Denník N

Výhra

Napätie stúpa, tri dievčatá v pozadí…

Víkendový deň, ešte letný, ale s nádychom jesene. Stromy sa správajú akosi iniciatívne, poniektoré už nahodili farebné plášte. Žltá, hnedá i červená v rozličných odtieňoch, výber je pestrý. Lesné cestičky sa pomaličky zapĺňajú šuštiacim lístím.

V dedine je dnes pokoj, len na námestí sa od rána pracuje. Nie, cestári už dávno opravovaný úsek dokončili. Počas soboty a nedele to bude na zábavnú nôtu. Stôl uprataný, bruchá stravníkov dokonale naplnené. „Ideme?“ s opatrnosťou v hlase sa pýta Laco. „Ešte niekoľko kúskov bielizne a nachystám maličkú.“ Také pekné počasie je škoda nevyužiť, čistá bielizeň s vôňou sviežeho vzduchu, hotová dokonalosť. Pre gazdinku určite.

Kočík pripravený, ide sa. Samé usmiate tváre, kráčajú oproti nim i opačným smerom. Dobrá nálada dnes vyžaruje skutočne zo všetkých. Septembrové povinnosti sú už doslova za dverami, ale dnes na ne nikto nechce myslieť. Ešte nie, je tu posledný prázdninový víkend, treba mu dať príležitosť. Starosta obce, chlap ako hora, presne vie, čo ľuďom chýba. „Dobrý deň,“ zdravíme sa a pokračujeme smerom na námestie.

Ľudí čoraz viac, okraje chodníkov lemujú stánky. Miestni podnikatelia dostali príležitosť. Občerstvenie, výrobky z dreva, rozličné textílie. Každý si nájde, najviac záujemcov je pri kováčovi a ženičke v kroji. Paličkovanie jej skutočne ide, copatá vnučka má tiež šikovné ruky. Pristavia sa, obdivujú, umenie šikovných rúk je fascinujúce.

V centre diania je problematický aj obyčajný pohyb. Hodiny na kostolnej veži hovoria jasnou rečou, beh sa pomaličky dostáva do finále. Stupienok víťazov, nič extra, obyčajná oceľová konštrukcia. Ráno štartovali muži, po nich ženy, teraz finišujú deti. Zvedavcov je veľa, každý chce vidieť to svoje ako najlepšie. Napätie stúpa, tri dievčatá v pozadí, vyzerá to na ich dominanciu. Stupienky sa zapĺňajú. „Aha, Natálka, dalo sa to čakať,“ konštatuje Laco. Patrí jej stupienok s trojkou. Stupienok na opačnej strane, pekné druhé miesto, opäť dievča, chlapci dnes absentujú. Kto bude prvý? Zaujíma všetkých zúčastnených. Dav zašumí, prvé miesto patrí…ale veď to je Silvia. Drobné copaté dievča, obyčajné biele tričko, akési farebné nohavice, ani poriadne tenisky nemá. Sklamanie, prečo práve ona? Smútok v očiach rodičov, viera vo vlastné potomstvo utrpela.

Len malá skupinka okolo učiteľky z miestnej školy sa nadchýna. Oslavuje spolu s ňou, podarilo sa, konečne ukázala, čo je v nej. Keby tu stála jej mama, bola by za hrdinku. Nevadí, učiteľka je spokojná, občas sa podarí poraziť chudobu.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.