Denník N

Prečo sa Nový Čas k svojmu novému majiteľovi nehlási?

Nový Čas skrýva konflikt záujmov pri svojom novom majiteľovi.

Denník Nový Čas má nového majiteľa. Jeho dlhoročný vlastník spoločnosť Ringier Axel Springer Media AG ho predala firme FPD Media, za ktorou je Anton Siekel, podnikateľ a predseda Slovenského olympijského výboru.

Na odpredaji titulov sa dohodli vydavateľstvá už v novembri minulého roka. V marci schválil transakciu Protimonopolný úrad a 31. júla bola dokončená.

O Siekelovi píše pravidelne aj Nový Čas. No v článkoch som nikde nenašla zmienku o tom, že je budúci a od 31. júla už aktuálny majiteľ novín.

Dnes vyšiel v denníku aj na webe jednostranný článok o iniciatíve nového majiteľa novín: Šéf SOV Siekel to povedal jasne: Kedy sa spustí Fond na podporu športu?, aby na Slovensku vznikla nová verejnoprávna inštitúcia. (Inak o fonde podobne jednostranne, bez stanoviska kompetentných ministerstiev, písali aj ďalšie médiá.) „Myslíme si však, že keď na ministerstve kultúry je fond na podporu kultúry a má svoje zdroje priamo z rozpočtu, podobný model by mohol byť aplikovaný aj v športe. Sú však aj ďalšie možnosti,“ cituje Siekela Nový Čas. O tom, že Siekel vystupuje aj ako vlastník Nového Času, ani zmienka.

Na konflikt záujmov mohla redakcia upozorniť aj pri pozitívne ladenom článku z júna – Prezident SOV šokoval okolie: Vyrazil do mesta oblečený v tomto! a videorozhovore. V tom čase Siekel ešte nebol oficiálnym vlastníkom, ale bolo verejne známe, že onedlho bude, a transakciu už schválil Protimonopolný úrad.

Upozornenie na konflikt záujmov pri písaní o majiteľoch by malo byť médiá základným prejavom transparentnosti. Na konflikt záujmov bežne upozorňuje SME, Trend. Naopak, pri písaní o svojom vlastníkovi a jeho biznise – finančnej skupine Penta – to pravidelne ignoruje Plus Jeden deň. Na konflikt záujmov neupozorňovali ani Hospodárske noviny, keď písali o firmách Andreja Babiša, ktorý stál za vydavateľstvom.

Zarážajúce je aj to, že som nenašla žiaden článok, v ktorom by Nový Čas informoval svojich čitateľov, že denník má nového vydavateľa, a kto je nový majiteľ. Bolo by to o to potrebnejšie, keďže v súvislosti s celou transakciou sú podozrenia, či skutočne vlastní Siekel Nový Čas, či  to nie je niekto iný, ako spoločne naznačili denník SME a týždenník Trend. Podľa nich má Siekel veľmi dobré vzťahy s Pentou. No vzhľadom na to, že Penta už vlastní denník Plus Jeden deň, pri ďalšom by už mohla mať problém z pohľadu hospodárskej súťaže. Pochybnosti vznikli aj pre nejasnú vlastnícku štruktúru Siekelovej spoločnosti, keďže je za ňou firma na Cypre. Siekel však tvrdí, že podniká sám za seba.

Miroslava Kernová, Omediach.com

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.