Denník N

Keď vám zomrie najlepší priateľ, nik nenahradí jeho stratu

Nikdy som nebol psíčkarom, ale rovnako som ani nebol rodičom. Stalo sa oboje, viem aké to je byť rodičom a viem aké to je mať psa. Psíka. Malého, maličkého, najmenšieho jorkšíra s hmotnosťou menej ako dva kilogramy. Malé, chlpaté a nemé klbko, ktoré si bez akéhokoľvek problému získa srdce človeka.

Dnes by mal 9 rokov. Osud a jeho zdravie však rozhodli tak, že sme aj s manželkou boli nútení sa s ním rozlúčiť. Najprv zaspal a potom odišiel. Sme skalopevne presvedčení, že priamo do psieho nebíčka.

On už netrpí, horšie je to s nami a s každým, kto ho poznal. Ako každý rodič hovorí, že jeho dieťa je najkrajšie, ani my sme neboli iní. Náš psík bol naozaj najkrajší! Ľudia na ulici sa pri ňom zastavovali, túžili si ho vziať na ruky a pohladkať. V Taliansku ho domorodci inak ako piccolini nevolali.

Je neskutočné, ako si tento drobec dokázal získať našu lásku. Ľúbime ho aj teraz, keď namiesto jeho orieškových očí pozeráme na horiacu sviečku vedľa urničky s jeho popolom. Puká nám srdce, tu žiadne rácio nepomáha. Slzy nám tečú po tvári a hruď ide roztrhnúť od nekonečnej bolesti. Čo sa môže diať s človekom, ktorý je sám a príde o najbližšieho? To si ani nechcem predstavovať.

Prečo si nám odišiel tak skoro? Vôbec sme s takým rýchlym koncom nerátali. Kde sme urobili chybu? Dá sa zvyknúť na to, že tu už nie si? Malý, tichý havko, čo ani štekať poriadne nevedel. Náš Matelko, Kilinko, Zúbek, Kurčiatko, Oriešok.

Samozrejme, že si stále s nami. Vieš to, však? Musíš to cítiť aj teraz, nielen vtedy, keď si žil, nielen vtedy, keď si ochorel a nevládal papať ani piť.

Dnes máš narodeniny, 9 rokov. Všetko najlepšie! Veľa trpezlivosti, nebo je totiž malé, raz sa tam všetci opäť stretneme.

Vždy som hovoril, že láska bolí. Je krásna, neprenosná a často aj nepochopiteľná. Ale bolí. A po tejto skúsenosti mi naozaj už nikto nebude môcť povedať, že to nie je pravda. Láska je dar, o ktorý skôr či neskôr prídeme.

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.