Denník N

Cesta od škaredého káčatka k ebenovej kráske

Príbeh Reyi je ukážkou toho, akú veľkú moc má dočasná opatera útulkáča. Reya prešla dlhou cestou od vydeseného psíčaťa žijúceho pod autom a skrývajúceho sa pred ľuďmi, až po úžasne vďačnú priateľskú a veselú krásavicu, ktorou je dnes.

14.7. k nám prišla Reya. Priviezla som domov čierne klbko vystrašené a schovávajúce sa v aute. Keď sa nám ju podarilo vytiahnuť von na pamlsky, uvideli sme, že nás čaká veľa práce. Vychudnutá kostrička, so strapatými chlpmi, miestami holé lysinky, prehnutý chrbát a neskutočný strach a smútok v očiach. Schovala sa psom do búdy a bola tam takmer celý deň. Vysilená z cesty a strachu, hlboko zaspala.

Hovorila som mužovi, akým peklom si prešla. Žila v osade, vyhrabala si tam jamu pod starým autom a tam sa týždne schovávala. Zoslabnutá, chorá, s dlhodobo neliečeným demodexom,  sa takto skrývala pred bitkou a kopancami. Trvalo niekoľko ďalších dní, než sa ju podarilo dievčatám z Československého kastračného programu odchytiť, dostať do bezpečia a k pomoci. K nám prišla zhruba o tri týždne neskôr, keď už bola z najhoršieho vonku.

Prvý deň sme sa s ňou zoznamovali tak, že naši traja domáci psy Vinco, Maya a Kenny zvedavo chodili okolo „jej“ búdy a my s manželom sme sedeli pri búde , prihovárali sa jej a jedli melón. A v tom z ničoho nič vyliezla von, prišla ku mne a psími očiskami túžobne hľadela na melón. To bolo jej prvé jedlo u nás.

Takto sa začala pre nás nová cesta, plná dobrodružstiev a aj ťažkostí. Reya sa učila ako sa hrať so psami, spoznávala hračky, lietanie za loptičkou, zistila, že metla a hrable nie sú zbrane na bitku, ale neškodný nástroj. Prvé týždne bola taká chudá a slabá, že po pol hodine behania, ťahala nohy za sebou a potom celý deň spala ako zarezaná. Mala tak slabunké svaly, že keď skočila z gauča, rozpleštila sa na podlahe ako žaba. Začali sme jej denne potierať suchú kožu, aby ju nesvrbela, masírovať telíčko, vymýšľať pre ňu ľahké jedlá, aby nemala takú zápchu a pri tlačení nekakala krv. Zo začiatku dostávala 4x denne mletú morčacinku s mixovanou zeleninou, či tvaroh s ovocím.

Na konci tejto cesty, ktorá nás stála veľa trpezlivosti a lásky, Reyu zas veľa odvahy a prekonávania svojich tráum, je ebenová kráska, ktorá celé dni lieta po záhrade, v noci sa vyvaľuje na gauči a drží sa pri mne verne ako môj tieň.  Cez tieto „prázdniny“ si užila nádherné zážitky. Obľúbila si jazdu autom na výlety, spoznáva s nami Karpatskú prírodu, ukázala sa ako zdatný plavec a milovník vody. Zbožňuje psov veľkých i malých, vždy sa teší na klbčenie s kamošmi v sestrinom psom hoteli, zvládla s nami niekoľko grilovačiek s našimi kamarátmi, vďaka čomu začala dôverovať aj veľkým chlapom, z ktorých mala paniku. Dokáže ísť s nami už aj do mesta, kde sa síce občas zľakne, ale inak zvedavo poskakuje po ulici a nakúka do každého obchodu.

Mám pocit, že moja úloha sa už končí a už ju čaká len ďalší krok, jej NOVÝ DOMOV. Reya je síce vzhľadom úplne obyčajný čierny kríženec, ale vnútri je úžasný, statočný, verný, veselý  a oddaný pes…

Ak ste tým pravým človekom, ktorého Reya potrebuje a hľadáte spriaznenú zvieraciu dušu na najbližších mnoho rokov, viac informácii o Reyi nájdete na https://www.adoptuj.psiadusa.sk/ponuky/ebenova-krasna-reya/

Teraz najčítanejšie

Veronika Koníková

Vždy som žila aktívnym životom a snažím sa angažovať pre dobré veci. Mojimi témami sú lesy, ochrana prírody, ľudia a pomoc opusteným zvieratám. Profesionálne sa pohybujem v téme životného prostredia a študujem lesníctvo. Svojim prvým povolaním som však sociálny pracovník a toto poslanie vykonávam vždy keď treba. Svoj voľný čas preto využívam naplno a angažujem sa aj v dianí tretieho sektora.  Za našu dobrovoľnícku aktivitu vo Zvieracom hotspote na hraniciach pre pomoc ľuďom z Ukrajiny s domácimi zvieratami sme prebrali ocenenie Animal hero Slovakia 2022. S mojou rodinou som tesne po vypuknutí vojny realizovala tiež projekt vytvorenia kontajnerového bývania pre utečencov z Ukrajiny "4 domčeky za 4 týždne". Po roku kontajnerového bývania sme pre naše 3 odídenkyne a ich 40 zachránených zvierat vytvorili trvalé bytové jednotky na dlhodobé bývanie tak, aby mohli u nás ostať aj niekoľko rokov.