ako v to ráno vo februári, ale o spoločnosti, v ktorej žijeme, sme sa za pol roka dozvedeli dosť. Toto poznanie sa pokúsi rozšíriť Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa uskutoční od 11. do 16. októbra 2018 v Bratislave a v Košiciach. Už 19 rokovotvára témy slobody, demokracie a ľudských práv. Tento rok ho venujeme spomienke na Jána a Martinu.

Nový vizuál festivalu Jeden svet, z dielne Mykolu Kovalenka

„Tematicky festival, tak ako každý rok, reaguje na aktuálne dianie a naša nová provokatívna téma SHUT UP! má upozorňovať na hlas tých, ktorých chcú „mocní“ umlčať a vyzývať, aby sme neostali ticho,“ vysvetľuje nová riaditeľka Jedného sveta, režisérka a aktivistka Diana Fabiánová. „Každý z nás je zodpovedný za krajinu, v ktorej žije. Svojim konaním alebo mlčaním ju formujeme, dávame najavo, čo je tolerovateľné a čo nie. Festival Jeden svet odmieta mlčať. Prináša filmy a diskusie na témy, ktoré sa v našej spoločnosti „utultávajú“. Bude to 6 dní plných informácii, inšpirácii a podnetov, ako sa aktívne podieľať na zmene k rovnoprávnej a empatickej spoločnosti,“ dodáva.

Reaguje na to aj nová séria vizuálov festivalu Jeden svet, pod ktorú sa podpísal medzinárodne oceňovaný ukrajinský dizajnér Mykola Kovalenko, ktorý pre neslobodu opustil rodnú Ukrajinu. Spolu s jeho slovenskou domovskou reklamnou agentúrou Respect APPiniciovali unikátny projekt SHUT UP!, do ktorého sa zapojilo takmer 400 grafických dizajnérov zo 40 krajín a vytvorilo dielo-plagát ako spomienku na tragickú vraždu dvoch mladých, nevinných ľudí na Slovensku. Každé jedno dielo, či už z Číny, Iránu, Ruska, Ekvádoru, Švajčiarska alebo Jordánska aj Kanady pripomína, aká krehká je sloboda. Stovka z nich tvorí kolekciu, ktorá teraz ako výstava obchádza svet a bude aj súčasťou Jedného sveta.

Minulý rok sa filmového maratónu zúčastnilo okolo 10-tisíc divákov. Tento rok sa návštevníci môžu tešiť na vyše 60 snímok v 6 sekciách, ktoré budú uvedené na Slovensku po prvýkrát, mnohé z nich za osobnej účasti zahraničných aj domácich tvorcov.Ambíciou 19. ročníka festivalu pod novým vedením Diany Fabiánovej je ponúknuť okrem silných filmových titulov aj čo najviac interaktívneho programu, vďaka ktorému sa z publika stanú angažovaní účastníci a účastníčky. Tento priestor vznikne na nových masterclassoch, workshopoch, multigeneračných premietaniach spojených s diskusiami a na prednáškach na pálčivé témy s hosťami. V programe sa odzrkadlí aj spolupráca s UNHCR, Minority Rights Group či knižným vydavateľstvom Absynt a kníhkupectvom Artforum.

Festival ponúkne program v Bratislave v Kine Lumière, Kine Mladosť, Kine Klap na VŠMU, Kine Film Europe, v Univerzitnej knižnici, na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, v KC Dunaj a v Artfore. V Košiciach sa festival uskutoční v Kine Úsmev a v Tabačke. Výber z filmov následne poputuje do takmer dvadsiatky slovenských miest.

 

Zuzana Kizáková (PR manažérka festivalu Jeden svet)

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.