Denník N

Eutanázia v našom regióne. Ako dopadne hra o cenu života?

Tomas Lemesani Dovod
Tomas Lemesani Dovod

Dobrovoľné usmrtenie človeka je témou, ktorá rozdeľuje Európu. Ako by mohla dopadnúť v našich podmienkach a s akými rizikami sa spája? Aj tejto otázke sa venuje krimi Tomáša Lemešaniho Dôvod.

„Myslel si, že existuje dobrá smrť. Zistil, že sa mýlil…“ Motto knihy vystihuje rozpoltenosť názorov na to, či eutanázia má, alebo nemá v spoločnosti svoje miesto.

Hlavná postava Félix Silli je mladý, úspešný a slobodný muž. Je jedným z hlavných agentov fiktívnej spoločnosti Choice, ktorá sa ako jedna z mála v strednej Európe zaoberá legálnou eutanáziou.

Práve jeho podpis je posledným v plánovaných rozsudkoch smrti. Svoju prácu vníma ako šľachetný čin, ako spôsob riešenia, keď už iná cesta nie je. Eutanázia umožňuje dospelým osobám pripraviť dokument, v ktorom sa vyjadrí k tomu, ako si želajú byť liečené, alebo usmrtené pre prípad, kedy už takejto voľby nebudú schopné.

Keď pacienti nedokážu písať, môžu svoje priania ohľadom liečby nahrať na kameru. Môžu odmietnuť potraviny, vodu i lekárske ošetrenie. Ak pacient odmietne ošetrenie, lekári sú naďalej povinní zmierňovať jeho utrpenie, a môžu teda nasadiť sedatíva. V krajných prípadoch smie pacient požiadať o usmrtenie.

Autor sa v knihe zaoberá fikciou, ako by zákon, fungujúci v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Švajčiarsku a Albánsku fungoval v našom regióne. Kam by až mohlo siahať prípadné komerčné využitie tohto inštitútu?

Zhody náhod narušia presvedčenie Félixa Silliho o čistom konaní v prospech spoločnosti. Pocit prenasledovania, zvláštne úmrtia, k tomu milenecké avantúry s nemeckou lekárkou a kolegyňou z neho začnú robiť nedôveryhodného člena Choice.

Vyšetrovanie polície a jeho vlastné, miestami paranoidné, predstavy z neho urobia človeka, ktorý prestane veriť všetkým okolo seba. Sám miestami nevie, či ide o korporátnu manipuláciu, alebo jeho choré preludy.

 

Dôvod nájdete na stránkach autora

 

Teraz najčítanejšie